İMAM'ı cepheye sürdü! | " /> İMAM'ı cepheye sürdü! | "/>

En Sıcak Konular

Ve DTP 'İMAM'ı cepheye sürdü!

26 Şubat 2008 12:08 tsi
Ve DTP 'İMAM'ı cepheye sürdü! Yaklaşan yerel seçimlerde Güneydoğu Anadolu bölgesinde AKP ile DTP’nin sert rekabet yaşayacağı artık biliniyor. Bu süreçte pek bilinmeyen, daha doğrusu dillendirilmeyen bir gerçek var ki, o da bu çekişmenin ana eksenlerinden birinin ‘din’

AKP’nin bölgeye yönelik seçim propagandasının ana eksenini “muhafazakarlık”a oturtacağı hatta oturttuğu söylemleri yeni değil. Yeni değil ama pek bilinen veya üzerinde durulan bir konu da değil.

22 Temmuz seçimlerinde AKP’nin bölgede oy oranını artırması, DTP karşısında anlamlı bir yükseliş yaşaması en çok DTP’yi rahatsız etti. Yöredeki tabanını kaybetmeye başladığını düşünen DTP, iktidar partisinin başarısı ardındaki gerekçeleri sorgulamaya başladı.

Bunun sonunda elinde iki veri oluştu. Birincisi hükümetin bölgeye yönelit yatırım ve yardımlarının ağırlığının halk üzerindeki etkisi. Bunun üzerine DTP’nin elindeki belediyelerin asıl işlerindeki başarısızlığı ve daha çok politik söylemlere odaklanması “zemin kayması”nın nedeni olarak okundu.

İkinci sebep ise AKP’nin “muhafazakar” söyleminin DTP’nin siyaseten ilgi gördüğü coğrafya da karşılık bulmasıydı. Bazı siyaset uzmanları ve sosyologları göre, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tarikat ve aşiret yapılanmaları muhafazakar söylemler üzerinden AKP’ye prim veriyordu.

Oysa DTP’nin politik duruşu belliydi ve bu duruş, çok uzun zamandır bölge halkının muhafazakar değerlerinden hayli uzaktı. Siyaseti genellikle Kürt(çülük) meselesi üzerinden görüyor ve kullanıyordu.

Şimdi görülüyor ki DTP, bu politik ağır tehtidin farkına varmış. Bu yüzden dünkü (25 Şubat) tarihli DTP mitingini not etmekte fayda var. Zira ilk kez DTP, ağırlıklı olarak “din” figürünü kullanmış bulunuyor.

Dün parti otobüsünün üstüne çıkan bir imam, elinde Kuran’la (başta boynunda asılıydı) Başbakan Erdoğan’a seslendi ve “Erdoğan Müslümansa insan haklarını ihlal etmesin, Türk ordusu gidip kardeşlerini öldürmesin” dedi.

Gerçekte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın Kuzey’inde gerçekleştirdiği kara harekatına karşı düzenlelen bu mitingde böylece DTP, “vitrin”de ilk kez din motifi kullandı. İmam, Kuran, İslam ve müslüman sözleri mitingde kullanıldı.

Mahalli seçimler yaklaşırken her iki partinin muhafazakar söylemleri ne kadar kullanacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Fakat anlaşılan o ki, seçim ve siyaset sürecinde din konusu bölgenin sık tartıştığı bir mesele olacak.

Bu iyi bir fikir mi? Kim bilir?



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs