acil yardım motosikletleri geliyor | " /> acil yardım motosikletleri geliyor | "/>

En Sıcak Konular

112'ye acil yardım motosikletleri geliyor

23 Şubat 2008 09:33 tsi
İstanbul Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servisi'nde motosikletli ekipler oluşturuluyor. Motorize ekipler, ambulansların giremediği yerlerdeki acil hastalara müdahale edecek. İstanbul'da düzenlenen uluslararası organizasyonlarda görev alacak.


Türkiye genelinde hastaya müdahale süresini 8 dakikaya kadar indiren 112 Acil Servis, şimdi de motorize ekipler kuruyor. Motosikletli ekipler, trafiğin yoğun olduğu yerlerde acil vakalara müdahale edecek. Kara ambulanslarının giremediği yerlerde ilk müdahaleyi yapacak motosikletli 112'ler, küçük bir ambulans donanımına sahip olacak. İstanbul'da öncelikle 5'i Avrupa yakasında, 3'ü de Anadolu yakasında olmak üzere toplam 8 ekip görev alacak. İki kişilik ekipler Fatih Sultan Mehmet ile Boğaziçi Köprüsü, Sultanahmet, Beyoğlu, Tem Otoyolu ve Kadıköy gibi bölgelerde konuşlandırılacak. Ekipler, yıl içinde İstanbul'da Moto GP Grand Prix ile Formula 1 İstanbul yarışlarında da görev alacak.

Ekiplerin kurulması için teknik şartname ve personelin hazır olduğunu anlatan İstanbul Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Başhekimi Metin Arslan'a göre, motorize ekipler acil hasta ve yaralıya 4-5 dakikada ulaşabilecek. Motorize ekiplerin İstanbul için gerekli olduğunu vurgulayan Arslan, "Personelimiz de istiyor. Kaynak gelir gelmez hayata geçireceğiz." diyor. Ekiplerin gerekliliği için Davutpaşa'da kaçak havai fişek imalathanesinde meydana gelen patlamayı örnek gösteren Arslan, şunları söylüyor: "O patlamaya ekiplerimiz 8 dakikada müdahale etti. Fakat motorize ekiplerimiz olsa bu süre daha kısa olurdu. Böyle acil olaylarda bu ekiplere çok büyük iş düşecek."

Bir ambulans gibi tam donanımlı olacak motorize ekiplerde, otomatik canlandırma cihazı (defibratör), seyyar oksijen, el aspiratörü, travma ekipmanları, acil ilaç ve serum gibi malzemeler bulunacak. Bu cihazlar sayesinde acil bir hastaya hayati önem taşıyan ilk müdahale yapılacak. Ekipler özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah 08.00 ile gece 22.00 saatleri arasında belirlenen noktalarda görev yaparak, telsizlerden gelen anonsları takip edecek.

112 Acil motorize ekipler, İstanbul'da yıl içinde düzenlenen motosiklet ve araba yarışları gibi organizasyonlarda da görev alacak. Moto GP İstanbul Grand Prix'si ile Formula 1 İstanbul yarışlarında ortalama 18 ambulansla görev yaptıklarını belirten 112 Başhekimi Arslan, "Buraya yerleştireceğimiz motorize ekiplerimiz hızlı hareket etme kabiliyetleriyle kazalara daha çabuk müdahale edecek. İşimiz kolaylaşacak." diyor.

Acil vaka sayısı 5 yılda 4 kat arttı

İstanbul'da son beş yılda müdahale edilen acil vaka sayısı yaklaşık 4 kat arttı. 2002'de 112 Acil Servis toplam 50 bin vakaya bakarken, 2007'de bu rakam 173 bin oldu. 2002 yılında 44 olan 112 istasyonu sayısı 2007'de 87'ye çıktı. Şubat ayının sonunda ise bu rakam 120 olacak. İstanbul 112 Acil Servis'te 2 bin 117 personel görev yapıyor.
 
Zaman



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs