En Sıcak Konular

MGK'dan Talabani'ye sarı ışık

22 Şubat 2008 11:50 tsi
MGK'dan Talabani'ye sarı ışık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, üniversitelerde türbana serbesti getiren Anayasa değişikliğinde tüm tarafları dinleyip, nihai kararını şekillendirmesinde önemli rol oynayacak MGK yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, üniversitelerde türbana serbesti getiren Anayasa değişikliğinde tüm tarafları dinleyip, nihai kararını şekillendirmesinde önemli rol oynayacak MGK yapıldı.

KUZEY IRAK'A ÇİFTE MESAJ

4 saat 10 dakika ile beklenenden kısa süren MGK sonrasındaki resmi açıklamada, her ne kadar türban tartışmalarına atıfta bulunulmasa da, Başbakan Erdoğan'ın 45 dakika daha Çankaya Köşkü'nde kalması dikkat çekti.

Resmi kaynaklar, bunun haftalık olağan görüşme olarak görülmesi gerektiğini belirtirken, başkent kulislerinde ise Gül ve Erdoğan'ın bu hassas konuyu değerlendirmiş olabileceği konuşuldu.

KULİSLERDEKİ İDDİALAR

Başkent kulislerindeki bir iddia da, MGK'nın serbest bölümünde asker ve sivil kanadın bu Anayasa değişikliği ile ilgili düşüncelerini seslendirdiği.

Bu bölümde, özellikle, üniversitelerde serbest bırakılması planlanan türbanın ileride kamuda ve ilköğretimde de önünün açılmaması ve laik sistemin korunması yönünde endişeler seslendirildi. Alınan bilgiler paralelinde, bu konuda mutabakat sağlandı.

Alınan duyumlar, bugünkü MGK'nın ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliği ile ilgili büyük ihtimalle 'onay' yönündeki kararını en geç birkaç gün içinde açıklayabileceği yönünde. Yasaya göre, Gül'ün bu değişiklik ile ilgili kararını 15 gün sonunda yani en geç 26 Şubat'a kadar vermesi gerekiyor.

Sonrasında, Resmi Gazetede yayınlanacak kararın CHP ve DSP tarafından iptal amacı ile Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi bekleniyor.

HAREKATLARA DEVAM

MGK'da verilen net mesaj ise terörle mücadele ve sınır ötesi harekatlarla ilgili oldu. Bildiride, PKK'ya yapılan harekatlara, 'gerek görüldükçe' devam edileceği vurgulandı. Toplantının yapıldığı gün içinde, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine ateş destek unsurlarınca yapılan harekat da bu konudaki kararlılığın gösterilmesi açısından dikkat çekti.

KARA OPERASYONU

Kurul'da, havaların önümüzdeki dönemde ısınmasıyla, PKK'nın terör eylemlerine yeniden başlaması ihtimaline karşı alınan tedbirlerin yanı sıra, ABD ile işbirliği ve Kuzey Irak'a gerektiğinde bir kara harekatının artıları eksileri değerlendirildi.

TALABANİ'YE SARI IŞIK

Bir diğer altı çizilmesi gereken nokta da, Irak yönetimi ve onun lideri Celal Talabani'ye yönelik olarak ortaya çıktı.

Açıklamada, 'Irak'ta son dönemdeki olumlu gelişmeler de dikkate alınarak, bu komşu ülke ile ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve askeri alanlar ile enerji sektöründe mümkün olduğunca geliştirilmesi ve insani yardımların artırılması üzerinde durulmuştur' denildi.

Siyasi analistlere göre, bu ifadeler, Türkiye'ye bir süreden beri gelmesi değerlendirilen Talabani'ye sarı ışık olarak algılandı. Bu nedenle, Talabani'nin önümüzdeki dönemde Ankara'ya gelmesi sürpriz olmayacak. Ancak, Ankara'nın bu konudaki öncelikli beklentisi, Celal Talabani'nin, Irak Devlet Başkanı sıfatı ile PKK'yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesi. Ayrıca, bu konuda somut adımlar attığını göstermesi. Türkiye, aynı şartları Barzani için de koşuyor.

MGK açıklamasında, ayrıca, Kosova ve Kıbrıs'taki gelişmelerin de ele alındığı bildirildi. Rum Kesimi'nde seçimi kaybeden Papadopulos'un sonrasında gelişmelerin yakından izlenmesi ve Ada'da çözüm adına BM ile işbirliğinin arttırılması görüşüldü.

Hürriyet



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs