En Sıcak Konular

YÖK: Başörtüsü kararını yarın vereceğiz

24 Şubat 2008 11:19 tsi
YÖK: Başörtüsü kararını yarın vereceğiz
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğinin nasıl uygulanacağına ilişkin kararını yarın verecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün hukuk işleri ile Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç'in ilgilendiğini belirterek, "Pazartesi günü toplantı yapacağım ve toplantı sonrası çıkacak kararı rektörlere ileteceğiz." dedi. Özcan, 'Anayasa veya yasa değişikliklerinin uygulanmasında üniversite rektörlerine nasıl davranmaları gerektiği konusunda YÖK'ün uygulamaları ile ilgili bir teamül olup olmadığı' şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi: "Bir yasak konmuş ve yasağın uygulanması yönünde direktifler olmuş. Şimdi bizden beklenen yasağın kaldırılması. Bu konuda YÖK'ün verdiği kesin bir karar yok. YÖK'teki hukukçumuz Prof. Dr. İzzet Özgenç'tir. Pazartesi toplanacağız ve kararımızı açıklayacağız."

Rektörler talimat bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören yasayı onaylamasından sonra gözlerin çevrildiği rektörler, sorunun gerginlik yaşanmadan çözülmesi gerektiği görüşünde birleşti. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, herkese büyük sorumluluk düştüğünü kaydederken, "Konuyu pazartesi günü hukuk müşavirimizle görüşeceğim. YÖK'e soracağım. Ona göre uygulama yapacağız." dedi. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz da, üniversite senatosu ve yönetim kurulunu pazartesi günü toplantıya çağırdığını kaydederek, "Ne karar çıkarsa onu uygularız." diye konuştu. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu ise, yasa konusunda yorum yapmaktan kaçınırken şöyle konuştu: "Değişikliği Sayın Cumhurbaşkanı imzaladı; ama onaylarken bazı görüşler de söyledi. Ciddi görüşler belirtti. Ben bu görüşlerin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum." Yasa ve yönetmeliklerin her Türk vatandaşını bağladığına dikkat çeken İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı ise şunları kaydetti: "Pazartesi günü hukuk müşavirimizle görüşeceğim. Bu konuda tartışmalı durumlar var. Hukuk müşavirimiz de tereddütlü durum ortaya koyarsa ben tavrımı özgürlüklerden yana koyacağım."


Kararı uygulamayan rektör suç işler

Hukukçular Derneği Başkanı avukat Kamil Uğur Yaralı, başörtüsü yasağını devam ettiren üniversitelerin anayasal suç işleyeceği uyarısında bulundu. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle üniversitelerdeki başörtüsü yasağının yoruma yer bırakmayacak şekilde kalktığının açık olduğunu vurgulayan Yaralı, böyle bir durumda üniversite rektörlerinin hukuki durumun belirsiz olduğundan bahsetmesi ve yasağı kaldırmada tereddüt göstermesinin söz konusu olamayacağını kaydetti. Yasağı uygulamakta ısrar eden rektörlerin Anayasa'ya ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre açıkça suç işlemiş olacağını bildirdi. "Bütün bu değişikliklerden sonra uygulanacak başörtüsü yasağı tamamen hukuka aykırı ve keyfi olacaktır." diyen Yaralı, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin yorumuyla yanlış olarak uygulamada bulunanlar açısından da anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra tutunacak bir dal kalmamıştır. Başörtülü öğrenciler rahatlıkla fakültelerine girebilirler. Kendilerine engel olanlar hakkında Anayasanın 10. maddesi doğrultusunda Yeni TCK'nın 122. maddesinde düzenlenen 'ayırımcılık' ve 112. maddesindeki 'eğitime engel olmak' suçlarından dolayı cumhuriyet savcılıklarına ceza şikayetinde bulunabilirler."

'Kanun ne diyorsa onu uygularız'

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, başörtüsü kararını uygulamak için YÖK Kanunu'nda yapılacak değişikliği bekleyeceğini söyledi. Baydar, "Ben siyasi bir organ değilim, siyasilerin işine karışmamız doğru olmaz. Yasa koyucu neyi emrediyorsa onu yaparım. Buna karşı gelme gibi bir durum içinde olmamız beklenemez." dedi.

zaman



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,312 µs