En Sıcak Konular

Topbaş: Marmara denizi'ni kaybedebiliriz

22 Şubat 2008 16:21 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, kentin atık suları için ileri derecede biyolojik arıtma tesisi kurmak zorunda olduklarını aksi takdirde Marmara Denizi'nin yok edebileceğini söyledi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, kentin atık suları için ileri derecede biyolojik arıtma tesisi kurmak zorunda olduklarını aksi takdirde Marmara Denizi'nin yok edebileceğini söyledi.

Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Tünel Hattın kazısının son aşaması, düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene İBB Başkanı Kadir Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ve belde belediye başkanları katıldı. Altyapı yetersizliği sebebiyle Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne kontrolsüz olarak akan atık suların kolektör ve tünellerle toplanarak Ambarlı Atıksu Arıtma Tesisi'ne aktarılacağını söyleyen İBB Başkanı Topbaş, 400 bin metreküplük kapasitesiyle ilk aşamada 1 milyon 600 bin nüfusun ihtiyacına göre inşa edilecek olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin tamamlanmasının ardından 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşacağını aktardı.

2008 yılında bin 180 metre atıksu tüneli yapacaklarını söyleyen Topbaş, İstanbul'un artık İleri derecede biyolojik arıtma yapmak zorunda olduğunu söyledi. İSKİ'den ön arıtmalı derin deşarjı kaldırması yönünde bir ricası olduğunu belirten Topbaş, "Milyonlarla ifade ettiğimiz bu atık su Marmara Denizini de yok edebilir. Gelecek kuşakların Marmara Denizi'nden istifadesini ortadan kaldırılabilir. Denizin kendisine gelmesi için bu fırsatı vermek adına yatırımların bedeli ne olursa olsun mutlaka ileri derecede biyolojik arıtma ile bütün suları kontrolden geçirmesini kendilerine söyledim." diye konuştu.

10 metre ile 160 metre arasında değişen derinliklerde geçen tünelin 29 milyon YTL'ye mal olduğunu belirten Topbaş, tünelin 2008 yılı sonuna kadar tamamlanacağını ve arıtma bölgesine kadar gideceğini belirtti. Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin ise 2010 yılında tamamlanacağını aktaran Topbaş, tesisin Avrupa'nın en büyük arıtma tesislerinden birisi olacağını dile getirdi. Topbaş, tesisin 220 milyon YTL'ye mal olacağını belirtti.

- "FERHAT'IN ŞİRİN'E ULAŞMAK İÇİN DAĞI KAZIDIĞI GİBİ MELEN SUYU'NU GETİRDİK"-

12 milyon nüfuslu İstanbul'un hem su hem de atık su probleminin çözmenin kolay bir iş olmadığının altını çizen Başkan Topbaş, göreve geldiklerinden beri İSKİ'nin 500 bin abone artarak 5 milyon aboneye ulaştığını ifade etti. "Dört milyon kullanıcıyı susuz bırakmama taahhüdünde bulunduk" diyen Topbaş, "Bunun tedariki kolay iş değil. Ferhat'ın Şirin'e ulaşması gibi Melen'den su getirmeyi azmettik ve tarihinde getirdik. Bulgaristan hududundan Rezve deresinden su getirme çalışmasını sürdürüyoruz. Burada İstanbulluların bize yardımcı olmasın istedik ve onları hep yanımızda gördük. Çünkü doğal kaynakların hiçbirisi sonsuz ve tükenmez değil. Dikkat etmezsek idareli kullanmazsak, doğalgazından, petrolünden, enerjisinden, elektriğinden, suyuna kadar bu güzellikleri bulamaz oluruz. Bunun için medeni insan bunları doğru kullanan israf etmeyen ve diğer yaşayan insanları düşünen insan demektir. Tabiî ki zorlu görev bunun altından gelebilmenin yolunu ekibimizle birlikte azimle çalışarak geldiğimizi ifade ediyorum." şeklinde konuştu.

Topbaş konuşmasının ardından Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Tünel Hattı kazısının son aşamasını gerçekleştirilmesine tanıklık etti. Tünel kazıyı yapan TBM aracının kazı alanına ulaşması ile tamamlanmış oldu.

Ambarlı Tünel Kazısı Tam Kesit Kalkanlı TBM Makinesi ile gerçekleştirildi. Bölgenin coğrafi yapısına göre 10 metre ile 160 metre arasında derinlikte inşa edilen tünel toplam 29 milyon 300 bin YTL'ye tamamlandı. Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar Ambarlı Atıksu Havzası'nda 18 bin 892 metre tünel, 20 bin metre kolektör, 93 bin 200 metre şebeke inşaatı tamamlandı. Proje kapsamında Ambarlı Havzası'nda ayrıca 3 bin 770 metre tünel, 20 bin metre kolektör ve 80 bin metre şebeke inşaatı da yapılacak. Ambarlı Atıksu Havzası'nda bitirilen, devam eden ve planlan işlerle birlikte toplam 500 milyon YTL'lik çevre yatırımı gerçekleştirilmiş olacak.

Zaman



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,463 µs