En Sıcak Konular

Milletvekili emeklilik maaşlarında artış

22 Şubat 2008 19:29 tsi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanu'nda değişiklik öngören tasarı üzerinde hazırlanan TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon raporuna, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme değiştirilerek yeniden ilave edildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında oluşturulan TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, tasarı üzerindeki çalışmaları geçen hafta tamamlayıp, üye milletvekillerinin imzasına açıldı.
 
Alt komisyonda, "TBMM üyeliği sona eren milletvekillerine, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde, 30000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, her ay temsil tazminatı ödenmesi" hükmü çıkartıldı.
 
Bunun üzerine bazı alt komisyon üyesi milletvekilleri, özlük haklarına ilişkin düzenlemenin çıkartılmasına tepki göstererek, komisyon raporunu imzalamak istemedi.
 
Metnin yeniden tasarıya eklenmesi için değişik önerilerde bulunuldu. Ancak Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, bu teklifleri rapora yansıtmayacağını açıkladı.
 
Emekli milletvekillerinin de girişimleriyle alt komisyon raporuna milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme, kapsamı da genişletilerek yeniden konuldu.
 
Tasarıya ilave edilen madde şöyle: "Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun kapsamında bir görev yapmaktayken emekli aylıkları da ödenmekte olanlara, 4505 sayılı kanunun 5'inci maddesine göre hesaplanan temsil tazminatının ödenmesine devam olunur. 3671 sayılı kanun kapsamındaki görevleri sona erenlerden emekli aylığı ile birlikte ayrıca temsil tazminatı ödenmesi gerekenlerin temsil tazminatı ise yüzde 70 artırılarak ödenir."
 
"Usul bakımından şık değil"
 
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yeni düzenlemeyle halen 2 bin 700 YTL emeklilik parası alan milletvekillerine 1485 YTL tutarında temsil tazminatı ekleneceğini belirterek, eski milletvekillerinin maaşlarına yapılacak ilavenin ise yaklaşık 1040 YTL olduğunu bildirdi.
 
Bu düzenlemenin alt komisyondaki milletvekillerinin dışında konulduğunu da dile getiren Kalaycı, "Yapılan işlem usul bakımından şık değil" dedi.
 
Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan da milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin kendisi dışında rapora eklendiğini belirterek, "Bu Meclis tarihinde bir ilk" diye konuştu.
 
Özcan, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemenin adil, eşit ve bundan sonraki süreçte norm ve standart birliğini sağlamak amacıyla çıkartıldığını söyledi.
 
Yasada hiç kimseye ayrıcalık getirmemek için çalıştıklarını dile getiren Özcan, "Bu yasa, sağlık hizmetleri ile emeklilik hakları nasıl elde edilir? Onun unsurlarını oluşturmuyor. Bu yasa kimsenin emekli maaşlarını artırıp, azaltmak için düzenlenmiyor. Bu yasa, ne kadar sistemde çalışılırsa, ne kadar prim ödenirse, o kadar emekli maaşı alırsın unsurunu taşıyor" diye konuştu.
 
CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da milletvekilleriyle ilgili düzenlemeye baştan beri karşı olduklarını vurgulayarak, "Bu düzenleme bizim dışımızda rapora konulmuş. Bizim bu konudaki fikirlerimiz belli. İktidar partisinin çoğunluğu var, istedikleri düzenlemeyi koyuyorlar" dedi.
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Fait Öztrak, böyle bir düzenlemenin tasarıya konulacağının duyumunu aldığını ama konulduğundan haberinin olmadığını söyledi.
 
Öztrak, "Son anda redaksiyon sürecinde konulmuş bir düzenleme, ancak bu düzenlemenin nasıl olduğunu bilmiyorum. Bizim dışımızda yapılmış" ifadesini kullandı.

cnnturk



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs