Musevi lobisinden AKP'ye takdir | " /> Musevi lobisinden AKP'ye takdir | "/>

En Sıcak Konular

Musevi lobisinden AKP'ye takdir

23 Şubat 2008 09:59 tsi
Musevi lobisinden AKP'ye takdir Musevi lobisinin en etkili kurumlarından Amerikan Yahudi Komitesi (AJC)'nin Türkiye ile ilgilenen kilit ismi Barry Jacobs, Ermeni tasarısı aleyhtarı tutumlarını ikrar ederken, AK Parti'ye övgü ve uyarılarda bulundu.

Rumi Forum'da konuşan Jacobs, '2002 seçimlerinde Türk olsam oyumu AKP'den yana kullanırdım.' derken, hükümetin 'elle tutulur pozitif sonuçlu' icraatlar yaptığını kaydetti. AK Parti'nin dört yıl iktidardan sonra yüzde 47'lik bir oranla tekrar işbaşına gelmesini 'inanılmaz' olarak nitelendiren Jacobs, mutlak iktidarın bozulmaya yol açabileceği uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Musevi lobisinin Ermeni tasarısı aleyhtarı tutumunu savunan Barry Jacobs'a salondaki bir Ermeni katılımcıdan sitem geldi. Bunun üzerine Jacobs, Türkiye'nin ABD için stratejik önemine dikkat çekerek 'Kötü daha kötü arasında bir tercih söz konusu. Biz pratik bir pozisyon aldık. Gerçek dünya bu.' dedi. 'Ermeni tasarısı bu yasama dönemi için ölmüştür. Belki bir sonraki dönemde de ölü kalacaktır.' şeklinde konuştu.

Türk devletinin başka ülkelerdeki Ermeni tasarılarına tepki politikalarını, 'Büyük bir güç kendi gündemini kendi belirlemeli.' sözüyle dostça eleştiren Jacobs, Amerikan Kongresi'nde lobicilik için harcanan paraların Amerikalıların Türkiye ve Osmanlı tarihiyle ilgili cehaletini giderecek kültürel faaliyetlere yönlendirilmesi çağrısında bulundu.

Amerikan Musevi lobisinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söyleyen Jacobs, 'Türkiye'nin dışarıda kalıp dünyada nereye gideceğini merak edip Rusya'ya, İran'a bakmasındansa, AB'nin içine girmesini tercih ederiz.' ifadesini kullandı. Türkiye'nin İran'la tarihsel bir husumeti olduğuna, Suriye ile ilişkilerden de 'çok az' fayda edilebileceğine, doğu komşularıyla fazla ekonomik potansiyel de bulunmadığına işaret eden Jacobs, Ankara'nın Ortadoğu barış sürecindeki rolünü ise 'kolaylaştırıcılık' olarak tanımladı.

İsrail ile askerî işbirliğini Çevik Bir başlattı

İsrail ile TSK arasındaki işbirliğinin emekli Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ile dönemin İsrail Milli Güvenlik Kurulu Başkanı General David İvry'nin anlaşması ile başladığını anlatan Jacobs, 'TSK, İsrail ile ilişkiler sayesinde bizimle yani Musevi lobisiyle bir ilişkiye sahip olacaklarını gördü.' dedi. Ardından Musevi cemaatinin Amerikan siyasi sisteminde Türkiye lehinde 'etkili bir lobi' oluşturduğunu belirtti. Erbakan ve daha sonra Erdoğan'ın seçilmesiyle Türkiye'de yeni bir durumun ortaya çıktığını düşündüklerini, AK Parti'nin oy tabanını alışageldikleri 'beyaz Türkler'in oluşturmadığını söyleyen Jacobs, 'Amerika'daki Musevi toplumunda hâlâ Türkiye'nin İsrail ve hatta ABD ile ilişkisinin ne istikamete gittiği konusunda kaygılar var. Bence ilişkiler güçlü.' değerlendirmesini yaptı.

Zaman



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs