En Sıcak Konular

''Türkiye'nin iyiliklerini unutmadık!''

24 Şubat 2008 15:12 tsi
''Türkiye'nin iyiliklerini unutmadık!'' TSK'nın operasyonunun ardından Kuzey Irak'taki yerel hükümetin Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Türkiye'nin yaptığı iyilikleri unutmadık, çözüm için Ankara'ya gitmeye hazırız' dedi.

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin üst düzey isimlerinden, Türk ordusunun Kuzey Irak'a düzenlediği operasyona dair ilk açıklama bölge hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'den geldi. Neçirvan Barzani, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında operasyon konusunda ve Türkiye ile ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türk ordusunun operasyon kapsamında vurduğu 3 köprünün kendilerini endişelendirdiğini belirten Neçirvan Barzani, "PKK'ya karşı yürütülen operasyonun anlıyoruz. Ancak köprülerin ve sivil yapılarının vurulması, bizde operasyonun PKK'ya karşı değil de bize karşı yapıldığı hissi uyandırdı" dedi.

Operasyonun kısa sürede bitmesini umduklarını ifade eden Barzani, Irak hükümetinin tepkisini ise "yetersiz bulduklarını" kaydetti.

MESUD BARZANİ BUSH'TAN OLAYA MÜDAHİL OLMASINI İSTEDİ

Neçirvan Barzani, Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin operasyonun başlamasının ardından ABD Başkanı George Bush'u arayarak kendisinin "bölge ile ilgili sorumluluklarını hatırlattığını" dile getirdi. Neçirvan Barzani, Mesud Barzani'nin Bush'a "bu durumun Irak'ta istikrarsızlığa yol açacağını söylediğini" kaydetti. Mesud Barzani'nin Bush'tan "bu duruma çare bulmasını istediğini" belirtti.

Neçirvan Barzani, 1996'dan beri Kanimasi'de bulunan Türk tanklarının karşılıklı yapılan bir protokolle burada kaldığı ve buna uyulması gerektiğini kaydetti. Geçtiğimiz gece operasyon kapsamında buradaki Türk birliğinde bulunan tankların mevzilerinden çıkmasının "endişelere yol açtığını" ifade eden Barzani, "Sivil halkın tepkisiyle ve Peşmergenin olaya el koymasıyla tanklar geri dönmüştür" dedi.

Türkiye'nin operasyon alanlar insansız alanlar olduğunu ifade eden Neçirvan Barzani, "O bölgede kuvvetimiz bulunmadığından dolayı bölgede net bilgiler alamıyoruz" diye ekledi.

BARZANİ, DÖRTLÜ BİR GÖRÜŞME İSTEDİ

"Biz PKK'nın şiddet uygulamasını tasvip etmiyoruz" şeklinde konuşan Neçirvan Barzani, şöyle devam etti: "Ancak Türkiye'yi de anlıyoruz. Bu tür operasyonlar yıllardan beri yapılmakta ve bir çözüm olmadığını gördük"

Neçirvan Barzani, PKK sorunun Irak, Kürt yönetimi ve Amerika ve Türkiye'den oluşacak dörtlü bir görüşme ve diyalogla çözülmesini istediklerini kaydetti. "Bu sorunun diyalogdan başka yolla çözüleceğine inanmıyoruz" diyen Barzani, "Türkiye bizim iyi komşumuzdur. Geçmişte beri bize yaptığı iyilikleri unutmadık ve unutmayacağız" diye ekledi.

"Türkiye ile iyi bir komşuluk ilişkimiz var" ifadesini kullanan Barzani, Türkiye'nin zor zamanlarda hep kendilerine yardım ettiğini hatırlattı.

TALABANİ'NİN ŞİMDİ TÜRKİYE'YE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün operasyon öncesinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi arayarak hem operasyon hakkında bilgi vermesine hem de Türkiye'ye davet etmesine de değinen Neçirvan Barzani, "Talabani'yi davet etti ama yaşanan olaylardan dolayı Talabani'nin vaktinin müsait olmadığını düşünüyoruz. Ancak bu davet değerlendirilecektir." dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da operasyon hakkında Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi aradığını hatırlatan Neçrivan Barzani, "Operasyondan son anda haberimiz oldu" dedi. Daha önce bazı Kürt yetkililer, operasyon konusunda "kendilerine hiç bilgi verilmediğini" söylemişlerdi.

KÜRT YÖNETİMİ OLARAK TÜRKİYE'YE GİTMEYE HAZIRIZ

Açıklamalarında Türkiye'ye karşı "iyi niyet ifadelerini" kullanan Barzani, "Türkiye'ye PKK konusunda yardım etmeye hazırız. Türkiye bizi tehdit etse dahi biz kendilerine her konuda yardım etmeye hazırız."diye kaydetti.
Barzani, "Kürt yönetimi olarak biz de her zaman bu konuda Türkiye'ye gitmeye hazırız. Bizim PKK'ya karşı aldığımız önlemler devam ediyor. Bizim operasyonun süratle tamamlanmasını istiyoruz" diye sözlerini noktaladı.

haber7



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs