En Sıcak Konular

MİT'ten kıyı şeridine sıkı takip

22 Şubat 2008 12:07 tsi
MİT'ten kıyı şeridine sıkı takip Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), son dönemde Denizcilik Müsteşarlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nce kullanılan modern teknolojiler sayesinde denizleri sıkı takibe aldı.

Hakkında istihbarat elde edilen gemiler, düzenli olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bildiriliyor. Her ay, MİT tarafından şüpheli görülen yaklaşık 100 gemi hakkında genel müdürlüğe rapor ulaşıyor. COSPAT-SARSAT uydu teknolojisi ve AIS otomatik tanımlama sistemi sayesinde söz konusu gemilerin, hangi tarihte Türk denizlerini kullandığı, kaç ton yük taşıdığı, rotalarındaki değişiklikler, merkezle yaptığı konuşmaların ses kayıtları, hızları gibi verilere anında ulaşılıyor. Bunlar, MİT'e iletiliyor. İlgililer, geçtiğimiz ay istihbarat kuruluşlarınca akaryakıt kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle takip edilen bir tankerin, Marmara Denizi'ni kullandığı sırada yaptığı tüm manevralarla ilgili bilgilere bu sistem sayesinde ulaşıldığını kaydediyor.

MİT yetkilileri, kendilerine verilen özel şifrelerle Kıyı Emniyeti'nin sistemine girip şüphelendikleri gemiler hakkında bilgi de toplayabiliyor. Uydu teknolojisi ile otomatik tanımlama sistemini kullanan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Boğaz'daki seyir emniyetinin yanı sıra güvenlik konusunda da rol oynamaya başladı. Kıyı Emniyeti'nin sistemindeki bilgiler MİT, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile paylaşılıyor. Tehlikeli madde taşıyan ve İstanbul Boğazı için tehdit oluşturabilecek gemiler, genel müdürlükçe Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildiriliyor. Bu gemiler, Boğaz'dan geçişleri sırasında botlar tarafından izleniyor.

COSPAT-SARSAT uydu sistemi ve AIS otomatik tanımlama sistemi, dünyadaki tüm hava, kara ve deniz araçlarından gelen tehlike sinyallerini izliyor. Türkiye'nin 2005'te üye olduğu sistem, 17 Ocak 2007'de işler hale geldi. Görev kontrol merkezi Denizcilik Müsteşarlığı'nda kuruldu. Buraya veri aktarımı yapan 3 adet yer istasyonu ise Esenboğa Havalimanı'nda faaliyete geçti. Sistem, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa havalimanlarından da takip edilebiliyor.

Aktif haber



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,754 µs