Köşk'ten geçti | " /> Köşk'ten geçti | "/>

En Sıcak Konular

Türban Köşk'ten geçti

23 Şubat 2008 08:25 tsi
Türban Köşk'ten geçti Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelere türban serbestliği getiren Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören yasayı onayladı. Gül, bazı vatandaşların endişelerini gidermeye yönelik düzenlemelerin zorunlu olduğunu da vurguladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını içeren Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören 5735 sayılı yasayı 15 günlük inceleme süresinin bitimine 4 gün kala onayladı. Değişikliklerin cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı olmadığını belirten Gül, endişelerin giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılmasının zorunlu olduğunu da vurguladı. Gül'ün MGK'dan bir gün sonra yasaya onay vermesi dikkat çekti.

Türban yerine sorun ifadesi

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, üniversitelere türbanla girilebilmesi için değişikliklerin yeterli olmadığı tartışmasını yakından ilgilendiren bir ifadeye yer verildi. Açıklamada, "10 ve 42. maddelere eklenmesi öngörülen hükümlerin, Anayasa'da zaten var olan hükümleri daha ayrıntılı bir şekilde tavzih (açıklamak) ve teyit (onaylamak) etmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesini ve eğitim-öğrenim hakkını güçlendirmeyi hedeflediği anlaşılmıştır" denildi.
Açıklamada Gül'ün, değişiklikleri hukukun genel ilkelerine, cumhuriyetin temel niteliklerine ve anayasa değişikliklerine ilişkin şekil kurallarına uygun bulduğu vurgulandı.
Türban yerine "sorun" ifadesine yer verilen açıklamada Gül'ün değişikliklere onay vermesine, "Düzenleme, TBMM'de grubu bulunan 4 partiden üçünün (AKP, MHP, DTP) desteğine ve milletvekillerinin geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edilmiştir. Bu, seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak yüzde 80'ine tekabül etmektedir. Çeşitli kamuoyu araştırmalarında da, sorunun çözümü konusunda genel bir eğilimin ortaya konduğu görülmektedir" gerekçesi gösterildi.
Açıklamada, Gül'ün spekülasyonlara neden olan 11 günlük inceleme sürecinde iletilen görüşler nedeniyle konunun uzmanlarıyla görüştüğü ve incelemeler yaptırdığı belirtildi.
Onay için beklenilmesine sorunun çözümü için anayasa değişikliğine gerek kalmadan varılacak mutabakat olasılığı da gerekçe gösterilerek açıklamada, şöyle denildi:
"Ayrıca, sorunun çözümüne yönelik olarak bazı sivil toplum kuruluşlarınca getirilen alternatif öneriler değerlendirilmiştir. Cumhurbaşkanımız, meselenin anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyiniyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir."
Açıklamada Gül'ün, 15 günlük inceleme süresi bitmeden girişimlerden sonuç alınamayacağının anlaşılması üzerine düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlık'a gönderdiği ifade edildi. Açıklamanın sonunda, "Bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır. Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda azami hassasiyet ve özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Böylece, AKP'nin YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesine yönelik teklifin uzlaşmayla yasalaştırılması gerekliliği işaret edildi. 17. madde teklifinde başörtüsünün çene altından bağlanması düzenlemesi yer alıyor.

Erdoğan'ın yorumu

Başbakan Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin TSK'nın kara harekatına ilişkin sorularına "Bu konuda ikide bir yapılan açıklamalar doğru olmaz. Tutarlı gitmemiz lazım" yanıtını verdi. Erdoğan, Gül'ün, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören yasayı onayladığının hatırlatılması üzerine de "Biliyorsunuz şimdi gündemimizde bu konu var" dedi.



Bu haber 178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,313 µs