Çocuğun cinsel gelişiminde başrol aile | " /> Çocuğun cinsel gelişiminde başrol aile | "/>

En Sıcak Konular

Çocuğun cinsel gelişiminde başrol aile

23 Şubat 2008 12:50 tsi
Çocuğun cinsel gelişiminde başrol aile Otoriter ailelerin çocukları cinsellikten çekinir. Hoşgörülü ailelerin çocukları içine kapanık olur. Demokratik aile çocukları ise yaratıcı... İşte ailelerin karakterine göre çocuklarda cinsellik...

Çocuğun her alandaki gelişiminde olduğu gibi, cinsel eğitiminde de aileye önemli görevler düşer. Çocuğun kişiliğine temel oluşturacak özelliklerin çoğu ailede oluşur. Bu da ancak, çocukların yaşına uygun bir şekilde, gerektiği kadar bilgilendirilmeleriyle mümkündür. Aşağıdaki aile tiplerinden hangisinin özelliklerinin size daha yakın olduğunu belirleyerek, çocuğunuzla ilişkinizde ve onun cinsel gelişiminde yaşanabilecek olumlu-olumsuz durumlar hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz?

OTORİTER AİLE

Ailede otorite kabul edilen kişiler vardır, kurallar onlar tarafından belirlenir ve diğer üyelerin sorgulamadan o kurallara uymaları beklenir. Cinsel konularda çocuklara bilgi verilmez. Bu tip ailede genellikle cinsellik eşittir namus olarak algılanır. Çocukluğundan itibaren cinsel gelişimiyle ilgili aileden bilgi alamayan çocuk, bu bilgileri başka kaynaklardan elde eder. Ancak, edindiği yalan yanlış bilgiler çocuğa zarar verebilir. Cinselliği bir tabu olarak algılayan ve öyle aktarılan çocuk, sonraki yaşamında kız ya da erkek arkadaşlarıyla, hatta evlilik yaşamında sorunlar yaşar. Cinselliği korku, utanç, kötü, tabu kavramlarıyla birlikte yaşar. Bu çocuklar yetişkinlik dönemlerinde ve evliliklerinde cinsiyetinin özelliklerini tam olarak yaşayamaz. Üstelik çocuk, aile ortamında otoriter bir tutum altında bastırıldığı için, fırsat bulduğu durumlarda, cinselliğini yaşının çok üzerinde ve abartılı yaşar.

AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ AİLE

Bu aile modelinde çocuğa aşırı hoşgörü ve teslimiyet vardır. Ne yaparsa yapsın kabul edilir. Ancak hoşgörünün fazlası da zarar verir. Çocuk, hoşgörüyü herkesten bekler. Bulamadığı zaman nedenini anlamaya çalışır, sonrasında içine kapanıp toplumdan uzaklaşma eğilimi gösterir. Aşırı hoşgörülü aile ortamında yetişen çocuk, yaratıcı değildir. Kurallara uymada zorluk çeker. Karar veremez. Sürekli çevresinden onay görmek ister. Doğru ve yanlışı algılayamaz. Cinsel eğitimde de, aşırı hoşgörülü aile modeli uygun değildir. Ailenin çocuğunu bilinçlendirmesi, gerekli yerlerde uyarması, hatta gerektiğinde engelleyici tavır göstermesi gerekir. Kendisi için neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemeyen, yaş ve gelişim özelliği gereği karar verme olgunluğuna ulaşamayan çocuklar gerekli yönlendirme yapılmazsa mutsuz olur.

TUTARSIZ AİLE

Bu aile modelinin en tipik örneği çocuğa, farklı yaklaşımlarda bulunan anne-babadır. Kurallar ve kurallara uymama durumunda verilen cezalar tutarsızdır. Olumlu davranışlar gösteren çocuğa verilen ödüller bazen yetersiz kalır, bazen de abartılıdır. Kısaca, denge yoktur. Bu aile ortamında yetişen çocuk, kendisi için doğruyu ve yanlışı ayırt edemez. Tutarsız bir kişilik geliştirir. Kendine özgü bir hayat felsefesi geliştiremez. Yaratıcı değildir. Bir toplulukta kendine yer edinemez ve fikirlerini savunamaz. Bir davranışta bulunurken içinden geldiği gibi değil, çevresindeki insanların tarzına göre, hatta onlar tarafından onay görecek şekilde tavır alır. Cinsel eğitim boyutunda ise, zamanlama, doğruluk, açık iletişim ve en önemlisi güven ortamı bu aile tipinde olmadığı için çocukları olumsuz etkiler. Çocuk ileriki yaşamında, bazı insanlardan onay görmek adına istemediği halde taviz vermek eğiliminde olabilir.

İLGİSİZ AİLE

İlgisiz aile modelinde, çocuğa, en temel ihtiyacı olan ilgi ve şefkat yeterince verilmez. Çocuk, duygusal boşluk yaşar. Bulamadığı ilgiyi başka yollardan gidermeye çalışır. Kendisine ilgi gösteren diğer insanlara yakın davranma eğilimi gösterebilir. Tutarlı davranış sergileyemez. Cinsellik boyutunda ilgisiz ailelerde yetişen çocukları bekleyen en önemli tehlikelerden biri, cinsel tacize açık oluşlarıdır. Eğer çevrede potansiyel olarak tacizde bulunma eğiliminde kişiler varsa, bu durum tehlike yaratır. Ergenlik döneminde karşı cinsin ilgisini çekme isteğine, çocukluk yıllarında başlayan ve karşılanmayan duygusal açlık da eklenince, ona ilgi gösteren ilk kişiye yönelebilir. Arkadaşlıklarında seçici davranmadığı için, zararlı arkadaşlıklar kurabilir.

DEMOKRATİK AİLE

Günümüzde en fazla onay gören sağlıklı bir aile modelidir. Çocuk, fikirlerini özgürce ifade eder. Karar verme becerisi gelişmiştir. Alternatif seçenekler oluşturabilir. Kuralları sorgulayabilir. Kuralların ortak yaşamın bir parçası olduğunu bilir. Yaratıcıdır. Duygu ve düşüncelerini rahatlıkla anlatabilir. Paylaşımcıdır. Anne-babası ile açık iletişim kurar. Kendine güvenir. Sevgi, ilgi, güven açlığı yaşamaz. Bu çocukların, cinsel gelişim sürecinde sorun yaşama olasılıkları azdır. Sağlıklı kız-erkek arkadaş iletişimini rahatlıkla kurabilir. Aile dışında yaşadıkları olayları rahatlıkla aile üyeleriyle paylaştıklarından, sorun çıktığında sağlıklı yönlendirir ve hatalı davranışları zamanında önlenebilir.

Akşam



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs