En Sıcak Konular

Baykal Tuzla için komisyon kuruyor

23 Şubat 2008 20:11 tsi
CHP lideri Baykal, Tuzla Tersaneler Bölgesindeki çalışma koşullarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirterek, durumu incelemesi komisyon kuracaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Tuzla Tersaneler Bölgesindeki çalışma koşullarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirterek, ''Buraya bir parlamento komisyonunun gelip, durumu incelemesi için girişim yapıyoruz'' dedi.

Baykal, Tuzla Tersaneler bölgesindeki Sedef ve Desan tersanelerinde incelemelerde bulunarak, işveren ve işçilerden bilgi aldı. Ardından gazetecilere açıklama yapan Baykal, bir süreden beri Tuzla tersanelerinde birbiri ardına yaşanan ölüm olaylarının, tüm Türkiye'nin dikkatini Tuzla'ya çektiğini ifade etti.

CHP olarak, bu olayları dikkatle izlediklerini ve geçen yıl 12 Eylülde parti olarak, konuyu incelemek üzere bir parlamento heyeti gönderdiklerini anlatan Baykal, şimdi iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının sahip çıktığını ve ilgilendiğini söyledi.

Baykal, konunun tüm boyutlarıyla en doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, buradaki gemi inşa sanayinde 40-45 bin işçinin istihdam edildiğini ve Türkiye'nin bu sanayiden 2.5 milyar doların üzerinde kazanç sağladığını ifade etti.

Tuzla tersanelerinde üretilen teknelerin, dünya çapında Türkiye'nin yüzünü ağartan tekneler olarak kabul gördüğünü kaydeden Baykal, ''Böylesine büyük başarıların gerçekleştirildiği bu alanda çalışma koşulları, işçilerin güvenlik, eğitim ve sigorta durumları hiçbir şekilde bize yakışmayan bir tablo sergiliyor. Buradaki çalışma koşulları hiçbir şekilde kabul edilemez'' diye konuştu. Sorunun çözümü için yapılması gereken çok iş olduğunu vurgulayan Baykal, burada çok boyutlu bir sorunla karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Baykal, Türkiye'nin sorunu çözerken bir yandan da buradaki gemi inşa sanayine sahip çıkması ve geliştirmesi, üretimi sekteye uğratmaması gerektiğini belirterek, tersanelerde, otomotiv endüstrisinden çok daha yüksek yerli imalat oranının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Aldığı bilgilere göre, biraz daha ilgi ve destekle buradaki yerli üretimin yüzde 80'e çıkabileceğine dikkati çeken Baykal, aynı zamanda gemilerin makine ve motor üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmesine dönük çalışmaların bazı tersanelerde planlandığını söyledi. Tüm bunlara rağmen çalışanların en zorunlu olanaklardan yoksun olmasının kabul edilemeyeceğini belirten Baykal, tersanelerde taşeronluk uygulamasının çok yaygın olduğunu, ancak bu uygulamanın ihmalin gerekçesi olamayacağını ifade etti.

Taşeron dahi olsa her işçinin sosyal güvenceye sahip olması gerektiğini dile getiren Baykal, şunları kaydetti: ''Bunların hiçbirisinin olmadığı anlaşılıyor. Yer yer çok güzel örnekler var. Çok başarılı çalışma yapan tersaneler var. Ama bunun bir genel uygulama haline dönüşmesini sağlamak lazım. Buraya bir parlamento komisyonunun gelip durumu incelemesi için girişim yapıyoruz. Sağlık komisyonundaki arkadaşlar buradaki çalışma, sağlık ve sosyal koşulları incelemek üzere bir alt komisyon kurdular.

İşçi, haklarına sahip olursa buradaki sanayi de zafiyete uğramaz. Çünkü başarılı çalışma yapılıyor. Karlı bir endüstri. Buradaki işçilerin haklarını vererek, çok daha başarılı olmak mümkün. Burada yüksekten düşme, elektrik çarpması ve cisim çarpması öncelikli ölüm nedenleri arasında. Buradaki faaliyetler tabii ki çok riskli faaliyetler. Ama dünya bunların çaresini bulmuştur.

Onun için gerekli harcama ne ise o yapılmalıdır.'' Baykal, herkesin bu duruma alışkın göründüğünü, işçinin de işini kaybetmemek için bunları içine sindirdiğini vurgulayarak, Türkiye'yi yönetenlerin işinin, çalışanlar içine sindirmiş dahi olsa, onların çalışma koşullarını hukukun öngördüğü düzeye çekmek olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, ''Denizcilik Müsteşarlığının verilerine göre, tersanelerde çalışan işçi sayısı 33 bin, siz '45 bin' dediniz, aradaki 12 bin kişi kayıt dışı mıdır?'' şeklindeki sorusu üzerine Baykal, buradaki sorunlardan birinin kayıt dışılık olduğuna işaret ederek, bunu değiştirecek bir iradeye ve o iradenin gereği olan bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Baykal, burada karlı üretimin kayıtlı olmayan işçilerle yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi: ''Bu konuda en büyük sorumluluk Çalışma Bakanlığında. Şu ana kadar iş müfettişlerinin verdikleri raporların gereği yerine getirilmemiştir. Burada her bakımdan hukuki bir zafiyet bulunduğu, denetimsizliğin egemen olduğu, yaşanan olayların gerektiği şekilde değerlendirilmediği çok açık. Sadece müeyyide kullanmak yeterli değil, sorunu kökten çözmek lazım.''

Baykal'ın, tersaneleri gezerken kendisine verilen bareti göstererek, ''Bakın, baretler pırıl pırıl. Yeterince kullanılmadığı izlenimini aldık'' demesi üzerine tersane yetkilileri, ''Onlar misafir baretleri'' dediler. Deniz Baykal, bir soru üzerine, sigorta primlerinin aşırı yüksek olduğunu ve indirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Bir gazetecinin, ''Tuzla'da kaçak çalışan 2 tersane olduğu ve bu konuyla ilgili dava bulunduğunu'' ifade ederek, kendisine bazı belgeler vermesi üzerine de Baykal, bunları parlamentodaki heyete intikal ettireceğini kaydetti.

CHP Genel Başkanı Baykal, gazetecilerin türban ve sınır ötesi kara harekatıyla ilgili soruları üzerine de ''Burada ben Türkiye'nin gündemine bu konuyu sokmaya çalışıyorum. Zaten gündeme girdi de ilgililerin, yetkililerin dikkatini bu noktaya çekmeye çalışıyorum. Alıştığımız günlük konuları bir tarafa bırakalım. Onları konuşacağımız zeminler var, konuşuruz'' dedi. 

 

shaber



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs