En Sıcak Konular

Necla Arat'ın profesörlüğü geri mi alınacak?

22 Şubat 2008 14:19 tsi
Necla Arat'ın profesörlüğü geri mi alınacak? Zaman zaman gündeme gelen Necla Arat'ın profesörlük tezinin çalıntı (intihal, bilim hırsızlığı) olduğu iddialarının doğrulanması Arat'ın profesörlüğü geri mi alınacak sorusunu gündeme getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Necla Arat'ın akademik kariyeri ile ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Arat'ın profesörlük tezinin çalıntı (intihal, bilim hırsızlığı) olduğu iddialarını doğruladı.

Bu yüzden 6 ay uzaklaştırma cezası aldığını açıkladı. Bu suçlama, Arat'ın CHP'den milletvekili adaylığının gündeme geldiği 22 Temmuz seçimi öncesinde de gündeme gelmişti. Bazı yazarlar, AK Parti'ye karşı düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinin organizatörleri arasında yer alan Arat'ın intihal suçu işlediğini ileri sürmüştü. Yeni Şafak yazarı Taha Kıvanç, Arat'ın profesörlük unvanını intihal olayını bilen jüri üyelerinin ayrılmasından sonra aldığını yazdı. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, iddiaları daha ileri bir boyuta taşıyarak, sadece profesörlük değil doktora ve doçentlik tezlerinin de çalıntı olduğunu iddia etti. Arat, iddiaları yalanlarken, konuyu gündeme getirenleri mahkemeye vereceğini açıkladı; ancak bu yönde bir girişimde bulunmadı. Erdoğan Teziç'in başkanlığındaki YÖK, o dönemde Arat'la ilgili bir başvuru yapılmadığı gerekçesiyle sessiz kalmayı tercih etti.

Necla Arat'ın intihal yaptığı iddiası, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın soru önergesiyle bir kez daha gündeme geldi. Kıyıklık, geçen hafta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e Arat'la ilgili intihal iddialarını sordu. Önerge üzerine Çelik, YÖK'ten konuyla ilgili bilgi istedi. Dün YÖK'ten gelen cevabı açıklayan Çelik, Arat'ın intihal sebebiyle 1982'de İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nca 6 ay süreyle 'görevden çıkarma' cezasına çarptırıldığını belirtti. Arat'ın doktora, doçentlik ve profesörlük çalışmaları sırasında yazdığı eserlerde, başka eserlerden alıntılar olduğuna ilişkin İÜ'ye gönderilen şikâyet dilekçesi üzerine YÖK'ün inceleme yaptığını belirten Çelik, şu görüşlere yer verdi: "YÖK' ün yazısında, Arat'ın profesörlüğe yükseltilme işleminde intihal tespit edildiği, söz konusu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre Disiplin Yönetmeliği'nin ilgili maddesi gereğince, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nın 25 Mayıs 1982 tarihli Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Arat'a 6 ay süreyle, 'geçici olarak görevden çıkarma' cezası verildiği beyan edilmektedir." Bakan Çelik, YÖK'ün, 'Arat hakkında, isnat edilen suçtan daha önce ceza verildiği için tekrar yapılacak bir işlem bulanmadığını' kaydettiğini de bildirdi.

CHP'nin vitrin isimlerinden ulusalcı Necla Arat, daha önce hakkındaki 'intihal' suçlamaları üzerine "Çalıntı olduğu iddia edilen yayımlanmış profesörlük tezim bulunmamaktadır." açıklamasını yapmıştı. Ancak, 1982'de hakkında verilen 6 aylık görevden uzaklaştırma kararına ilişkin raporda, Arat'ın 218 sayfalık tezinin çok büyük bölümünün çalıntı olduğu kaydediliyor. Raporda, şu ifadeler yer alıyor: "Necla Arat'ın 218 sayfalık tezinin sadece 20 sayfa kadar tutan bir kısmının orijinal mi yoksa bir yerden aktarma mı olduğu tespit edilememekle birlikte, geri kalan 200 sayfalık kısmı, tamamen intihalden ibarettir. Bütün bu intihaller, bahis konusu kitaplardan yaptırdığımız fotokopi sayfalarındaki fotokopi numaralarıyla 'tez'deki paragraf numaralarıyla birlikte takip edilmek suretiyle, İngilizce bilen herkes tarafından kolayca görülebilecektir."

Necla Arat, geçen yıl yapılan Cumhuriyet mitinglerinde boy göstererek, ulusalcı kesimin önemli isimleri arasına girdi. Eski İÜ Rektör Yardımcısı Nur Serter'le birlikte 'ABD aleyhtarlığı'yla dikkat çeken Arat, lise öğrenimini American Field Servise bursu ile California'da bitirdi. Halen CHP İstanbul Milletvekilliği görevini yürüten Arat, son dönemlerde türban karşıtı mitinglerde yer alıyor.

Zaman



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs