İnsanı 'guguk kuşu' yapan yalanlar! | " /> İnsanı 'guguk kuşu' yapan yalanlar! | "/>

En Sıcak Konular

İnsanı 'guguk kuşu' yapan yalanlar!

27 Şubat 2008 11:50 tsi
İnsanı 'guguk kuşu' yapan yalanlar! İngiliz bilim adamlarının yaptıkları araştırmanın sonuçları, iyibilgi’yi bir kez daha haklı çıkardı. Tıp dünyası yeni bir gerçeği daha kabul etmenin eşiğinde: Piyasada çok satılan antidepresan haplar, hastaları daha fazla depresyona sürüklüyor.

iyibilgi sanal dünyadaki yolculuğuna çıkarken belli konuları sorumluluk alanı olarak belirledi. İnsanları kobay haline getiren, hastalık satan ilaç baronlarına, tıp diktatörlerine, ilaç çetelerine açıkça meydan okudu. Hastane koridorlarında forsu hastadan daha yüksek olan ve doktor kapılarında gezinen gıcır gıcır takım elbiseli ilaç mümessillerine karşı Türk halkını uyardı. Çünkü iyibilgi’nin büyük bir iddiası vardı. İlaç diye kullandığımız, şifa aradığımız kutu kutu tabletler daha fazla hastalığa neden olabiliyor!

Bunun ilk delili, her birimizin evlerinde yaşanan gerçekler. Biz ya da ailemizin fertleri her gün onlarca tablet ilaç kullanıyoruz. Bunlar için kendimiz ya da devlet, ilaç endüstrisinin kartellerine büyük paralar ödüyor. Ama ilaçlar çoğu zaman derdimize çare olmuyor.

iyibilgi, ilaç baronlarını karşısına almak pahasına kimsenin dillendirmeye cesaret edemediği bu konuyu, yayın hayatına atıldığı günden bugüne dile getirdi. Bunu da altı boş bir iddia olarak dillendirmedi. İlaç sektöründe madalyonun öteki yüzüne baktı. Konunun taraflarıyla yapılan onlarca söyleşiye, dünya genelinde yapılan dev araştırmalara, ilaç çetelerinin büyük paraları ile baştan çıkartılamamış akademisyenlere akıl danıştı, bunları sayfalarına taşıdı.

Şimdi, İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, iyibilgi’yi haklı çıkardı. İngiliz Hull Üniversitesi bilim adamları, 47 klinik deneye dayandırarak yaptıkları bir araştırmada antidepresanların sanıldığı kadar etkili olmadığını, bilakis hastaları daha fazla depresana sürüklediğini ortaya koydu.

İngiliz, Amerikalı ve Kanadalı bilim adamlarından oluşan ekip, bilim adamlarının deneylerden sonra vardıkları sonuç şöyle: Antidepresanlar sadece ağır depresyon vakalarında, sınırlı oranda işe yarıyor. Dünya genelinde çok satılan bazı ilaçların hastalar üzerindeki etkisi, klinik deneylerde kullanılan ve hastanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan placebo, yani ‘yalancı ilaçlar’ etkisinden farklı değil.

Araştırma tıp ve ilaç dünyasında tartışmalara neden oldu. Şu an üretici firmalar panikte. Ancak gazeteler ve televizyonlar henüz uyanmadı ya da reklam veren ilaç baronlarını küstürmemek için bir gerçeği kamuoyundan gizliyor. Konuyla ilgili ayrıntılı haberleri sadece NTV'de izliyoruz. NTV'nin internet portalı ntvmsnbc.com’un konuyla ilgili uzmanlarla yaptığı söyleşilerden bir bölüm şöyle:

Prof. Dr. Mehmet Sungur, MÜ Psikiyatri Anabilim Dalı
GÖRÜNDÜĞÜ KADAR ETKİLİ DEĞİL AMA ETKİSİZ DE DEĞİL

Bu ilaçların hiçbir faydası yok diyemeyiz. Bir ilaçla ilgili bütün yayınlanan ve yayınlanmayan araştırma sonuçlarını bir araya getirip harmanlarsanız. Ama ilaçların olduğundan daha etkili gözükmediğini söylemek, ilaçların etkisiz olduğunu söylemek değildir.

Prof. Dr. Kemal Arıkan İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak.
DOKTORA DANIŞMADAN İLACI KESMEYİN

Bazen antidepresan ilaçlar etkisizmiş gibi bir görüntü ortaya çıkabilir. Burada önemli olan hangi hastaya hangi ilaç verilecek ve ne dozda verilecek, bunun tespiti önemli. Doğru hastaya, doğru ilaç, doğru dozda verilirse etkisiz olması mümkün değildir, işin özü budur. Bu araştırmanın sonucu doğru değildir, bence burada metodolojik bir kusur var.

Prof. Dr. Sedat Özkan, İÜ Tıp Fak. Psikiyatri Anabilim Dalı
‘İŞE YARAMIYOR’ DEMEK SAFSATADIR

Çok yoğun hasta gören bir hekim olarak bu araştırma sonucunun yanlış olduğunu söyleyebilirim. Her gün onlarca hasta görüyorum ve onlara ilaç veriyorum, ‘antidepresanlar işe yaramıyor’ demek safsatadır ve yanlış bilgidir. Antidepresanlar da aynı diyabet, hipertansiyon ve kalp ilaçları gibi toplum ve birey sağlığı açısından son derece önemli ve gereklidir.

iyibilgi bir kez daha diyor ki; elbette doktor kontrolünde kullandığınız ilaçları aniden ve kendi kararınızla kesmeyin. Ancak 'evlerinizi ecda deposu haline getirme kültürü'nü kafanızdan silip atın. En ufak bir rahatsızlık sonucu muayeneye gittiğinizde doktorunuz size kutularca ilaç yazdığında, 'Doktor bey/hanım, bu ilaçlar ne işe yarar? Bu kadar fazla olmasına gerek var mı' diye sorun. En başta da, kendi kendinizin doktoru olun ve şifayı onlarca kutu ilaçta değil kendi içinizde, evlerinizde, ailenizde arayın. Hastalık satan ilaç baronlarının oyununu, bir an önce en azından kendi yuvalarınızda bozun.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal

 



Bu haber 2,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs