'Kan dökülecek!' | " /> 'Kan dökülecek!' | "/>

En Sıcak Konular

Oscar'da bu gece 'Kan dökülecek!'

24 Şubat 2008 20:19 tsi
Oscar'da bu gece 'Kan dökülecek!' Bu gece Los Angeles’ta düzenlenen Oscar ödül töreninde kıyasıya bir rekabet yaşanacak. Bir madencinin otoriter bir işadamına dönüşmesini anlatan Kan Dökülecek ile milyonlarca doları tesadüfen bulan bir adamı konu alan İhtiyarlara Yer Yok, Oscar̵

80’inci Oscar ödül töreni, sekiz dalda aday İhtiyarlara Yer Yok ve Kan Dökülecek filmlerinin çekişmesine sahne olacak. Sinema yazarlarına tahminlerini sorduk. 

‘En İyi Erkek Oyuncu’da favori ise Kan Dökülecek’in başrol oyuncusu Daniel Day Lewis.

Oscar 80 yaşında yarış kıran kırana

Sinema dünyasının en önemli ödüllerinden Oscar bu gece sabaha karşı sahiplerini bulacak. 80’inci kez dağıtılacak Oscar’ın en güçlü isimleri ise Daniel Day Lewis, Marion Cotillard ve Javier Bardem olarak gösteriliyor

Altın Küre ödül töreninin iptal edilmesinin ardından Hollywood senaristlerinin grevinin gölgesinde kalacağı konusunda tartışmalar yaşanan Oscar ödülleri, 24 Şubat’ta sahiplerini bulacak. ABD’nin Los Angeles kentinde gerçekleştirilecek tören NTV’den canlı olarak yayınlanacak. Türkiye saatiyle 03.00’de başlayacak tören orjinal sesiyle de CNBC-e’de yayınlanacak.

Bu yıl 80’inci kez dağıtılacak olan Oscar’ın en güçlü adayları sekiz dalda aday gösterilen No Country For Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) ve There Will Be Blood (Kan Dökülecek). Altın Küre ve BAFTA’da (İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) ‘En İyi Film’ seçilen Atonement (Kefaret) ise tam yedi dalda Oscar adayı.

En iyi film, yardımcı erkek oyuncu, yönetmen, uyarlama senaryo, görüntü yönetmeni, kurgu, ses, ses kurgusu olmak üzere toplam sekiz dalda Oscar’a aday olan İhtiyarlara Yer Yok bir uyuşturucu ticaretinden geriye kalan milyonlarca doları tesadüfen bulan Llewelyn Moss ile onun peşine düşen psikopat ruhlu katil Chigurh çevresinde dönüyor. Film bu yıl ‘En İyi Senaryo’ dalında Joel ve Ethan Coen’e, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında da Javier Bardem’e Altın Küre ödülünü kazandırdı. Coen kardeşler bu filmle BAFTA’da en iyi yönetmen ödülüne de layık görüldü. Film, Türk sinema eleştirmenleri tarafından hem ‘En İyi Film’ hem de ‘En İyi Yönetmen’ dallarında Oscar’ın en favori adayı olarak gösteriliyor.

LEWIS ÖDÜLLERİ TOPLADI

Türkiye’de de gösterime giren Kan Dökülecek adlı filmde canlandırdığı Daniel PlainView karakteriyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ adaylarından Daniel Day Lewis eleştirmenler tarafından ödüle en yakın isim olarak tanımlanıyor. Lewis zaten bu filmdeki rolüyle şimdiden dört ödülün sahibi oldu: Altın Küre, Broadcast Film Critics Association Awards, Screen Actors Guild Awards, Los Angeles Film Critics Association.

İngiliz aktör 1985’te Benim Güzel Çamaşırhanem (My Beautiful Laundrette) ile ilk önemli çıkışını yaptı ama dünya onu Sol Ayağım (My Left Foot) filmiyle tanıdı. Lewis doğuştan gelen bir hastalık sonucu yalnızca sol ayağını kullanabilen Christy Brown’un gerçek yaşam öyküsüne dayanan bu filmle 1989’da ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Oscar’ına sahip oldu. Lewis, Son Mohikan, Babam İçin, Boksör’ün ardından rol aldığı New York Çeteleri ile 2001 yılında Oscar’a aday olmuştu.

Sonuçları iki kişi biliyor

Bugün Oscar ödüllerinin yazılı olduğu zarfların içindeki sonucu ödül töreninden önce sadece sayım yapan ve gizlilik yemini eden iki kişi dışında kimse bilmiyor. Sonuçların tahmin edilmemesi için bütün adayların adının yazılı olduğu zarflar hazırlanıyor. Kazanamayanların zarfları ise törenden sonra imha ediliyor. Dünyaca ünlü denetim şirketi Price Waterhouse her yıl Oscar ödüllerinin gizliliğini denetliyor.

Kazananlar önceden belliydi

İlk Oscar ödül töreni sesli filmlerin yeni çekilmeye başladığı bir dönemde, 16 Mayıs 1929’da düzenlendi. Hollywood Roosevelt Hotel’de 270 davetlinin katılımıyla düzenlenen törende konuk biletleri 5 dolardan satılmıştı. Ödül sahipleri ise törenden üç ay önce ilan edilmişti. Ödüllerin dağıtıldığı ilk 10 yıl boyunca sonuçları törenin yapılacağı gece saat 11’de gazetelere bildirilirdi. Ancak 1940’ta Los Angeles Times gazetesi ambargoyu kırarak akşam baskısında Oscar ödüllerini kimin aldığını yazdı. Bu yüzden bir sonraki yıl ‘kapalı zarf’ sistemi geliştirildi.

Tahtası da plastiği de vardı

Oscar heykelinin görüntüsü zaman içinde değişikliğe uğradı. 1930’lardan 1950’lere kadar çocuk oyunculara heykelin minyatür halleri verildi. Walt Disney’e ise Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’i temsilen, bir tam boy ve yedi küçük boy Oscar heykelciği verilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında seferberliğe destek için 1942 ve 1944 yıllarındaki Oscar’lar plastikten yapılmıştı, savaş sonrasında bu heykeller gerçek Oscar’larla değiştirildi.

En fazla ödülü kim aldı?

Sinema tarihinde en fazla Oscar alan filmlerin başında 11 Oscar’la Ben-Hur (1959 -12 dalda aday), Titanik (1997 - 14 dalda aday) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003 - 11 dalda aday) geliyor. Oscar’a en fazla aday gösterilen kadın oyuncu ise Meryl Streep. Streep 1979-2006 yılları arasında 14 defa Oscar’a aday gösterildi ancak bir kez ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi oldu. Jack Nicholson ise 1969-2002 yılları arasında 12 defa Oscar’a aday gösterildi. İki kez ‘En İyi Erkek Oyuncu’, bir kez ise ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü aldı.

Heykeli kim yaptı?

Oscar heykelciği 1928’de ortaya çıkmıştı ve elinde bir haçlı kılıcı tutan bir şövalyeyi temsil etmekteydi. Bu şövalye ise bir film rulosu ve beş sütun üzerinde durmaktaydı. Bu sütunlar Akademi’nin beş orijinal dalını simgeliyordu: Aktörler, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenler. Oscar heykelciğini ünlü film şirketi Metro Goldwyn Mayer’in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarladı ve bu heykelciği 11 kez kendisi de kazandı. Yaklaşık 3 kilo 900 gram ağırlığında 34 santimetre boyundaki heykeli California Bronz Dökümhanesi bronzdan döktü ve 24 ayar altınla kapladı.

Adı nereden geliyor?

Heykelin adına ilişkin bilinen en yaygın rivayet şu: Akademi Kütüphanesi’nde çalışan Margaret Herrick bu heykelciğin Oscar amcasına benzediğini söylemişti. Bunun yazıyı olarak ilk defa dile getirilmesi ise 1934’teki ödül töreninden sonra oldu. Hollywood haberleri yazan Sidney Skolsky, Katharine Hepburn’ün o yıl ‘En İyi kadın Oyuncu’ ödülü aldığını yazarken Oscar adını ilk kez kullan-dı. Ama Akademi bu ismi 1939’a kadar resmen kullanmadı.

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO

Juno - Diablo Cody

Lars and the Real Girl - Nancy Oliver

Michael Clayton (Avukat) - Tony Gilroy

Ratatouille - Brad Bird, Jan Pinkava ve Jim Capobianco

The Savages - Tamara Jenkins

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Atonement (Kefaret) - Christopher Hampton

Away From Her (Ondan Uzakta) - Sarah Polley

The Diving Bell and the Butterfly (Kelebek ve Dalgıç) - Ronald Harwood

No Country For Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) - Joel&Ethan Coen

There Will Be Blood (Kan Dökülecek) - Paul Thomas Anderson

EN İYİ YÖNETMEN

Paul Thomas Anderson - There Will Be Blood

Joel&Ethan Coen - No Country For Old Men

Tony Gilroy - Michael Clayton

Jason Reitman - Juno

Julian Schnabel - The Diving Bell and the Butterfly

Kadın adayların en güçlüsü

Ünlü yönetmen Luc Besson’un Taksi filmiyle adını duyuran Marion Cotillard, ünlü şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını anlatan La Vie En Rose (Kaldırım Serçesi) adlı filmle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün favorileri arasında gösteriliyor. Büyük Balık, Cesaretin Var Mı Aşka, Havada Aşk Var, İyi Bir Yıl adlı filmlerde de başrol oynayan 33 yaşındaki Fransız aktrist bu yılki Altın Küre’nin de sahibi oldu.

Gecenin iddialı İspanyol’u

Oscar’ın en iddialı isimlerinden biri de İspanyol aktör Javier Bardem. Before Night Falls’ta canlandırdığı Kübalı yazar Reinaldo Arenas rolüyle 2001 yılında da ‘En İyi Erkek Oyuncu’ adayları arasında yer alan Bardem, Oscar’ı alamadı ama Venedik Film Festivali’nde ödülü kaptı. 1969 doğumlu aktör 50 yıldan fazla bir süre aynı kadına sırılsıklam aşık kalmayı başaran, çok sabırlı bir adamı canlandırdığı Kolera Günlerinde Aşk’ın çekimleri sona erdikten bir ay sonra kamera karşısına geçtiği İhtiyarlara Yer Yok’ta acımasız bir katili canlandırıyor.

Kırmızı halının en şıkları merakla bekleniyor

Her yıl Oscar Ödül Töreni’nde adayların dışında en çok konuşulan konu kırmızı halı oluyor. Aylar öncesinden geceye hazırlanan yıldızlar kıyafetleriyle en az ödüller kadar tartışılıyor. Örneğin geçen sene kırmızı Balenciaga kostümüyle törene gelen Nicole Kidman gecenin en dikkat çekici kadınlarından biri oldu. Penelope Cruz ise göz alıcı bir Vercase tuvaletle geceye katılmıştı. Bu yıl iki dalda aday gösterilen Cate Blanchett ise kırmızı halının üzerinde Armani imzalı bir kıyafetle ilerlemişti.
Oscar gecesinde en çok Cate Blanchett’in kıyafetini merak ettiğini söyleyen Modacı Özlem Süer ‘Elizabeth: Altın Çağ filminin galasında Helenistik bir kostüm tercih eden Blanchett’i filmdeki dönem ruhuna uygun hislerle hazırlanmış bir kostümle kırmızı halıda görmek isterim. Kostüm değeri ve görsel bütünlüğüyle büyüleyici Altın Çağ bunu hak eder diye düşünüyorum. Moda eğilimlerini harekete geçiren bu filmin muhteşem karekterli bir ifadeye sahip oyuncusu bu görüntülerle akıllarda iz bırakacaktır’ diyor.


Büyütmek için resimin üzerine tıklayınız...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyütmek için resimin üzerine tıklayınız...

 

 

 

 

Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız...

 

 

Star



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,844 µs