ölüm grevinde | " /> ölüm grevinde | "/>

En Sıcak Konular

Tersane işçileri ölüm grevinde

23 Şubat 2008 10:40 tsi
DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası, işçi ölümleriyle gündemden düşmeyen Tuzla tersanelerinde grev kararı aldı.

15 yılda 82 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiği Tuzla tersanelerinde işçiler greve hazırlanıyor. DİSK yöneticileri ve bağlı sendikalar 27 Şubat’ta tersanelerde çadır kurup 24 saat oturma grevi yapacak. Grev talepleri arasında tersanelerde, Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği’nin uygulanması, günlük çalışma saatinin 7.5 saat olarak acilen hayata geçirilmesi, sigortaların, alınan ücret üzerinden ana firma tarafından tam ödenmesi gibi başlıklar yer alıyor. NTVMSNBC’ye konuşan Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç, “Tersane işçileri de ‘artık yeter’ demek gerektiğini biliyorlar. Tuzla’daki işçilerin yüzde 80’inin greve katılmasını bekliyoruz” dedi. 
Haberin devamı 

Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç, “Greve parlamenterler, uluslararası sendikacılar, ILO temsilcileri, aydınlar, sendikacılar ve sanatçılar katılacak. Biz de bütün tersane işçileri olarak grevde yer alacağız, bütün Tuzla tersanelerindeki işçilere de grev çağrısı yapıyoruz. İşçiler bir ayda 6 arkadaşımızın hayatını kaybettiğini söyleyerek, greve katılacaklarını söylüyorlar” dedi.

ÇADIRLARI KURUP, BİR GÜN OTURACAKLAR
Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, DİSK konfederasyonunun eylemi ama biz zaten DİSK’e bağlıyız. 24 saatlik bir oturma eylemi olacak. Eylem saat 11.00’de İçmeler tren istasyonundan başlayacak. Sonra yerimize gidip Tuzla tersanelerinde çadırlarımızı kurup, ertesi gün saat 11.00’e kadar çadırlarda oturacağız. Bu zaman diliminde grevimiz sürecek, işi bırakacağız.”

‘TERSANELER BİZİM İÇİN CEHENNEM’
Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası Limter-İş’ten yapılan grev duyurusunda ise sert ifadeler yer aldı:

“Patronları için sömürü cenneti olan tersaneler, bizim için cehennem. Kuralsızlık diz boyu; en geri yasalar bile uygulanmıyor. Ne işimiz ne canımız güvencede. Yedi ayda 18 işçi arkadaşımız iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çalışma Bakanı, “sorumluları cezalandırmayan namerttir” dedi, arkasından 4 arkadaşımız daha yaşamını yitirdi. “Bu işi çözeceğiz” diyorlar, çözmüyorlar. “Bakan, iş cinayetlerinden sendikalar da suçludur” diyor. Biz mi almadık iş güvenliği önlemlerini; biz mi sürdük işçileri ölüme?”

‘BU İŞİ YALNIZCA GREV ÇÖZER’
“Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter! Onlarca yıldır mücadele ediyoruz. Ve bugün tersanelerdeki bu cehennemi kimse görmezden gelemiyor. Artık çözüm yaklaştı, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, denetim, eğitim; hiçbiri çözüm değil. İş cinayetlerini üreten kuralsızlığın, taşeronluğun, esnek çalışmanın, dizginsiz sömürünün, kayıtdışı çalıştırmanın önünü yasalar açıyor. Ya bu yasalar yeniden düzenlenir: Taşeronluk sistemini kaldırılır, sigortasız işçi çalıştıran ve gerekli iş güvenliği önlemlerini almayan patronları cezalandırılır ya da ölümler devam eder. Bu işi yalnızca ve yalnızca, insanca yaşam hakkı için birleşmiş tersane işçileri çözecektir. Bu işi grev çözer. Başka yol yok. Taleplerimiz için fiili greve çağırıyoruz tersane işçilerini.”

SENDİKANIN TALEPLERİ NELER?
“Başka sektörlerden ve iş yerlerinden kardeşlerimiz iş cinayetlerine karşı mücadelemizde olduklarını göstermek için tersanelere gelecek” denilen açıklamada grev talepleri şu şekilde sıralandı:

 Tersanelerde, Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği uygulansın
 Günlük çalışma saati 7.5 saat olarak acilen hayata geçsin
 Sigortalarımız, aldığımız ücret üzerinden ana firma tarafından tam ödensin
 Ücretlerimizin ödenmesi, ana firma tarafından güvence edilsin
 Sağlıklı barınma evleri, soyunma dolapları, işkoluna uygun kaliteli yemek
 Saat 10.00’da ve 15.00’te çay molası ile sosyal haklarımız eksiksiz verilsin
 Tüm tersanelerde temsilcilik açma olanağı sağlansın.

Ntvmsnbc



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs