Ne oluyor: ABD çekilir, Türkiye kalırsa? | " /> Ne oluyor: ABD çekilir, Türkiye kalırsa? | "/>

En Sıcak Konular

Ne oluyor: ABD çekilir, Türkiye kalırsa?

22 Şubat 2008 12:33 tsi
Ne oluyor: ABD çekilir, Türkiye kalırsa? ABD ve Bağdat, ‘kara harekatı’na ses çıkarmadı, daha doğrusu ABD destek verdi bile denebilir. AB’den de şu ana kadar ‘beklenenler’ dışında anlamlı bir reaksiyon yok. Bu haliyle kara harekatı, “uluslararası plana”

Birinci madde şu; Kara harekatı ABD’nin ve Bağdat’ın bilgisi, ABD’nin desteği ile yapılıyor. Bu kesin! Kısa süre önce Türkiye’ye gelen ABD üst düzey yetkililerinin kapalı kapılar ardındaki görüşmelerinin içeriği de böylece ortaya çıktı.

2) Aynı zamanlamayla sanki ayrı bir konu olarak bir başka haber; “ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 10 ay içinde Irak'taki askerlerinin sayısını azaltabilmeyi ümit ettiklerini söyledi. Gates, ‘Önümüzdeki 10-12 ay içinde Irak'taki askerlerimizi daha da fazla azaltabileceğimizi ümit ediyorum’ dedi.

3) Türk Silahlı Kuvvetleri şu an Kuzey Irak’ta. Sadece bu hal bile Mesud Barzani yönetiminin psikolojisi ve saygınlığı açısından kelimenin tam anlamıyla “yıkıcı” bir etki yaratacak. Barzani, bugüne kadar söylediği sözlerin hepsini muhtemelen yutacak. Yutmazsa da(!) liderliğini terk edecek!!!

4) Türkiye’nin bölgedeki varlığının süresi belli değil. Ancak harekatın şu aşamasında bile ABD’nin hemen tüm kurumlarından, çeşitli konularda Türkiye’ye destek geliyor. Bunların içinde önemli başlıklar arasında “Afganistan ve Pakistan” bulunuyor. ABD kısa süre önce, Afganistan’daki Türk askeri varlığının daha aktif ve operasyonel hale gelmesini Ankara’dan talep etmişti.

5) Tabii en önemli konu İran. Tahran şu ana kadar konuşmuş değil. Esasen Barzani yönetimi de konuşmuş değil ama artık bunun bir önemi yok. Barzani yönetimi ne derse desin “geçmiş olsun” demek gerekiyor. Tahran ise farklı. Zira Türkiye’nin bölgedeki varlığı ne kadar uzarsa, İran’ın bu durumdan rahatsızlığı artacak. Hele, ABD’nin, Irak’ın bu bölgesindeki varlığının zaten azlığı nedeniyle Türk askerinin kalıcı olması ihtimali-ki Genelkurmay açıklamasında bir süre vermemesine rağmen “çıkacağız” demiş bulunuyor- yepyeni bir süreç açılacak demek.

6) Görüldüğü gibi bu harekatın terör örgütüne yönelik kısmı neredeyse işin teferruatı. Burada bir noktaya da dikkat gerekiyor. Bugüne kadar mevsim ve hava şartları benzer operasyonlarda önemli bir yer tutuyordu. Bu sefer TSK “kara kışın” ortasında bu harekata başladı. Böylece “yaz-kış, sıcak-soğuk farketmez” mesajı da verildi.

7)Harekatın ilk anlarında Bağdat’tan “haber verilmedi” sözleri duyuldu. Daha doğrusu, “duyuldu gibi” oldu. Ancak bu kesinlikle doğru değil. Haber verilmesi bir yana, Irak Devlet Başkanı Talabani dün akşam saatlerinde sürpriz olarak Kuzey Irak’a gitti. Bu haberleri olduğunun açık göstergesi.

8) Talabani, dün MGK’dan çıkan sıcak mesajlardan sonra Türkiye’ye davet edildi. Böylece Ankara-Washington-Bağdat üçgeni tam olarak oluşturuldu. Haberimizin yayına hazırlandığı sırada Türk Silahli Kuvvetleri, Kuzey Irak’ın 10 Km. içine kadar ulaşmıştı.

9) Bu aşamada hava harekatları öncesi New York Times Gazetesi'nin yayınladığı, "Türkiye bu sınıra kadar girerse..." konulu haritayı anımsamakta fayda var!



Bu haber 3,560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs