28 Şubat'ın yargılanmayan paşaları! | " /> 28 Şubat'ın yargılanmayan paşaları! | "/>

En Sıcak Konular

28 Şubat'ın yargılanmayan paşaları!

26 Şubat 2008 15:14 tsi
28 Şubat'ın yargılanmayan paşaları!
28 Şubat’tan sonra birçok bankanın hortumlandığı ortaya çıkınca batık banka patronları ve yöneticileri yıllarca süren davalarda yargılandı. Bankaların yönetiminde bulunmalarına rağmen yargı emekli generallere dokunmadı.

28 Şubat, sadece siyasi ve sosyal hayatın dengesini bozmakla kalmadı, aynı zamanda ekonomiyi de raydan çıkardı. Bankalar, post-modern darbeden sonra âdeta devlet parasını hortumlamak için kullanıldı. Bu gerçek ortaya çıkınca bankalara yönelik cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu yapıldı. Soruşturmayla birlikte bankalara el konuldu, sahipleri ve yöneticileri tutuklanarak cezaevine gönderildi. Batık banka davalarına bakması için ihtisas mahkemesi kuruldu. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yıllarca süren davalarda patronlar ve banka yöneticileri ağır hapis ve para cezalarına çarptırıldı. 28 Şubat döneminde, batan bazı bankaların yönetiminde emekli generaller de vardı. Aslında onlar da diğer sanıklar gibi her türlü zarardan sorumluydu. Ancak kimse onlara dokunmadı. Savcılar bazılarına soru bile sormadı.

Yöneticileri arasında “paşa” bulunan Etibank, İnterbank ve Sümerbank’ın sadece sivil yöneticilerinin cezalandırılması akıllarda hâlâ soru işareti. 1990-93 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan Muhittin Fisunoğlu, Hayyam Garipoğlu’nun Sümerbank’ında, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman ise Cavit Çağlar’ın İnterbank’ında yönetim kurulu üyesiydi. Çağlar ve Garipoğlu, bankaları fona devredilince cezaevine gönderildi. Yıllarca süren davalarda ağır hapis ve para cezasına çarptırıldılar. Ancak Fisunoğlu hakkında takipsizlik kararı verildi, Koman’ın ise ifadesi bile alınmadı. Fisunoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Teoman Koman’ın MİT Müsteşarlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı dönemde Diyarbakır-Batman bölgesinde örgütlendirilen Hizbullah konusu hâlen aydınlatılmamış ve devlet sırrı olarak korunan bir konu. O yıllarda Fisunoğlu ve Koman, Hizbullah’ın “PKK’nın baskınlarına karşı kendini koruyan, dinî inançları kuvvetli vatandaşlardan” oluştuğunu açıklamışlardı. 28 Şubat’ın ünlü generallerinden Güven Erkaya, Bank Ekspres’in ve sürekli el değiştiren Kanal-6’nın patronu Korkmaz Yiğit’in danışmanlığını yaptı. Yiğit’in kimyasını değiştiren, hükümetler deviren Türkbank skandalı yaşanırken, kimse danışmanına soru soramadı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Vural Bayazıt da Dinç Bilgin’in Etibank’ında yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bilgin, hapislerde süründü, bütün servetini kaybetti. Ancak Bayazıt’a hiç dokunulmadı.

‘ASKERİN YARGILANMAMASI ÇİFTE STANDART’

Batık Sümerbank davasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Hayyam Garipoğlu ‘Sus Konuşma’ isimli kitabında, bankanın yönetim kurulu üyesi olan emekli Orgenaral Muhittin Fisunoğlu’nun yargılanmamasını ‘çifte standart’ olarak değerlendiriyor. Bu duruma sitem eden Garipoğlu şunları dile getiriyor: “28 Şubat sürecini yaşıyoruz ve çevremden ‘Senin bankanda yönetim kurulunda sen ve müdürlerin dışında etkinliği olan tek kişi yok, hiç olmazsa asker kökenli birini al’ tavsiyeleri geliyordu. Bunun üzerine tavsiye edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgenaral Muhittin Fisunoğlu ile tanıştık ve yönetim kuruluna aldık. Koskoca orduyu yönetmiş bir generalin, üst düzey bir bankanın idaresine hayat ve yönetim tecrübelerini aktararak faydalı olacağını düşündüm. (...) Bütün suçlandığımız kredilerde yönetim kurulu üyesi olarak imzası olduğu hâlde, kendisine dolandırıcılıkla ilgili dava açılmadı.”


BANKA DAVALARI YARGITAY KARARINI BEKLİYOR

Sümerbank: Bankanın sahibi Hayyam Garipoğlu önce 27 yıl cezaya çarptırıldı. Ancak Yargıtay cezayı fazla buldu. İkinci kez görülen davada Garipoğlu’na bu kez 16 yıl hapis ve 1 milyon 785 bin YTL para cezası verildi. Dava dosyası yerel mahkemece Yargıtay’a gönderildi. Yaklaşık 45 sanığın yargılandığı davada bankanın yönetim kurulu üyelerine değişik oranda cezalar verildi. Bazı sanıklar için ise zaman aşımı süresi dolduğu için dava düştü.

Etibank: Bankanın zarara uğratılmasına ilişkin, aralarında Dinç Bilgin, Cavit Çağlar ile Nail Keçili’nin de bulunduğu 23 sanıklı davada mahkeme Dinç Bilgin’i “İhtilasen zimmet” suçundan 14 yıl hapis ve 499.9 milyon YTL para cezasına çarptırdı. Ancak bu dava ‘redd-i hâkim talebine’ uyulmadığı gerekçesiyle Yargıtayca bozuldu. Dava İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

İnterbank: Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin ‘İnterbank Davası’nda ‘dolandırıcılık’ suçundan verilen çeşitli hapis cezalarını indirerek yeniden belirleyen yerel mahkeme kararını bozmasının ardından dava bir kez daha görüldü. Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmada, Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin 1 yıl 6’şar ay 22’şer günlük hapis cezaları 1 yıl 15’er güne, diğer 30 sanığın cezaları da 8 aya indirilerek ertelendi.

aksiyon



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs