En Sıcak Konular

Yargıtay üyesi Gül'e talimat verdi

22 Şubat 2008 12:09 tsi
Yargıtay üyesi Gül'e talimat verdi Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan, Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olmasına ilişkin verilen mahkumiyet kararına imza atan Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan, üniversitelere türban takma serbestisi getirmek amacıyla Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesi gerektiğini söyledi.
Aktan, yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliğinin veto edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Aktan, “Bir hukuk devletinde yargı organlarının kararlarına uyulması zorunluluğunun yanı sıra anayasanın değiştirilemez hükmüne göre yorumlanarak iptal edilen bir düzenlemenin önünü açmak ve daha da öteye giderek bunu anayasal kural haline getirmenin hukuk devleti ilkesiyle bağdaşırlığı bulunmamaktadır” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANI, CUMHURİYET İLKELERİNE BAĞLA KALACAĞINA AND İÇTİ’

Yasama organından çıkmış bulunan ve türbanın önünü açmayı hedefleyen
anayasa değişikliğinin yargı kararlarını bertaraf etmeyi amaçladığını savunan Aktan, "Görevine başlarken anayasaya, hukukun üstünlüğüne, Atatürk ilke ve devrimlerine ve laik Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağına ant içen Cumhurbaşkanı tarafından yasama organına geri gönderilmelidir” diye konuştu.

TÜRBAN, SİYASİ İSLAMIN REFERANSI’

Çağdaş ve evrensel hukuk tarafından temel insan haklarından kabul edilen eğitim ve öğrenim hakkı ve ayrımcılık yasağı gibi değerlerin, siyasal islamın referansı olduğunu belirten Aktan, şunları söyledi:
“Siyasal İslamın referansı olduğuna kuşku bulunmayan türbanın meşrulaştırılmasının dayanağı yapılmak istenmektedir. Bu da yeterli görülmemiş olacak ki, genel gerekçede Atatürk’ün sözlerine yollama yapılmaktadır. Değişikliğin arka planında laiklik ilkesine aykırı olduğu yargı tarafından kararlaştırılmış bulunan türbanınserbest bırakılması düşüncesinin bulunması karşısında Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine gönderme yapılması, inançların emir olduğu, özgür düşünceyi dışladığı ve türban örtülerek de ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ kuşakların yetiştirilemeyeceği gerçeğini değiştirmez.”

8 sütun



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,974 µs