En Sıcak Konular

Bakan Akdağ: 20 sene boşa geçti

23 Şubat 2008 21:52 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Eğer Türkiye sağlık sektöründe, 10-20 sene önce insan kaynakları konusunda doğru adımlar atmış olsaydı, bu sıkıntılar çekilmeyecekti" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Eğer Türkiye sağlık sektöründe, 10-20 sene önce insan kaynakları konusunda doğru adımlar atmış olsaydı, bugün bu sıkıntıları çekmiyor olacaktık'' dedi.

Akdağ, Palandöken Kış Turizm Merkezi'ndeki Palan Otel'de, İkinci Ulusal Sağlık Sigortacılığı ve Anlaşmalı Kurumlar Sempozyumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, sağlık sektöründe 2002 yılı öncesi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.

''Sağlık konusunda yatırım yapan kişiler, ister kamu olsun ister özel sektör olsun her şeyi çok iyi hesap etmelidir'' diyen Akdağ, şunları kaydetti: ''Eğer Türkiye sağlık sektöründe, 10-20 sene önce insan kaynakları konusunda doğru adımlar atmış olsaydı, bugün bu sıkıntıları çekmiyor olacaktık. 25 sene önce her fırsatta bize Türkiye'de doktor sayısının fazla olduğunu söylemişlerdi.

Öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini söylemişlerdi. Ama işin içerisine girdik. Böyle olmadığını gördük. Kimse de bizi uyarmadı. Ne DPT, ne daha önce Sağlık Bakanlığında bu işi yapmış kişiler bizi uyarmadı. Artık doktor eksikliğimizi tartışmanın anlamı yok. Çünkü tartışmak zaman kaybı olur. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde bile doktor sıkıntısı çekmiyor muyuz? Sürdürülebilirlik meselesi çok önemlidir.

İşin bir kusuru ve günahı varsa bu kusur geçmiş yıllarda Türkiye'de hekim sayısının bu kadar düşük kalmasına yol açan yöneticilerdedir. Bu işin paydaşları kimlerse onlardadır kusur.'' Akdağ, kendilerine 2023 vizyonu koyduklarını belirterek, 2023'te Türkiye'de 200 bin doktor hedeflediklerini bildirdi.

Her ülkenin kendi orijinal sağlık sistemini oluşturmak zorunda olduğunu kaydeden Akdağ, ''Ben Almanya'yı kopyalayamam orada 350 bin doktor var, bizde 100 bin. Orada 650 bin hemşire var bizde 100 bin. Ben Küba'nın sağlık sistemini de alamam. Bırakalım ideolojik ülke yapılanmasını orayı da alamam. Türkiye'dekinin altı misli doktor var Küba'da. Sektör olarak hepimiz, Türkiye'deki insan kaynağının artması için elimizden geleni yapmalıyız'' diye konuştu.

Akdağ, daha sonra Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi'ndeki Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni ziyaret ederek, kurum müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat'tan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Organ beklemenin nasıl bir şey olduğunu hastalar, yakınları ve hekimlerin bilebileceğini kaydeden Akdağ, şunları söyledi: ''Bir meselenin çözümü için teşhisin doğru konması lazımdır. Organ nakli konusunda yapılması gereken işler için bu meselenin nasıl çözülebileceğine dair teşhisi öyle zannediyorum ki yaklaşık 3 sene önce doğru biçimde koyduk.

Geçmişte insanların organ bağışlamaları konusunda gönüllü olmalarını esas alan çalışmalar yürütmüşüz. Ama meselenin en can alıcı noktası hastaların beyin ölümlerinin tespit edilebileceği merkezlerin sayısının artırılmasıdır. Bu merkezlerdeki yatakların sayısını artırmak ve yetişmiş eleman sayısını artırmak birinci önceliktir. Türkiye'de bu yatakların sayısını tam üç katına çıkardık.

Bununla beraber gerekli ekiplere de ihtiyaç var.'' Akdağ, organ nakli konusunda ulusal bekleme listesi belirlediklerini ifade ederek, ''Bu liste, hem organ bekleyen insanların hakkaniyetli bir biçimde bu organları paylaşmasına imkan veren bir sistem, hem de bir takım suiistimallerin tamamen engellenebileceği bir sistemdir'' dedi. Akdağ, Erzurum Kalkınma Vakfı'nı da ziyaret ederek, Vakıf Başkanı Erdal Güzel'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Güzel, Akdağ'a eski bir üyeleri olması nedeniyle onur üyeliği belgesi sundu. 

 

tgrthaber



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs