'itidal' dedi | " /> 'itidal' dedi | "/>

En Sıcak Konular

Dünya, 'itidal' dedi

24 Şubat 2008 09:25 tsi
Dünya, 'itidal' dedi Türk ordusunun, terör örgütü PKK'ya karşı başlattığı kara harekâtı dünya basınında geniş yankı buldu. Dünyanın önde gelen gazetelerinde, Washington ve Avrupa başkentlerinin, operasyona itidalli bir tepki verdiğine dikkat çekilerek, Türkiye'ye sınırlı ha

Haberlerde, Irak'ın en istikrarlı bölgesi olarak Kuzey Irak'ta tansiyonun yükselmesinden endişe edildiği belirtilirken, Irak'ın 2003'teki Amerikan işgalinin ardından yeni bir işgal ile karşı karşıya kaldığı yönünde yorumlar da yapıldı. Operasyona ilişkin dünya basınında çıkan değerlendirmeler özetle şöyle:

Washington Post (ABD): Sınır ötesi harekâtın, Türkiye ile Irak arasında gerginliğin artmasına yol açtığını belirten gazete, bu operasyonla birlikte ilk defa çok sayıda Türk askerinin, Irak'ın ABD önderliğindeki koalisyon güçlerince 2003'te işgalinden bu yana bu ülkenin topraklarına girdiğine dikkat çekti.

Financial Times (İngiltere): Operasyonun, Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde rahatsızlık meydana getireceğinden korkan ABD ve AB'nin harekâtın sınırlı tutulması çağrılarında bulunduklarını yazan Financial Times, Washington ve Brüksel'de alarma geçildiğini savundu.

Guardian (İngiltere): Avrupa ve ABD'nin Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu yazan Guardian, "ABD, Türklere kuzeyde sınırlı bir operasyon için yeşil ışık yaktı." ifadesini kullandı. Harekâtın, Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltmesine ilişkin korkular bulunduğunu savunan gazete, operasyonun amaçlarının, 'Türk kamuoyunu yatıştırmak, 'Bağdat ve Washington'un tepkilerini ölçmek' olduğunu ileri sürdü.

Türkiye, ABD'nin taktik desteğini aldı

Times (İngiltere): Operasyon haberlerine tam sayfa ayıran gazete, "Batı başkentlerinden gelen, tonu iyi ayarlanmış açıklamaların, Türkiye'nin ABD'nin taktik desteğini aldığının göstergesi olarak kabul edildiğini yazdı.

Independent (İngiltere): Gelişmeyi manşetten okurlarına duyuran Independent, TSK'nın sınır ötesi operasyonunun "Irak'a yönelik yeni bir işgal'' olduğunu iddia etti.

Die Welt (Almanya): Alman Die Welt gazetesi, operasyonun sınırlı ve teröristlere karşı olması halinde devletler hukukunun Ankara'nın yanında yer alacağını belirtti.

Etnos (Yunanistan): Türkiye'nin PKK'ya karşı başlattığı harekâtı 'işgal' olarak değerlendiren Etnos gazetesi, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle geleneksel sınırların tartışıldığı bir dönemde, Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgalinin bu dönemde gerçekleşmesinin rastlantı olmadığını ileri sürdü.

El Cezire: (Katar): Arap dünyasının CNN'i olarak nitelenen El Cezire televizyonu ise ABD'nin operasyon konusunda Türkiye'ye verdiği desteği, "Amerikalılar galiba ileride gerçekleştirebilecekleri bir askerî operasyonda Türkiye'ye ihtiyaçları olabileceklerini düşünerek daha uzun vadeli planlar yapıyorlar." şeklinde değerlendirdi.
 
 
zaman



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs