dünya basınında | " /> dünya basınında | "/>

En Sıcak Konular

Kara harekatı dünya basınında

23 Şubat 2008 08:23 tsi
Kara harekatı 
dünya basınında BBC ve Reuters haber ajansı operasyonu dünyaya flaş haberlerle anında duyurdular. İşte dünya basınından kara harekatına tepkiler...

İngiliz BBC haber ajansı operasyonu "Türk güçleri PKK isyancılarının saklandığı yerleri bombalayacak ve amacına ulaşır ulaşmaz geri dönmeye söz verdi" şeklinde duyurdu.

Reuters ise, "Türkiye 10,000 askerini sınırın ötesine, PKK üslerini yok etmeye gönderdi" manşeti attı.Reuters haber ajansi ayrıca NATO üyesi Türkiye'nin bu operasyonu yapma hakkına sahip olduğunu belirttiğini ve geçtiğimiz aylarda birçok Türk askerini pusu kurarak öldürdüğünü de hatırlattı.

AVUSTURYA MEDYASI FLAŞ HABER OLARAK DUYURDU

Avusturya Devlet Televizyonu ORF'in resmi sitesinde "Türkiye, Kuzey Irak'a karşı harekâtını başlattı" haberi flaş olarak verildi. Haberin devamında, Türk Kara Kuvvetleri'nin PKK'lılara karşı perşembeyi cumaya bağlayan gece Irak sınırlarına girdiğini yazdı. Sitedeki haberde PKK teröristleri için "isyancı" ifadesi kullanması dikkat çekti.

Ankara, PKK'ya karşı hava harekâtının ardından kara harekâtını da dün gece başlattı. Kara harekâtının ilk sinyalini Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya ziyareti için bu ülkeye giderken vermişti. Genelkurmay Başkanlığı bugün bir açıklama yaparak, dün akşam saat 19.00'dan itibaren Irak'ın kuzeyindeki PKK'ya karşı kara harekâtı başlatıldığını açıkladı. Harekâta katılan 10 bin askerin Irak'ın kuzeyine girdiği öğrenildi.


TÜM DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

ABD, İngiltere, Irak, Japonya, Çin ve daha bir çok ülkenin önde gelen haber kanalları ve gazetelerin son dakika haberlerinde büyük yankı uyandırdı.
AFP'nin haberinde de yine Genel Kurmay'ın kara harekatı ile ilgili olarak, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, 21 Şubat 2008 günü 10.00-18.00 saatleri arasında, belirlenen hedefleri karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri'ne mensup uçaklar ile etkili bir şekilde vurmuştur. Başarıyla icra edilen ateşle taarruzdan sonra, aynı gün saat 19.00'dan itibaren Hava Kuvvetleri ile desteklenen bir sınır ötesi kara harekatı başlatılmıştır' açıklaması yer aldı.

RUS BASINI HAREKÂTI 'SON DAKİKA' OLARAK DUYURDU

Türkiye'nin Kuzey Irak'a 10 bin asker ile kara harekâtı başlatması haberi Rus medyasında geniş yer buldu.

Rus kanalları olayı "Türkiye Kuzey Irak'a 10 bin askerle girdi" başlığı ile duyurdu. Haberlerde operasyonların terör örgütü PKK'ya karşı yapıldığı belirtilirken, kara harekâtı öncesi PKK mevzilerini havadan vurulduğu da vurgulandı. Rusya'nın haber kanalı 'Vesti' ise operasyonların terörist ve ayrılıkçı Kürt İşçi Partisi'ne karşı yapıldığını aktardı.

Rus yetkililer ise operasyonla ilgili daha bir açıklama yapmadı.

KARA HAREKATI JAPONYA VE AVUSTRALYA BASININDA

Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava destekli sınır ötesi kara harekatı Japonya ve Avustralya basınında da yer aldı.

Japan Today gazetesinin harekatla ilgili haberinde, 10 bin askerin sınır ötesi operasyona katıldığı bilgisine yer verildi. Haberde, 10.00-18.00 saatleri arasındaki başarılı operasyonun ardından saat 19.00'da da sınır ötesi harekatın hava kuvvetleri tarafından desteklendiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nın, Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarına çok önem verdiği anlatılan haberde, ''Birlikler planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurt içine dönecektir'' açıklamasına dikkat çekildi.

Avustralya'nın en çok takip edilen internet haber portalı news.com.au sitesi de, Genel Kurmay'ın açıklamasında yer alan ''Kara harekatının hedefi PKK'dır ve sivillerin ve TSK'ya düşmanca harekette bulunmayan 'yerel unsur'ların harekattan olumsuz etkilenmemeleri için gerekli hassasiyetin gösterileceğini'' ifadelerine yer verildi.

Türk uçaklarının ABD istihbaratı desteğinde 16 Aralık'tan beri bir çok defa Türkiye'ye karadan sızmayı engellemek için Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine operasyon düzenlediği anlatılan haberde, PKK'nın Ankara ve bir çok uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak tanındığı belirtildi.

Uzak doğu gazete ve televizyonların PKK'lı teröristler için 'isyancı' ifadesini kullanması dikkat çekti.



Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs