En Sıcak Konular

Muhalefet liderleri operasyonu değerlendirdiler

22 Şubat 2008 16:34 tsi
Muhalefet liderleri TSK'nın terör örgütüne yönelik olarak başlattığı sınır ötesi kara harekatının değerlendirdiler

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör örgütüne yönelik olarak başlattığı sınır ötesi kara harekatının çok önemli yeni bir aşama olduğunu belirterek, “Bunu sonuçlandırmak zorundayız. Ameliyatı yaparken içerde parça bırakamayız. Çok kararlı, net şekilde bu konuyu sonuçlandırmak sorumluluğu içinde olmalıyız” dedi.

Baykal, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Özyürek, Onur Öymen ve Cevdet Selvi ile birlikte göreve bir süre önce başlayan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e kutlama ziyaretinde bulundu.

Deniz Baykal, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, Yargıtay'dan ayrılırken gazetecilerin TSK'nın terör örgütüne yönelik olarak başlattığı sınır ötesi kara harekatına ilişkin soruları yanıtladı.

“Kara harekatının çok önemli bir yeni aşamayı işaret ettiğini” ifade eden Baykal, “Bizim buna başladıktan sonra sorunu nihai aşamasına getirinceye kadar bu konuda kararlı davranma zorunluluğumuz var. Eminim yetkililerimiz bunu en iyi şekilde değerlendirmişlerdir. Kara harekatı adımını attıktan sonra sorun artık kalıcı bir biçimde gündemden çıkarılıncaya kadar ne gerekiyorsa onu yapmak zorundayız” diye konuştu.

Türkiye'nin kara harekatı yapmak ve bunu dünyaya kabul ettirmek şansını elde ettiğini ifade eden Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şans olağanüstü bir şanstır. Bunun en etkili, en sonuç alıcı şekilde kullanılması zorunluluğu vardır. Bu fırsatı, bu şansı Türkiye en iyi sonucu alacak biçimde kullanmalıdır. Bir daha hangi şartlar altında, hangi koşullarda böyle bir durum ortaya çıkar... Uluslararası hukuk, Türkiye'nin haklılığının kabul görmesi, hava harekatı ile gerekli altyapının hazırlanması, bütün bunların bir daha gerçekleştirilmesi zorunluluğu inşallah ortaya çıkmaz, böyle bir durum da kendisini göstermez. O nedenle bunu sonuçlandırmak zorundayız. Ameliyatı yaparken içeride parça bırakamayız. Çok kararlı çok net şekilde bu konuyu sonuçlandırmak sorumluluğu içinde olmalıyız.”

Bahçeli: Gecikmiş de olsa önemli bir adımdır .

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), sınır ötesi harekatına destek verdiğini ifade ederek, “TSK unsurlarının, Kuzey Irak'ta geçici bir süre için konuşlandırılmasına ve güvenlik bölgesi oluşturulmasına gerek olduğu ortadadır” dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, TSK'nın dün akşam Irak'ın kuzeyine yönelik başlatığı kara harekatının Türk milleti için büyük bir gurur ve sevinç kaynağı olduğunu belirtti.

Harekata katılan TSK mensuplarına, Allah'ın yardımcı olmasını ve harekatın en kısa sürede başarıyla tamamlanmasını dileyen Bahçeli, terör örgütünün Kuzey Irak'ı, son beş yıldır Barzani ve peşmergelerin himayesinde, Türkiye'ye karşı harekat ve lojistik üssü olarak kullandığını ifade etti.

Bu süre içerisinde bölgeye kara unsuru içeren askeri harekatın siyasi gündemde sürekli tartışıldığını, ancak son birkaç ay içinde sınırlı hava harekatı dışında bu yönde bir adım atılmadığını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

“Bu bakımdan, AKP iktidarı dönemindeki bu ilk kara harekatı, geçikmiş de olsa önemli bir adım teşkil etmektedir. Bu konuda yapılan açıklamalardan harekatın kapsamı, hedefleri ve süresi bakımından sınırlı olacağı anlaşılmaktadır.

PKK terör örgütünün Kuzey Irak'tan gerçek anlamıyla tasfiye edilebilmesinin, sözde yönetici kadrosu başta olmak üzere militan kadrolarının teslim olmalarının sağlanmasına ya da etkisiz hale getirilmelerine; terör eylemlerini sürdürme imkan, kabiliyet ve iradelerinin yok edilmesine ve lojistik altyapı imkanlarının çökertilmesine bağlı olduğu açıktır.

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin terör örgütüne sağladığı himaye ve desteğin de son bulması bu konuda büyük önem taşımaktadır.

PKK'nın, bu bölgeden geriye dönüşü olmayacak şekilde sökülüp atılması için geniş çaplı bir askeri harekata Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Kuzey Irak'ta geçici bir süre konuşlandırılmasına ve güvenlik bölgesi oluşturulmasına gerek olduğu ortadadır.”

Bahçeli, TBMM'nin 17 Ekim 2007 tarihinde bu amaçla hükümete gerekli yetki ve izni verdiğini hatırlatarak, “Bu gerçekler karşısında, AKP hükümetinin PKK'yı tasfiye etme nihai hedefinin gereklerini bütün unsurları ve icaplarıyla yerine getirmesi ve harekatın askeri ve siyasi amaçlarının buna uygun olarak belirlenmesi Türk milletinin ortak beklentisidir” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu, operasyonu değerlendirdi:.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Irak'ın kuzeyinde başlattığı kara harekatına, BBP olarak tam destek verdiklerini belirterek, “Mehmetçiğin postalının basmadığı ve süngüsünün değmediği yer, gerçek anlamda terörden temizlenmiş sayılamaz” dedi.

Yazıcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, TSK'nın başlattığı kara harekatının başarıyla sonuçlanacağına yürekten inandığını kaydetti.

Teröristlerin barınaklarının kullanılmasını engellemek ve bir daha toparlanamaz hale gelmelerini sağlamak için hava harekatının yeterli olmadığını ifade eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

“Mutlaka kara harekatına ihtiyaç olduğunu uzun zamandır ifade ediyorduk. Mehmetçiğin postalının basmadığı ve süngüsünün değmediği yer gerçek anlamda terörden temizlenmiş sayılmaz. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kara harekatının başarılı olmasını diliyor, vatan savunmasında fedakarca ve kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimize Allah'tan başarılar diliyorum. Allah yardımcıları olsun.”

Haber 10



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs