En Sıcak Konular

CHP'nin türban başvurusu bugün

27 Şubat 2008 08:34 tsi
CHP, türban düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliğini bugün saat 11.30'da Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. DSP'nin de desteğiyle 112 imzayla yapılacak başvuru gerekçesinde Anayasa değişikliğinin ''yok hükmünde'' sayılmasını istenecek.

Başvuru dilekçesinde 98'i CHP, 13'ü DSP ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç'le birlikte 112 milletvekilinin imzası yer alıyor.
 
CHP'nin 40 sayfalık başvuru gerekçesinde 13 itiraz noktası bulunuyor. CHP, yüksek mahkemenin Anayasa değişikliğini hem şekil hem de esas bakımından inceleyebileceğini savunuyor.

112 imzalı dilekçede, Anayasa değişikliğinin, Anayasa'nın 2'nci maddesinde belirtilen laiklik ilkesine aykırı olduğu, içini boşalttığı ve işlevsiz hale getirdiği savunularak, Anayasa'nın ruhuna aykırı düzenleme yapıldığı ileri sürüldü.
 
Dilekçede, değişikliğin, özgürlük değil, dini simge kabul edilen türbanın, üniversitelerde serbest bırakılmasını amaçladığı savunuldu.
 
Türbanla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararların yer aldığı dilekçede, değişikliğinin, Anayasa'nın başlangıç, ilk 10 maddesi, 24, 42, 90, 138, 148, 153, 174 ve 175'inci maddeleriyle irtibatlandırılarak, Anayasa'ya aykırı olduğu ifade edildi.
 
Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez nitelikteki maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla, değişikliğin yok hükmünde sayılması veya iptaline karar verilmesi istendi.
 
Köşk'ten türbana onay
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtülü eğitime serbestlik sağlayan Anayasa değişikliğini 22 Şubat'ta onayladı.

cnnturk



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,507 µs