En Sıcak Konular

Anayasa'ya direnen rektörler!

26 Şubat 2008 08:13 tsi
Anayasa'ya direnen rektörler! Başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği yürürlüğe girmesine rağmen, bazı üniversite rektörleri, yasakta ısrar ediyor. Yasakçı rektörlerin gerekçesi Ek 17. maddede değişikliğin yapılmamış olması.

Üniversitelede başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliği yürürlüğe girmesine rağmen bazı rektörler, yasakta direnmeye devam ediyor. Başörtülü öğrencilere yine kapılarını açamayan rektörler ağırbirliği etmişçesine yasal düzenleme isityor. Yasakçı rektörler, Ek 17. maddede değişiklik yapılana kadar, yasağı uygulamaya devam edeceklerini ifade ettiler. Samsun Ondokuzmayıs, Malatya İnönü, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız, Akdeniz, ÖDTÜ, Ankara, Marmara üniversiteleri gibi yasakçı rektörlere sahip üniversiteler dışında, ülke genelinde başörtülü öğrenciler okullarına girebildi. Bazı üniversitelerde ise öğrencileri başörtülü olarak kampüse girdiği anacak, derslere alınmadığı öğrenildi.

DENETİME ÇIKTI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay, üniversite içinde dolaşarak yasakların uygulanıp uygulanmadığını denetledi. Bernay, mevcut Anayasa değişikliğinin çok geniş kavramda, genel bir yaklaşım olduğunu söyledi. "Şimdiye kadar uygulamamızda çelişen bir durum söz konusu değildir" dedi.

'KABİLE DEVLETİ'

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, YÖK Başkanı'na tepki gösterirken Türkiye'ye 'kabile devleti' diyebildi. Hilmioğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınması konusundaki yazısını, "Kabile devletinin yöneticisi şimdi bir yazı gönderdi. Verilen talimat kanunsuzdur" diye nitelendirdi.

DEĞİŞİKLİK BİZİ BAĞLAMAZ

Marmara Üniversitesi'nin girişine 'Anayasa'daki sözkonusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermiyor" ifadelerinin yer aldığı bir yazı asıldı. Uudağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi giriş binasına asılan uyarı yazısında ise, 'Kılık kıyafet yönetmeliği tüm fakültelerde geçerlidir. İçeride ve dışarıda yönetmeliğe uyulması rica olunur' denildi.

Üniversitelerarası Kurul Mustafa Akaydın, Anayasa hükümlerinin özellikle yasa yapıcıları bağladığını, üniversite ve diğer kamu kurumlarının yöneticilerinin ise yasa hükümleriyle bağlı olduklarını ileri sürerek "Dolayısıyla biz şu anda 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun hükümlerini uygulamakla yükümlüyüz. Eğer Anayasa'daki değişiklik çerçevesinde 2547'de yasa yapıcı organ bir değişikliğe giderse, onun gereği yeniden tartışılır" dedi. Akaydın, "Konuyla ilgili yasal değişiklikler yapılırsa bunu uygulamakla yükümlüyüz. Ama şu anda ortada kendi adımıza hukuksuz bir durum olduğu düşüncesinde değiliz" diye konuştu.

YILDIZ'DA GARİP BİR UYGULAMA

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de ciddi bir karmaşa yaşandı. Dün sabah derse alınan başörtülü öğrenciler hakkında, öğleden sonra hiç bir gerekçe gösterilmeden işlem yapıldı. Sabah derse başörtüsüyle giren kızlar öğleden sonra güvenlik görevlilerinin uyarısıyla karşılaştı. Ancak başörtüsüylü okula girmeye ısrar edince görevliler kimliklerini almak şartıyla başörtülü öğrencileri içeri aldı.


Keyfi yasağın sürmesi için kanun istiyorlar

YÖK'ün 9 üyesi, mahkeme gerekçesine dayanarak yıllardır kanunsuzca uyguladıkları yasağın kaldırılması için kanuni düzenleme yapılması gerektiğini ileri sürdü. YÖK Başkanı Özcan'ın rektörlere gönderdiği yazıya karşı bir açıklama yapan 9 üye, Anayasa'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, "Anayasa'nın 42. maddesine eklenen, 'Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanılmasının sınırları kanunla belirlenir' amir hükmüne açıkça aykırı düşmektedir. Çünkü, bu hükümle kılık kıyafet dahil, yüksek öğrenim hakkını sınırlayan sebepleri belirleme yetkisi 'münhasıran kanun koyucuya' tanınmıştır. Dolayısıyla, bu düzenlemenin de 'mutlaka kanun' ile yapılması Anayasal bir zorunluluktur' dediler.


Yazıya gerek yok Resmi Gazete yeter

Anayasa değişikliğine rağmen yasakta direnen rektörlere YÖK sert tepki gösterdi. YÖK, rektörlere “Cumhuriyet'in nitelikleri hürriyetlerin sınırlandırılmasının gerekçesi olarak kullanılamazlar” uyarısında bulundu. Öğrencilerin başörtülü olarak okullara girebilmesi için kanuni düzenlemeye gerek olmadığını bildiren YÖK, rektörlere “suç işliyorsunuz” dedi. Hukuk Profesörü Hüseyin Hatemi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına rağmen başörtüsü yasağına devam eden rektörlere seslenerek, “Yapılacak şey, sağduyunun gerektiği jesti yaparak artık rektörlerin başörtülü kızlara kapılarını açmasından ibarettir” dedi.

 

Derslere girmelerinde bir engel yok

Yozgat Bozok Üniversitesi, başörtülü öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi derslere girebilmelerine imkan tanıyan kanuni düzenlemeye uyuyor. Rektör Prof. Dr. İnci Varinli, kanunlara uymak zorunda olduklarını belirterek öğrencilerin başörtüleriyle derslere girmelerinde bir engelin olmadığını söyledi.


Erciyes'te özgürlük sevinci

Kayseri Erciyes Üniversitesinde, sabah saatlerinde fakülte binalarına gelen başörtülü öğrenciler, başörtüsünü çıkarmadan derse girdiler. Anayasa'da yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından, Erciyes Üniversitesinde yasa uygulanarak, başörtülü öğrenciler derse girmeye başladı. Sabah saatlerinde üniversite kampusun de bulunan Nuri Cıngıllıoğlu Fen Edebiyat Fakültesi ile Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu'na gelen başörtülü öğrenciler, sınıflarına kadar gittiler. Daha önce, fakülte binasının giriş kapısında başlarını açarak içeri giren öğrenciler, düzenlemeyle başörtülü olarak okula girme özgürlüğüne kavuştu.

 

Kanunları ve YÖK'ün kararını uyguluyoruz

Üniversitelerde uygulanan yasağın kalmasıyla başörtülü öğrenciler okullara alınmaya başlandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde de öğrencilerin derslere başörtülü girmelerine izin verilmeye başlandı. KTÜ'ye bağlı fakülte ve bölümlerde okuyan öğrenciler dünden itibaren kampus ve binalara başörtülü olarak girerken güvenlik görevlileri de öğrencilere müdahale etmedi. Bazı başörtülü öğrenciler ise yasağın kaldırılmasını birbirlerine sarılarak kutlarken, hem başörtülü hem de başı açık kız öğrencilerin kampuste birlikte gezdikleri gözlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse ise başörtüsüyle ilgili yasağın kaldırılmasını şu cümlelerle açıkladı: “Biz bundan önce YÖK kararlarını uyguluyorduk, dün geceden itibaren de yine YÖK'ün bize gönderdiği yeni kararı uyguluyoruz. Bizim uygulamalarımızda değişiklik yok. Biz sadece kanunların bize verdeği yetkiyi yerine getiriyoruz. Son gelen yazı ile birlikte üniversitemizde başörtülü öğrencilerin derslerine girmesine izin verilmiştir. Biz de buna uyuyoruz.”

yenişafak



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs