En Sıcak Konular

Sarko pişman!

27 Şubat 2008 09:14 tsi
Sarko pişman! Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, vatandaşıyla ağız dalaşına girdiği için pişman: İsteyenin ayağını sileceği sünepe bir cumhurbaşkanı değilim. Ama çek arabanı dememeliydim.

Geçen cumartesi günü Paris Uluslararası Tarım Fuarı'nda elini sıkmak istediği için kendisine, "Bana elini sürme" diyen vatandaşına, "Çek arabanı o zaman zavallı geri zekâlı" diye tepki gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, "bu protestoya hiç yanıt vermemiş olmayı arzu ettiği" öğrenildi.
Fransız kamuoyunun cumhurbaşkanlarının pişmanlığını öğrenmesi ise Cumhurbaşkanı'nın Le Parisien gazetesiyle okurların da katılımıyla yapmış olduğu söyleşiyi, gazetenin yayımlanmadan önce "gözden geçirilmesi ve onaylanması için" gönderdiği Elysee Sarayı'nda yapılan bir ekleme sayesinde oldu. Fransız basınında üst düzey politikacı ve devlet görevlileriyle yapılan söyleşilerin yayımlanmadan önce bu kişilerin onayına sunulması süregelen bir teamül. Ancak, söyleşiyi dün yayımlayan Le Parisien gazetesi, Sarkozy'nin verdiği yanıta Elysee Sarayı'nda ekleme yapıldığını, Yayın Yönetmeni Dominique de Montvalon'un imzasını taşıyan bir açıklama ile günün ilerleyen saatlerinde ilan ederek bu teamülden uzaklaştı.


Elysee ekleme yaptı
Montvalon'un açıklamasına göre Sarkozy'ye, "Bir Cumhurbaşkanı bu şekilde hareket edebilir mi?" sorusunu soran okur Claude Sophie Guiraudet'ye Sarkozy, bant kayıtlarına göre aslında şu yanıtı vermiş: "İsteyenin ayağını sileceği sünepe bir cumhurbaşkanı değilim. Ama çek arabanı dememeli, bunun yerine her zamanki gibi öf be deyip geçmeliydim." Gazetenin dünkü nüshasında yayımlanan söyleşide ise bu yanıtın "sünepe" sözcüğü de çıkarılarak, "Cumhurbaşkanı olduğum için herkes ayağını üzerimde silecek değil. Gene de keşke hiç yanıt vermeseydim" şeklinde yer aldığı görüldü.


Fransız basın geleneği
Le Parisien'in açıklamasında, yazıya dökülen söyleşi kayıtlarının, Fransız basın geleneklerine uygun olarak gözden geçirilmek üzere cumhurbaşkanlığına yollandığı, metnin gazetenin baskıya girmesine çok kısa bir zaman kala Elysee'den geri geldiği ve gazetenin Elysee'nin gönderdiği metni yayımlamak zorunda kaldığı belirtildi. Geçen cumartesi, 48. Tarım Fuarı'nın açılısında, orta yaşlı gözlüklü bir kişi, kendisine elini uzatan Sarkozy'yle tokalaşmayı red- detmiş, dokunmamasını söyleyerek "beni kirletme" deyince Fransa Cumhurbaşkanı, "O halde çek arabanı, zavallı geri zekâlı" diye karşılık vermişti.

milliyet



Bu haber 199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs