Türkiye'de sanal bir yasak tartışılıyor! | " /> Türkiye'de sanal bir yasak tartışılıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Sami Selçuk: Türkiye'de sanal bir yasak tartışılıyor!

22 Şubat 2008 19:34 tsi
Sami Selçuk: Türkiye'de sanal bir yasak tartışılıyor!
Yargıtay Onursal Başkanı Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Selçuk, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması ile ilgili tartışmalar hakkında, ''Türkiye sanal bir yasağı tartışıyor. Hukuken zaten böyle bir yasak söz konusu değildi

Sami Selçuk başörtüsü yasağının kaldırılması ile ilgili tartışmaları gereksiz bulduğunu söyledi.

AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının yanlış yorumlandığını anlatan Selçuk, ''Anayasa Mahkemesi'nin daha önce almış olduğu kararda bir hüküm yoktur. Gerekçe vardır. Bu gerekçeye dayanarak özgürlüklerin kısıtlanması yönünde bir yasanın varlığı iddia edilemez. AİHM kararında ise böyle bir kanun yapılabilir de yapılamaz da denilmiştir. Yani ortada özgürlükleri kısıtlayacak herhangi bir kanun yoktur'' diye konuştu.

Başörtüsü'nün üniversitelerde serbest bırakılması ile ilgili anayasa değişikliğinin referanduma götürülmemesi gerektiğini vurgulayan Selçuk, ''Kişi hak ve özgürlükleri referandum konusu olamaz. Beni yaratan toplum mudur ki benim özgürlüklerim konusunda toplum bir karar versin. Benim düşüncelerimi açıklama ve konuşma hakkım vardır. 100 kişiden 99'u 'hayır konuşamazsın' derse, ben konuşmayacak mıyım? Olmaz böyle şey '' dedi.

Yapılan anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini düşünmediğini anlatan Selçuk, Anayasa Mahkemesi'nin konuyu ancak şekil ve usul yönünden inceleyebileceğini bu nedenle söz konusu değişikliği görüşmeyeceğini ifade etti.

Yapılan Anayasa değişikliğinin, laiklik ilkesi ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Selçuk, konunun özgürlüklerle alakalı olduğunu kaydetti.

ALTAN: ''KONU ÖZGÜRLÜKLER BAĞLAMINDA ELE ALINMALIYDI''

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altan da üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına yönelik anayasa değişikliği ile ilgili olarak, ''Aslında konu özgürlükler bağlamında ele alınmalıydı. Konunun sadece başörtüsü olarak ele alınması yanlış olmuştur. AK Parti hükümeti niçin böyle bir şey yaptı anlayamadım'' dedi.

Türkiye'de bir rejim tartışmasının yaşanmayacağına inandığını anlatan Altan, Anayasa Mahkemesi'nin konu ile ilgili tutumu hakkında ise , ''Türkiye'de hukukun nasıl siyasallaştığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle şu anda bu konuda bir şey söylemenin mümkün olmadığını düşünüyorum'' dedi.

ÇAHA : ''LAİKLİK İLKESİ ÖZGÜRLÜKLERİN GÜVENCESİDİR''

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha ise başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına yönelik anayasa değişikliğinin laiklik ilkesine zarar vermeyeceğini söyledi. Çaha, ''Laiklik ilkesi zaten özgürlüklerin güvencesidir. Laiklik ilkesi gereği zaten özgürlükler konusunda adım atılmalıdır'' diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,336 µs