En Sıcak Konular

10 bin mehmetçik Kuzey Irak'ta!

23 Şubat 2008 10:23 tsi
10 bin mehmetçik Kuzey Irak'ta! Türk Silahlı Kuvvetleri, 10 bin askerle, Kuzey Irak sınırını yaklaşık 20 km kadar geçti. Uçak ve halikopterlerle havadan desteklenen operasyonda, şimdiye dek 44 terörist etkisiz hale getirildi. 5 askerimiz de şehit oldu...

TSK 10 bin Mehmetçik ile sınır ötesine geçti. Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar ve helikopterlerle PKK hedefleri vurulurken, dün çıkan çatışmada 44 terörist öldürüldü, 5 asker şehit oldu..

Türkiye'nin PKK'yla uzun yıllardır sürdürdüğü mücadele, binlerce askerin Kuzey Irak'a kara harekâtıyla yeni bir aşamaya girdi. Yetki tezkeresinin geçmesinden sonra 2.5 aylık süre içinde 5 hava operasyonuyla terör kamplarını yerle bir eden TSK; "kışın kara operasyonu yapılamaz" beklentisini boşa çıkararak operasyonu başlattı. Genelkurmay, dün teröristlerle çıkan çatışmada 5 askerin şehit düştüğünü, 44 teröristin de öldürüldüğünü bildirdi. Kara harekâtı için düğmeye önceki gün MGK toplantısı sonrası basıldı. 10 bin asker, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine doğru ilerlerken, havadan da jetler PKK'ya bomba yağdırdı. K. Irak'a giren askerlerden 3 bininin Özel Kuvvetler'e bağlı olduğu belirtildi.

ÖNCE HAVADAN SONRA KARADAN
Operasyon önce havadan başladı. Türk savaş uçakları F-4 ve ve F-16'lar önceki gün 10.00-18.00 saatleri arasında Kuzey Irak'ı önce havadan bombaladı. Duhok Amedi bölgesinde 4 köprü yerle bir edilerek PKK'nın lojistik imkânları kesildi, militanların geçişi engellendi. Hava operasyonu sırasında hedefler uzun menzilli silahlar ve savaş uçakları tarafından vuruldu. MGK'nın tamamlanması ve "TSK tarafından terör örgütüne karşı icra edilen sınır ötesi operasyonlara gerek görüldükçe devam edileceği vurgulanmıştır" açıklaması yapılmasının ardından kara birlikleri Irak sınırını geçmeye başladı.

GEÇİCİ GÜVENLİK BÖLGESİ OLUŞTURULDU
Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen kara operasyonu önceki gün 19.00'da başladı. ABD ile kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının ardından Türk askeri Kuzey Irak'taki Zap -Avaşin- Hakurk hattında ilerlemeye başladı. Türk askeri Kuzey Irak'ta ilk etapta 10 km. ilerledi. PKK'nın kamplarının çevresinde "geçici güvenlik bölgesi" oluşturuldu. Bu sırada Cobra helikopterleri de PKK hedeflerine havadan bomba yağdırdı. TSK'nın Kuzey Irak'ta ne kadar ilerleyeceği operasyon devam ettiği için açıklanmadı.

KOMUTANLAR EVE GİTMEDİ
Operasyonu Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt ve 2. Başkan Ergin Saygun Genelkurmay'daki Harekât Merkezi'nden izledi. Komutanlar gece boyunca evlerine gitmedi. Operasyon öncesinde de bölgede izinler kaldırıldı. Türk askeri sınırı geçmeden önce muharebe irtibatları ve angajman kuralları ise ABD ile belirlendi. ABD Genelkurmay 2. Başkanı James Cartwright'ın 13 Şubat'taki 6 saat süren ziyaretinde karar alındı, MGK'nın ardından uygulamaya geçirildi.

EN KISA SÜREDE YURTİÇİNE DÖNÜLECEK
Genelkurmay Başkanlığı'ndan dün sabah saatlerinde kara harekâtını internet sitesinden duyurdu. Açıklamada, "TSK, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra en kısa zamanda yurtiçine dönecektir" denildi. TSK'nın bölgeye asker sevkıyatı devam ederken operasyonunun süresinin ise haftalarla sınırlı olması bekleniyor. 10 bini aşkın askerle sınırı geçen TSK'nın geri dönüşünün de kaç kilometre ilerleyeceğine ve ne kadar süreyle kalacağına bağlı olduğu belirtildi.

HEDEFLERE YOĞUN VE ETKİLİ ATEŞ
Genelkurmay Başkanlığı'ndan dün geç saatlerde yapılan açıklamada da bölgede tespit edilen terör örgütlerine ait hedeflerin havadan ve karadan yoğun ve etkili ateş altında tutulduğu, doğal ve yapay birçok tesisin kullanılmaz hale getirildiği belirtildi. Açıklamada dün çıkan çatışmada toplam 44 teröristin öldürüldüğü, 5 askerin şehit olduğu kaydedildi.

KRİTİK GÖREVLERİN KOMUTANI
Kuzey Irak'a yönelik kara harekâtının komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, TSK'nın önemli isimlerinden ve kritik görevleri üstlenen "özel" komutanlarından biri. TBMM'de reddedilen 1 Mart tezkeresi sırasında Genelkurmay Harekât Başkanı olan Kalyoncu, en kritik dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın askeri danışmanlığı görevini de üstlenerek TSK ile hükümet arasında köprü olma görevini üstlendi. Kalyoncu bulunduğu pozisyonlarla şu anda sürdürülen askeri operasyonların askeri ve siyasi sorumluluklarını üstlenen iki cepheyi de yakından tanıyor.

VEKİLLERE BRİFİNG VERİP ŞAŞIRTTI
Ankara'nın, her gün yeni bir savaş senaryolarının yazıldığı ve tezkere tartışmalarıyla yatıp kalktığı günlerinde Kalyoncu'nun TBMM'de verdiği brifing hâlâ akıllarda. Çünkü, öyle bir ortamda TBMM'de milletvekillerine "Musul ve Kerkük bizim Misakımilli sınırlarımız içindedir" demek her generalin yapabileceği bir iş değil. Genelkurmay'ın o dönemde olası Irak savaşına ilişkin görüşlerini şu çarpıcı ifadelerle milletvekillerine aktardı: "Artık kritik bir noktaya geldik. Siyasi karar almak zorundayız. Meclis bir an önce toplansın. Yoksa bir oldu bittiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bize göre Musul ve Kerkük Misakımilli sınırları içindedir. Buranın kimin elinde kalacağı önemlidir. Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına izin veremeyiz."

"KIRMIZI HATTIMIZI ABD'YE BİLDİRDİK"
Kalyoncu şöyle devam etmişti: Olmazsa olmaz koşulumuz. Musul Kerkük'te Türkmenler de ana unsur olarak kabul edilmelidir. Kırmızı hatlarımızı ABD'ye bildirdik. Ancak ABD, bize aba altından sopa gösteriyor; ya savaşa katılırsınız ya Musul Kerkük üzerinde hakkınız olmaz diyor. Kalyoncu, şaşkınlık içinde Musul ve Kerkük ile ilgili sözlerini yanlış anlayıp anlamadıklarını soran milletvekillerine, "Hayır yanlış duymadınız Misakımilli sınırlarımız içindedir" demişti.

ÇUVAL KRİZİNİ ÇÖZENLERDEN
Süleymaniye'de Türk subaylarının ABD'liler tarafından silahlı baskınla başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınması skandalının ardından yaşanan kritik günlerde de Kalyoncu aktif rol aldı. ABD ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında ilişkilerin kopma noktasına geldiği günlerde, Türk askerlerinin bırakılması konusunda en öndeydi. O dönemde tümgeneral olan Kalyoncu, son operasyonların istihbarat kaynağı olan ve Türkiye'nin yeniden askeri partneri haline gelen ABD'li komutanlarla o günlerde sık sık temas kuran bir komutan oldu. Üst devresi generallerin "Komando birliklerinden gelen iyi bir komutandır" diye tanımladığı Bekir Kalyoncu, halen yürüttüğü Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı görevini teslim alırken de selefi tarafından, "Öncelikli görevi terörle mücadele olan 7'nci Kolordu emin ellere teslim edilmiştir" sözleriyle övülüyordu.

GÜNEYDOĞU'NUN A TAKIMI
TSK'nin "Bölgedeki en değerli komutanlarımız" dediği isimler:

Org. Hasan Iğsız: Merkezi Malatya'da bulunan 2'nci Ordu Komutanı.

Kor. Bekir Kalyoncu: Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanı.

Kor. Servet Yörük: Harekât Üssü Silopi'de bulunan Özel Kuvvetler Kolordu Komutanı.

Kor. Rasim Aslan: Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanı.

Kor. Abdullah Atay: Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı.

MEHMETÇİK -40 DERECEYE HAZIR
Operasyona katılan askerler son yıllarda geliştirilen soğuğa dayanıklı kış üniformalarına sahip

Kar gözlüğü
Ultraviyole ışınlarını engelliyor. Kar fırtınasında gözleri koruyor.

Sırt çantası
30-35 kiloyu buluyor. Her muhabere malzemesi ile işaret ve aydınlatma fişeği atan tabanca, üç günlük kumanya, su ve sağlık kiti var.

Palaska
İhtiyaç halinde çekici veya askı amacıyla da kullanılabiliyor.

Yelek
İki adet el bombası. Ceplerinde yön bulmak için harita, pusula var.

Kar eldiveni
Soğuğa karşı özel üretim.

Yan cepler
Bomba kıskacı, fünye malzemeleri ve tahrip malzemesi bulunuyor

Silah
G-3 NATO standartlarına göre dizayn edilmiş. 7.62 mermi atıyor. Etkili menzili 400 m. Silaha monte edilen gece görüş dürbünü pointer sistemine sahip.

Elbise
Su geçirmez ama nefes alabilir. Özel izolasyon katmanı sayesinde eksi 40 dereceye kadar korumalı. Teri dışarı atabiliyor.

Bot
Ortopedik, kar ve buza karşı kalın tabanlı, su geçirmez. - 50 dereceye kadar ayağı sıcak tutacak özelliklere sahip goretex malzemeden yapılma.

Bot kılıfı
Karda batmayı engellemek için botların üzerine giyiliyor. Soğuğa karşı izolasyon da sağlıyor.

Pantolon
Elbise ile aynı özelliklere sahip su geçirmez kumaştan.



Bu haber 1,863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs