En Sıcak Konular

Baykal Tuzla Tersanesi'ni ziyaret etti

23 Şubat 2008 17:07 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, bir süredir işçi ölümleriyle gündeme gelen Tuzla Tersanesi'ni de ziyaret etti.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaret sırasında konuşan Baykal, "Tersanelerde yaşanan ölümlerin önüne geçilmesi için Türkiye gerekli harcama neyse yapmalıdır" dedi.

Baykal, bir süredir işçi ölümleriyle gündeme gelen Tuzla Tersanesi'ni de ziyaret ederek işçilerle görüştü. Tersane işçilerinin iş ve yaşam koşullarını yerinde inceleyen Baykal'a, ziyareti sırasında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi eşlik etti.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Baykal, gemi inşa sanayinin son yıllarda Türkiye'de hızla gelişen sektörlerden biri olduğunu belirterek, "Burada dünyanın en başarılı işleri yapılıyor. Türkiye olarak bununla iftihar ediyoruz. Diğer yandan da hiçbir şekilde bize yakışmayan tablolar sergileniyor. Başarılı çalışmalarına rağmen dünyanın en ilkel ülkelerinde bile böyle bir tablo göremezsiniz. Bizlere düşen çok iş var. Çok boyutlu bir sorunla karşı karşıyayız. Türkiye buradaki gemi inşa sanayine sahip çıkmalıdır. Burada yapılan çalışmaları engellemeyi kimse aklından geçirmemelidir. Aksine buradaki firmaların rekabet kabiliyetini, kalite düzeyini daha da yukarıya çekecek düzenlemeler yapmalıyız. Çünkü burası Türkiye'ye çok şey kazandırıyor" dedi.

Baykal, tersanelerdeki taşeron yoğunluğu ve kayıt dışı işçiliğe dikkat çekerek, "Otomotiv endüstrisinden çok daha fazlasını burada yerli üretimle gerçekleştiriyoruz. Burada yaptığımız görüşmelerde, biraz daha ilgi olması halinde, yerli üretimin yüzde 80'lere ulaşabileceğini memnuniyetle öğrendim. Bütün bunlara rağmen, burada çalışan insanların olanaklardan yoksun olduğunu görmek, kabul edilemez bir durumdur. Taşeronluk uygulamasının çok yoğun olduğu gözlemleniyor. Ancak taşeronluk ihmalin gerekçesi olamaz. Burada çalışan her işçi sosyal güvence ve iş güvenliğine kavuşmalıdır" diye konuştu.

Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerekli girişimleri yaptıklarının altını çizen Baykal, tersane işçilerinin haklarının verilmesi neticesinde çok daha başarılı işler çıkarılabileceğini söyledi. Baykal, "İşçiler kayıt altına alınmalı ve kayıtlı olarak haklarını elinde bulundurmalıdır. Bunun genel bir uygulama haline getirilmesi sağlanmalıdır.

Çalışırken iş güvenliği riske edilmemelidir. Burada yaptığımız incelemede hayatını kaybeden işçilerin en çok elektrik çarpması ve yüksekten düşme sonucu hayatını kaybettiklerini öğreniyoruz. Tersanelerde yaşanan ölümlerin önüne geçilmesi için Türkiye gerekli harcama neyse yapmalıdır. Kayıt dışının çaresi bulunmalı. Bunu değiştirecek irade ve yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Taşeron olmasın demiyorum ama yapılacak olan işler kayıtlı işçilerle yapılmalıdır. Burada her bakımdan hukuki bir zafiyetin olduğu, bir denetimsizliğin egemen olduğu açıktır. Sorunu kökten çözecek tedbirler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Davutpaşa'da meydana gelen patlamanın hatırlatılması üzerine Deniz Baykal, "Olaylar üst üste geliyor. Davutpaşa'daki patlamada işini ve hayatını kaybedenler var. İşini kaybedenlerin durumuna, toplum olarak ilgisiz kaldık" dedi.

Deniz Baykal, "Burada türsanelerdeki sorunu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Günlük konuları bir tarafa bırakalım" diyerek, türbanla ilgili soruları da yanıtsız bıraktı.

 



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs