Kapı artık hep açık! | " /> Kapı artık hep açık! | "/>

En Sıcak Konular

'Irak'ın yeni işgali': Kapı artık hep açık!

23 Şubat 2008 12:46 tsi
 'Irak'ın yeni işgali': Kapı artık hep açık! Independent yazarı Patrick Cockburn 'Irak'ın Yeni İşgali' başlıklı yazısında, geçtiğimiz yıldan bu yana bölgeye operasyonlar düzenleyen Türkiye'nin de facto şekilde, "Kuzey Irak'a istediği zaman askeri müdahalede bulunma" hakkını elde ettiğini kayd

Cocburn, 'Irak'ın Yeni İşgali' başlıklı yazısında, binlerce Türk askerinin Irak sınırını geçtiğini belirtti.

PKK'nın dış ilişkiler başkanı olarak tanıtılan Ahmed Deniz, bölgede yer yer çatışmalar yaşandığını, ancak PKK'nın hiç kayıp vermediğini öne sürdü.

Operasyondan bir gün önce Türk topçusunun bombardımanından operasyonun başlayacağını anladıklarını belirten Deniz, "Hazırlıklarımızı yaptık' diye konuştu. Deniz, Türk bombardımanının sadece Türkiye-Irak sınırına yakın bölgede 3 köprüyü ve bir PKK mezarlığını vurduğunu iddia etti.

Harekatın, sınır ötesi operasyonu engellemeye çalışan ABD için bir utanç olduğunu belirten Cockburn, geçtiğimiz yıldan bu yana bölgeye operasyonlar düzenleyen Türkiye'nin de facto şekilde, "Kuzey Irak'a istediği zaman askeri müdahalede bulunma" hakkını elde ettiğini kaydetti.

Kuzey Irak'ta iş yapan birçok Türk firmasının bölgeyi çoktan terkettiğini söyleyen Cockburn, kalanların da Ankara'nın Habur Sınır Kapısı'nı kapama olasılığından endişe duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin son operasyonunun, mevcut PKK tehdidinden çok iç siyasetle alakalı olarak başlatıldığını öne süren Cockburn, 'PKK'nın kısıtlı askeri aktivitelerinin, Türk ordusu tarafından azalan siyasi gücünü yeniden artırmak için kullanıldığını' kaydetti. Cockburn, Başbakan Erdoğan'ın ılımlı İslamcı hükümetinin ise orduyu destekleyen aşırı milliyetçiler tarafından arkasından vurulmaktan endişe ettiğini yazdı.

'EN BÜYÜK ASKERİ MÜDAHALE'

Harekata geniş yer veren The Daily Telegraph, "operasyonun Irak lideri Saddam Hüseyin'in düşürülmesinden bu yana en büyük askeri müdahale olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

'Ankara'nın, harekatın başlamasından sonra çok dikkatli kaleme alınmış bir açıklama yaparak, ordunun en kısa sürede kuzey Irak'tan çıkacağına dair garanti verdiğini' yazan Telegraph, 'operasyonun, Irak ve Washington'da memnuniyetle karşılanmadığı' görüşünü dile getirdi.

'Türk askerinin Saddam döneminde de büyük sınır ötesi operasyonlar yaptığı' ifade edilen haberde, "bu kez 10 bin askerle sınırın geçildiği, Türkiye'de kamuoyunun, geçen yıl çok sayıda saldırı düzenleyen ve onlarca asker ve polisin ölümüne yol açan terör örgütü PKK'ya karşı harekete geçilmesi için hükümete baskı yaptığı" belirtildi.

'ABD'nin PKK hedeflerine yönelik saldırılar konusunda Ankara'yı cesaretlendirdiğini ve Irak'taki Amerikan güçlerinin de Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığını' yazan Telegraph, Amerikalı yetkililerin, kara harekatıyla yeni bir aşamaya geçildiğine dair açıklamalarına dikkat çekti.

ABD'NİN TAKTİK DESTEĞİ

The Times da Türk askerinin beyaz kamuflajlarla çekilmiş fotoğraflarına yer verirken, harekatın karlı coğrafyada başlatıldığına dikkati çekti. Habere tam sayfa ayıran gazete, harekatın PKK'ya yönelik beklenmedik kış baskını olduğunu yazdı.

'Harekatın, PKK teröristlerinin bahardan önce yeniden gruplaşmasını ve Türkiye'ye yönelik saldırılara başlamasını engellemeye yönelik olduğu' kaydedilen haberde, 'batı başkentlerinden gelen, tonu iyi ayarlanmış açıklamaların, Türkiye'nin ABD'nin taktik desteğini aldığının göstergesi olarak kabul edildiği' belirtildi.

Financial Times gazetesi de gelişmelere geniş biçimde yer verirken, 'Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde rahatsızlık yaratacağından korkan ABD ve AB'nin harekatın sınırlı tutulması çağrılarında bulunduklarını' yazdı.

'Operasyonun boyutları ve süresi konusunda henüz kimsenin fikir sahibi olmadığı' kaydedilen haberde, 'Bush yönetiminin harekat konusunda önceden haberdar edildiği, ancak yine de Washington ve Brüksel'de alarma geçildiği' görüşü savunuldu.

YEŞİL IŞIK

The Guardian gazetesi de 'topçu birlikleri ve savaş uçaklarıyla desteklenen binlerce Türk askerinin PKK'ya karşı mücadele vermek üzere kuzey Irak'a geçtiğini, Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapılarında ise normal geçişlerin sürdüğünü' bildirdi.

'İngiltere, Avrupa ve ABD'nin Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu' yazan Guardian, 'ABD, Türklere kuzeyde sınırlı bir operasyon için yeşil ışık yaktı ve zaten uzun süredir Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapıyordu' ifadesini kullandı.

'Türk askerinin kuzeydeki faaliyetlerinin genişlemesine ve bunun da Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltmesine ilişkin korkular bulunduğunu' savunan Guardian, 'Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde durumun değişmesinden ve Irak'ın toprak bütünlüğünün zarar görmesinden çekinildiğini' yazdı.

WP: TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA GERGİNLİK ARTTI

Amerikan The Washington Post gazetesi ise, sınır ötesi harekatın, Türkiye ile Irak arasında gerginliğin artmasına yol açtığını belirtti. Gazete, ABD Başkanı George W. Bush yönetimini, terör örgütü PKK ile mücadelede ''Türkiye'nin aktif ortağı'' olarak tanımladı.

Gazete, Dohuk çıkışlı haberinde, bu operasyonla birlikte ilk defa çok sayıda Türk askerinin, Irak'ın ABD önderliğindeki koalisyon güçlerince 2003'te işgalinden bu yana bu ülkenin topraklarına girdiğini kaydetti.

Gazeteye konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ''Bu ciddi bir tırmanma. Herhangi bir küçük hatanın daha geniş sorunlara yol açabileceğinden korktuğumuz için, bunun en kısa sürede sona ereceğini umuyoruz'' dedi.

Bağdat'taki ABD askeri sözcüsü Amiral Gregory Smith, Türk ordusunun terörist bir grubu hedef aldığını belirtti.

Gazete, Irak'ın kuzeyindeki peşmergelerin ''alarm'' durumunda olduğunu yazdı.

Bush yönetiminin, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'nin aktif bir ortağı olduğunu kaydeden gazete, Bush'un PKK'yı Türkiye, Irak ve ABD'nin düşmanı olarak nitelediğine, Amerikan ve Türk orduları arasındaki istihbarat paylaşımına işaret etti.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs