En Sıcak Konular

''Gizli niyetle çözüm olmaz!''

26 Şubat 2008 09:22 tsi
''Gizli niyetle çözüm olmaz!'' KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs'ta çözüm için tarafların samimi olması gerektiğini söyledi. Talat, Rumlar'ın hem barış isteyip hem de gizli niyetlere sahip olamayacaklarını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesimi’nde Komünist AKEL liderinin seçilmesi dolasıyla basına açıklamalarda bulundu. Talat, ”Dönemin imaj değil, Kıbrıs sorununu çözme dönemi” olduğunu ifade ederek, “Gerçek niyetimizi saklayarak, son anda tavır belirlemek en yıkıcı sonucu verir'' dedi. Talat, seçimin galibi Hristofyas'ı yeniden kutlayarak, en kısa sürede müzakere için birlikte olmaya çağırdı.

Hristofyas'ın farklı bakış açıları olduğunu dile getiren Talat, yeni liderin hedefinin, iki halkın kabul edeceği bir ortaklık devleti olduğunu kaydetti. Talat, Kıbrıs Rum halkının birinci turda değişimde karar kıldığını ve bunca yıldır süren zaman kaybının ortadan kaldırılması için değişime ilk adımı attığını belirtti. Talat, bu değişimin yeni bir dönem olduğunu söyleyerek bundan sonraki süreçin zor geçeçeğini vurguladı.

AB KKTC’NİN HEDEFİ

 Talat, Türk tarafı olarak, yeni dönemi fırsat bilerek, Kıbrıs sorununun çözümü için elden gelen çabayı ortaya koyacaklarını, zaten bu konuda rüştlerini ispat ettiklerini kaydetti. Talat, Avrupa Birliği'nin de hedefleri olmaya devam edeceğini belirtti. Ada'nın bütünün AB'de olduğunun söylendiğini bunun yalan olduğunu kaydeden Talat, Ada'nın bütününün AB'ye girmesini istediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Talat, çözümle birlikte bu sorunun da ortadan kalkacağını söyledi. ''Yeni bir ortam yeni bir dönem'' diyen Talat, çözümden umutlu olduğunu dile getirdi. Talat, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelere hazır olduğunu yineledi.

BARIŞTAN UMUTLUYUM

Talat, Hristofyas'la bir araya geleme konusunda tarih ortaya koyduklarını, bunun, Hristofyas'ın 8 Mart’ta Atina'ya yapacağı ziyaretten önce mi, sonra mı olacağını bilmediğini söyledi. Talat, Hristofyas'ı tebrik için aradığında karşılıklı bir araya gelme arzularını ilettiklerini kaydetti. Talat, Kıbrıs Rum tarafında ''çok iyi ve uzun yıllar tanıdığı'' bir liderin seçildiğini belirterek, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda oldukça umutlu olduğunu ve yeni süreçte her türlü çabayı ortaya koyacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, 2008 yılı sonuna kadar çözümün mümkün olduğunu ve bunun sürpriz olmayacağını belirtti.

YENİ HÜKÜMET SENARYOLARI

Rum Kesimi'nde Dimitris Hristofyas'ın kazandığı ''başkanlık'' seçimlerinin ardından, hükümet senaryoları gündeme geldi. Rum basınına göre, Hristofyas'ın, ikinci tur seçimde kendisini destekleyen Tasos Papadopulos'un onursal başkanı olduğu Demokratik Partiye dışişleri bakanlığıyla birlikte 3 bakanlık ve meclis başkanlığını vermesi bekleniyor. Rum Meclis Başkanlığı görevini de yürüten Hristofyas'ın ''başkan'' seçilmesi nedeniyle boşalacak bu makama DIKO Başkanı Marios Karoyan'ın gelmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı’na ise, eski Rum liderlerden Kiprianu'nun oğlu, Markos Kiprianu'nun bekleniyor.

MÜZAKERELER BAŞLASIN

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hristofyas'ı kutlayarak, "BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerinin geciktirilmeden başlatılması" çağrısı yaptı. Barroso, “Seçilmeniz Kıbrıs sorununda uzun süren tıkanıklığın aşılması fırsatını sunuyor" dedi. Barroso, "Sizi, bu şansı iyi kullanarak Kıbrıs Türk toplumu lideriyle BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatmaya şiddetle teşvik ediyorum” açıklaması yaptı.
 
bugün



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs