Harekat durdurulsun! | " /> Harekat durdurulsun! | "/>

En Sıcak Konular

DTP'den ilk tepki: Harekat durdurulsun!

22 Şubat 2008 18:52 tsi
DTP'den ilk tepki: Harekat durdurulsun!
DTP'li milletvekilleriyle Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, TSK'nın, dün başlattığı sınır ötesi kara harekatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötes

Sınır ötesi operasyonlara başından beri karşı olan tek partinin DTP olduğunu, bu süreçte sorunun çözümü için askeri yöntemler yerine, diyalog yöntemini önerdiklerini anlatan Demirtaş, Hükümetin; Kürt sorununu ''Diyalogla, demokratik adımlarla çözme'' seçeneğini kullanmadığını savundu. DTP'nin de ''Sesinin kısılmaya çalışıldığını'' iddia eden Demirtaş, gelinen noktada Türkiye'nin adım adım bölgesel bir savaşın içine sürüklendiğini ileri sürdü.

Siyaset kurumunun sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Demirtaş, hükümetin ''Gerçek anlamda diplomatik girişimlerde bulunmadığını, askeri yöntemler dışında diyalog yöntemlerine başvurmadığını'' öne sürdü.

OPERASYONLARA KARŞI ÇIKMA GEREKÇESİ

Türkiye'nin adım adım sınır ötesi operasyona hazırlandığını ve bunu gerçekleştirdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

''Bu aşamadan sonra, bu operasyonun tek hedefinin ve amacının PKK olduğundan şüpheliyiz, kaygılıyız. Çünkü bugüne kadar, bu yönlü alternatifleri kullanmayan hükümet, başka bir gündeme sahip olmalı ki askeri operasyonda ısrar etmiştir...Bütün çabamız kanı durdurmaya yönelikti. Kanın rengi kırmızıdır. Hangi vücuttan aktığına bakmaksızın, kanı durdurmaya çalıştık... Bu aşamadan sonra operasyonun çözüm değil, kaos getireceğinden büyük endişe duyuyoruz. Biz, operasyonlara PKK'yı savunmak için karşı çıkmadık. Türkiye'nin çıkarlarına uygun görmedik. Biz 'Operasyonlar dursun' derken, 'PKK'da eylemlerini durdursun' dedik. Yoksa 'Operasyonlar dursun, PKK'da istediği gibi saldırı yapsın' şeklinde bir düşüncemiz yoktu. Biz tümden çatışmaların durması gerektiğini savunduk.''

''BAŞKA ÇÖZÜM MÜMKÜN''

Bölgedeki halkın, operasyonun durmasını istediğini, bu yönde telefonlar aldıklarını ifade eden Demirtaş, ''DTP olarak halen ve her zaman insanların kanı akmadan, anneler ağlamadan bir çözüm mümkündür diyoruz. DTP olarak bu konuda bir rol, misyon sahibiyiz. Biz, bu rolü oynayabilmek için Türkiye'nin çıkarına olabilecek gelişmelere imza atabilmek için aylardır çırpınıyoruz. Başka bir yöntem, başka bir çözüm mümkündür. Türkiye'nin lehine, Türkiye'nin bütünlüğü, sınırları içinde bir çözüm mümkündür. Bu dakika itibariyle geç kalınmış değildir. Türk halkı, hükümeti ve oy verdiği partileri bu yönde zorlamalıdır'' diye konuştu.

Aydınların ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de çaba göstermesini beklediklerini ifade eden Demirtaş, hükümet ile operasyonu destekleyen muhalefet partilerinin, ''Ülkenin geleceğini karartma konusunda çok ciddi risk aldıklarını'' öne sürdü.

Demirtaş, ''Bugüne kadar Kürt sorununda askeri yöntemleri öne çıkarıp, şiddet politikasını tırmandıran her hükümet gibi AK Parti hükümeti de kendi sonunu hazırlamıştır'' dedi.

Demirtaş, kara operasyonuna, derhal son verilmesini istedi.

Daha sonra, soruları yanıtlayan Demirtaş, kara operasyonunun sorunu çözmeyeceğini savunarak, ''Çok geç kalınmadan; kamuoyu duyarlı olmalı, herkes operasyona Türkiye'nin çıkarları açısından karşı çıkmalıdır'' dedi.

Demirtaş, başka bir soruyu yanıtlarken de ''DTP'ye çok büyük fırsatlar tanındı, DTP bunu değerlendiremedi'' şeklindeki yaklaşımların ''Objektif'' olmadığını belirterek, ''Biz rolümüzü oynamaya hazırız... Dolayısıyla kara harekatının derhal durdurulması, Türkiye'ye kazandıracaktır'' diye konuştu.

samanyoluhaber



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs