'başörtüsü dostu' çıktı | " /> 'başörtüsü dostu' çıktı | "/>

En Sıcak Konular

The Guardian 'başörtüsü dostu' çıktı

26 Şubat 2008 18:45 tsi
The Guardian 'başörtüsü dostu'  çıktı Kendilerine Elektronik Direniş Hareketi adını veren bir grup, internet üzerinden 'tesettür kampanyası' başlattı. Hayrunnisa Gül'ün sembol isim olarak belirlendiği kampanyada 'Başörtüsü dostları'nın listesi çıkarıldı. İngiliz The Guardian Gazetesi lis

Türkiye’de, başörtülü öğrencilerin üniversitelere girişi tartışmaları devam ederken tüm dünyada asrın en büyük “başörtüsü kampanyası” başlatıldı. Elektronik Direniş Hareketi tarafından başlatılan kampanyada başörtülü olduğu için yüksek öğrenim hakkı elinden alınan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi First Lady Hayrunnisa Gül de sembol isim olarak kullanıldı.

Kampanya, giydiği transparan kıyafetler nedeniyle özellikle Arap dünyasında tepkilere neden olan ünlü Lübnanlı şarkıcı Hayfa Vehbi’ye, tesettürlü elbiselerin hediye edilmesiyle start aldı. Kampanya kapsamında tesettüre uygun giyinmeyen tüm önemli Müslüman kadınlara benzer hediyelerin gönderilmesi ve kampanyanın tüm dünyada etkili bir şekilde sürdürülmesi kararı alındı.

İnternet üzerinde Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde sürdürülen kampanyada ayrıca başörtüsü karşıtı ve yanlısı ülke, kurum ve kuruluşlarının da deşifre edileceği “Beyaz” ve “Kara” listeler de yayınlanacak. Tesettürlü yaşamı yaymayı hedefleyen ve çıplaklığı teşvik eden kişi, kurum ve ülkelere karşı etkili bir kamuoyu oluşturmayı amaçlayan Elektronik Direniş Hareketi (Electronic Resistance Movement), üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran AK Parti Hükümeti’ne övgüler yağdırdı.

Hareketin internet sitesi sorumlusu Muhammed Seyyid verdiği demeçte “çıplak şarkıcılar listesinin başına yerleştirdiğimiz ve müzikseverleri kendisini boykot etmeye çağırdığımız şarkıcı Hayfa Vehbi’ye verdiğimiz hediye son derece semboliktir. Umarım kendisi bizden bu basit hediyeyi kabul eder, toplumun kendisinden beklediği giyim tarzına bir örnek olarak değerlendirir, özellikle Mısır’da ikamet ettiği dönemde ve halka açık konserlerde sahneye çıktığında toplumun gelenek ve göreneklerine riayet eder.” dedi.

Seyyid, mütevazi imkanlarına rağmen tüm kadın sanatçılara bu tarz “tesettür kıyafetlerini” sağlayacaklarını söyledi. Elektronik Direniş Hareketi kendi web sitesinde Hayfa Vehbi’ye hediye edilen kıyafetlerin resimlerini yayımlarken bunun milyonlara sahip sanatçı için bir tek kuruş maliyeti olmayacağını ve Mısır halkının sanatçıyı şimdiki kıyafetleriyle görmesine tahammül edemeyeceği yorumunda bulunuyor.

“Sanat ve medya alanında çıplaklık” diye adlandırdıkları olguya karşı mücadele etmek amacıyla interneti kendilerine bir araç olarak kullanan bir grup gençten oluşan bu hareket, düzenli olarak “çıplaklığı teşvik eden” aktör ve şarkıcıların isimlerini kara listeye alıyor ve halkı bu aktör ve şarkıcıları boykot etmeye çağırıyor. Hareket aynı zamanda “muhafazakar” diye tanımladığı sanatçılar için de beyaz liste oluşturuyor. Bazen de sanatçıların yeni çalışmalarına bakarak her iki listeden isim transferi yapıyor.
Örneğin birkaç ay önce sanatçı Amr Diyab’ı Beyaz Liste’ye aldılar. Kızı Müslüman Kardeşler hareketinin liderlerinden birinin oğluyla evlenen aktör Adil İmam’ı da Beyaz Liste’ye aldılar. Ancak “edebe aykırı film ve tiyatro oyunlarında oynamaya devam ediyor” diye ünlü aktörü tekrar kara listeye eklediler.

BAŞÖRTÜ HARİTASI

Muhammed Seyyid defalarca hareketin barışçıl bir hareket olduğunu, şarkı ve müzik gibi sanatsal çalışmalara karşı olmadıklarını vurguluyor. Ancak bu çalışmaların “çıplaklık ve erotizmden” uzak olması gerektiğini söylüyor. “Başörtüsüne destek” adı altında pazartesi günü başlatılan kampanyaya, Dünya Başörtüsü Destekçileri Birliği, Dünya Başörtüsünü Savunma Komitesi ve Tunus Başörtülü Kadınları Savunma Komitesi gibi kuruluşlar katıldı.
Seyyid ayrıca dünyada başörtülü kadınların durumunu ve onlara karşı yürütülen terörü anlatma kampanyası çerçevesinde Arapça,İngilizce ve Türkçe üç yeni web sitesinin açılışının yapıldığını ve dünya genelinde başörtülü kadınlarla ilgili bir harita oluşturulduğunu dile getirdi.

Muhammed Seyyid’e göre harita “dünyada başörtüsüne karşı üç seviyede bir savaş yürütüldüğünü” “Amerika, Kanada, Fransa’da nisbeten hafif ihlaller olurken Avrupa ve Afrika ülkelerinde baskı ve yüksek görevlerden mahrum bırakma şeklinde tezahür ettiğini” gösteriyor.

Harita Tunus’u başörtüsüne karşı savaşan ülkeler kategorisine alırken Körfez ülkelerinde ve Mısır’da başörtüsünün yayıldığını gösteriyor. Harita ayrıca İslami köklere sahip Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKPARTİ) çoğunluğunu elinde bulundurduğu Türk Parlamentosunun üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırma kararını alkışladıklarını belirtiyor.

“HAYRÜNNİSA’NIN” BAŞÖRTÜSÜ

Harita ayrıca başörtüsüyle sık sık boy gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi first lady Hayrünnisa Gül’ün başörtülü fotoğrafını başörtülü hanımlarla ilgili kısa film ve belgesellerde yayımladı. Gün dolayısıyla başlatılan kampanya çerçevesinde başörtülü kadınların yüksek ve kritik mevkilere gelmelerini engelleyen Arap ve İslam ülkelerine bir “kınama ” mesajı da yayımlandı.

Mesajda “Bu ayrımcılığın gelişmiş toplumların özelliklerinden biri olmadığının, kadının her türlü göreve gelme ve oy kullanma gibi tüm meşru haklarını kazanması gerektiğinin kanıtıdır” denildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi, diğer mağdur arkadaşlarıyla birlikte 1998 yılında başörtülü bir şekilde Ankara üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girilmesinin engellendiği için Türk Hükümeti aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açmış ancak eşi Cumhurbaşkanı olduktan sonra Atatürk’ün laik yönetimi ilan ettiği günden bu yana ilk defa Türkiye’de bir hanım başı örtülü bir şekilde köşke çıkabilmişti.

BAŞÖRTÜSÜ DOSTLARI LİSTESİ

1- Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble
2- İngiliz The Guardian gazetesi
3- İsveç Başbakanı Goran Persson
4- Human Rights Watch
5- İngiliz Müslüman Kadın Yazar Yvonne Ridley
6- Mısırlı Kadın Gazeteci Necva Tantavi
7- İngiliz Q News gazetesi yazı işleri müdürü Bayan Farina Alam
8- Eva Prinzip ( Hava’nın prensibi) adlı kitabın yazarı ünlü Alman spiker Eva Herman
9- Mısırlı Kadın Yazar Safinaz Kazım
10- Aktris Hanan Türk, Müna Abdulgani, Sabrin, Süheyr Remzi ve Süheyr Babilli

Listeye her hafta yeni isimler ekleniyor. Müslüman Alimler Birliği’nin de 2008 yılı Dünya Başörtüsü Günü dolayısıyla yeni bir birlik kurmaya hedeflediği belirtiliyor.

Kampanyanın sürdüğü siteler: www.hamasna.com ve www.hejabweb.com

www.timeturk.com



Bu haber 1,516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs