En Sıcak Konular

İşte dünyanın hastalık haritası

22 Şubat 2008 12:45 tsi
İşte dünyanın hastalık haritası ABD'li ve İngiliz uzmanlar son 65 yılın verilerini inceleyerek son yıllarda dünyanın tanıştığı bulaşıcı hastalıkların haritasını çıkardı. Çoğu hastalık insana vahşi yaşam yani hayvanlar üstünden geçmiş...

Londra Zooloji Derneği'yle Georgia ve Columbia üniversitelerinden araştırmacılar, 65 yıllık verileri inceleyerek, dünyanın son yıllarda tanıştığı bulaşıcı hastalık haritasını çıkardı. Sonuçlara göre, son dönemdeki bulaşıcı hastalıkların çoğu insana vahşi yaşam, yani hayvanlar üstünden geçti. Uzmanlar, insan ve hayvanların yaşam alanlarını ayıran koruma programlarının, ortaya çıkması olası yeni hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, 1940-2004 yıllarında ortaya çıkan 335 hastalığı ve dünyaya dağılımını inceledi ve bilgisayar modelleriyle hastalıkların nüfus yoğunluğu ya da değişimi, yağış oranı ve doğal yaşam çeşitliliği gibi faktörlerle olan ilişkisini araştırdı. Haritada, yeni hastalıkların yüzde 60'ının hayvanlardan geçtiği ayrıca doğal yaşam kaynaklı mikropların neden olduğu hastalıkların oranının da yüzde 71 olduğu görüldü.

Nüfus artıyor, doğal yaşam alanı azalıyor

Listelenen hastalıklar arasında Malezya'da ortaya çıkan Nipah, Çin'de görülen Sars, kuş gribine yol açan H5N1'le Ebola ve Batı Nil virüsleri var. Raporu hazırlayanlardan Dr. Marc Levy, hayvanlardan kaynaklanan hastalık sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekiyor: "İnsan nüfusu arttıkça doğal yaşam alanlarını daraltıyor, insan ve doğal ortamında yaşayan hayvanlar birbiriyle daha çok etkileşime giriyor, bu da insanın yeni hastalıklarla tanışmasına neden oluyor."

Uzmanlar, problem görmezden gelinmeye devam edilirse, dünya nüfusunun salgın hastalıklar konusunda risk altında olmaya devam edeceğini söylüyor. Bazı patojenlerin, insanlara avlanırken ya da kazayla geçmesi mümkünken, Nipah virüsü örneğinde olduğu gibi kimisi de çiftlik hayvanlarından geçebiliyor.

Haritada hastalıkların en yoğun olduğu noktalar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için kullanılan küresel fonların pek uğramadığı Güney Asya ve Güneydoğu Asya. Uzmanlardan Peter Daszak, dünya sağlığı konusunda çalışan kişi ve kurumların yanlış yere odaklandığı görüşünde: "Çoğu, hastalıklarla başa çıkabilecek durumdaki daha zengin ülkelere odaklanıyor, oysa sorun gelişmekte olan ülkelerde."

Radikal



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs