En Sıcak Konular

Asker vurdu Aselsan tavan yaptı

23 Şubat 2008 15:16 tsi
Kuzey Irak'a başlattılan kara harekatı piyasalarda etkisini göstermezken harekatın başladığı haberiyle askerin en büyük tedarikçisi Aselsan'ın hisseleri fırladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a başlattığı kara harekatı piyasalarda etkili olmadı. İMKB, yurtdışı borsalardaki kayıpların etkisiyle yüzde 1,84 geriledi. Kara harekatının başladığı haberleriyle savunma sanayii şirketi Aselsan'ın hisseleri ilk seans tavan seviyeye çıktı.

Bir süredir ABD'nin resesyona gireceği ihtimaline kilitlenen Türk para ve sermaye piyasaları, Türkiye'nin Kuzey Irak'a düzenlediği kara harekatına kulaklarını tıkadı. ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin gelen verilere ve Avrupalı şirketlerin bilançolarına odaklanan piyasalar, cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a hava harekatının ardından kara harekatına başlamısına duyarsız kaldı.

Kara harekatının başladığı haberlerinin etkili olmadığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Avrupa borsalarında yaşanan kayıpların etkisiyle cuma günü 854 puan yani yüzde 1,84 gerileyerek 45.592 puana indi. Kara harekatı İMKB'nin genelinde etkili olmasa da savunma sanayiinde hizmet gösteren Aselsan hisselerinde sert fiyat hareketlerine neden oldu.

Kara operasyonunun başladığına yönelik açıklamaların ardından alımların arttığı Aselsan hisseleri ilk seansı yüzde 9,25'lik artışla tavan seviye olan 23,60 YTL'den tamamladı. Aselsan hisseleri ikinci seansın başlarında da yükselişini 23,90 YTL seviyesine kadar sürdürdü ancak daha sonra gelen kar satışlarıyla günü yüzde 5,56'lık artışla 22,80 YTL'den tamamladı. Geçmiş yıllarda da bölgede yaşanan sıcak çatışmaların Aselsan hisselerinde sert fiyat hareketlerine neden olduğunu söyleyen uzmanlar, hisseye daha sonra satışların geldiğini hatırlatıyor.

Dolar yerinde saydı

İMKB'de yaşanan satış baskısının ana nedeni olarak Avrupa borsalarında beklentilerin altında gelen şirket bilançolarıyla yüzde 1,5'luk kayıpların yaşanması gösteriliyor. Perşembe gününü 1.2075 YTL'den tamamlayan dolar ise cuma günü bankalararası piyasada 1.2050 YTL'den kapandı. Kara harekatının bir süredir gündemde olmasından dolayı piyasaları bu habere olumsuz bir tepki vermemesi normal karşılanıyor. Uzmanlara göre Türk ordunun PKK'yla çatışmalar sırasında büyük askeri kayıplar vermesi ya da yurtiçinde herhangi bir terör saldırısının piyasaları olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Faiz de kıpırdamadı

Para piyasaların global piyasalara odaklı bir seyin izlediğine dikkat çeken uzmanlar, TSK'nın hava harekatının dolar kuru üzerindeki etkisinin de sınırlı kaldığının altını çizdi. TSK'nın Kuzey Irak'a harekatının başladığının açıklamasının öncesinde 1.2030-50 YTL arasında olan dolar, hareketın açıklanması sonrasında 1.2075 YTL'ye çıktı. Gün sonunda YTL, dolar karşısında yüzde 0,04, euro karşısında ise yüzde 0,65 geriledi. YTL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki kaybı, yüzde 3,34, euro karşısındaki ise yüzde 4,1 oldu. Perşembe gününü yüzde 16,82 bileşikten tamamlayan bono faizleri ise cuma gününü yüzde 16,84'ten tamamladı.

TSK'nın kara harekatının piyasalar üzerinde etkisinin sınırlı kaldığına dikkat çeken Acar Yatırım Araştırma Bölümü Yöneticisi Zeynel Balcı, "Çatışma haberleri ile birlikte Irak Hükümeti'nden ve Irak'taki yerli halktan olumsuz açıklamalar gelirse piyasalar bu durumdan olumsuz etkilenir" dedi. Balcı, Irak'ta başlatılan kara harekatına rağmen İMKB'nin hala uluslararası borsalara bağlı seyir izlediğini söyledi.

Beklenen bir gelişmeydi

Alternatif Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Murat Gürcan ise, TSK'nın Irak'a düzenlediği kara harekatının beklenen bir gelişme olduğu için piyasalarda önemli bir etki yaratmadığını söyledi. Harekattan ABD Genelkurmayı'nın bilgisinin olduğuna dair açıklamaların gelmesinin piyasaları rahatlattığını belirten Gürcan, yurtiçinde yeni bir terör saldırısının meydana gelmesi halinde piyasaların bu durumdan rahatsızlık duyacağını ifade etti.

Standard Ünlü Araştırma Direktörü Fazıl Zobu da TSK'nın Kuzey Irak'a düzenlediği kara harekatının piyasalar için sürpriz bir gelişme olmadığını söyledi. Piyasaların kara operasyonuna tepki vermesi için iki şey olması gerektiğine dikkat çeken Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ şöyle konuştu: "Bunlardan biri Türk ordusunun Iraklı güvenlik güçleriyle çatışmaya girmesi, diğeri de ordunun PKK'yla çatışmalar sırasında büyük askeri kayıplar vermesi. Bu iki koşul gerçekleşmediği sürece piyasaların operasyona olumsuz tepki vermesini beklemiyoruz" dedi.

TSK'nın hava operasyonlarının kontrollü ve direkt PKK'yı hedef alan saldırılar olduğu için tepki yaratmadığını belirten Altuğ, "Kara harekatı da benzer sınırlarda kalırsa, ekonomik istikrar ve piyasalar için olumlu bir adım olarak görülebilir" dedi. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber ise askeri kayıpların olması halinde bu durumun yurtiçinde sıkıntı yaratacağını söyledi.

Referans



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs