Tasfiye planı: Barzani’yi ‘kurutuyo | " /> Tasfiye planı: Barzani’yi ‘kurutuyo | "/>

En Sıcak Konular

Tasfiye planı: Barzani’yi ‘kurutuyo

22 Şubat 2008 11:37 tsi
Tasfiye planı: Barzani’yi ‘kurutuyo Mesud Barzani, Ankara’ya efelenmeyi sürdürse de, bu ‘delikanlılık’ın ardında ‘korku’ bulunuyor. Çünkü küresel Ortadoğu planında Barzani’ye yer yok. Barzani’nin şimdiye kadar adı bile bilinmeyen oğlu, alakasız bir

2007 yılının son aylarında Barzani ortadan kaybolmuş, nerede bulunduğu uzun süre araştırılmış, Türkiye’nen hava akınları öncesine denk düşen bu zamanlama, Kürt yönetiminin iç politika dinamiklerindeki bazı “oynamalara” bağlanmıştı.

O dönemde iki spekülasyon daha ortaya çıkmış, birinde Barzani’nin yaralı ve/veya hasta olduğu, diğerinde de babasına göre daha Batı ve barış odaklı konuşmalar yapan oğul Naçırvan Barzani’nin liderliği ele alacağı dillendirilmişti.

İşte o zamanlardan günümüze Mesud Barzani’nin, bölgenin yeni döneminde rol alamayacağı, tasfiye edileceği ve bunun en önce Batı tarafından sistematize edileceği analizleri aldı yürüdü.

Bu okumaların prim yapmasının temelinde, gelişen ABD-Türkiye ilişkileri ve Washington’un, Barzani tarafından hep desteklediği söylenen terör örgütüne bakışının değişmesi ile, daha önemli olarak Barzani’nin ülke petrolü konusunda çıkardığı sorunlar bulunuyordu.

Özetle Barzani’nin liderliğe ve bölgeye vedasının bir zamanlama meselesi olduğu açık biçimde ifade ediliyordu.

Bu yorumlardan sonra, ilginç bir zamanlama ile, tam da Barzani’nin yeniden Türkiye’ye PKK yüzünden meydan okuduğu, “operasyonlar devam ederse sessiz kalmayacağız” sözlerine kullandığı bir zamanda Avrupa’nın konuyla ilgisi pek bulunmayan bir ülkesinden küçük bir haber geldi.

Barzani'nin oğlu tutuklandı!

Tüm detayları tam anlaşılamasa da, Mesud Barzani’nin adı sanı pek duyulmayan “diğer” oğlu Surur Barzani Avusturya polisi tarafından tutuklandı.

Barzani Jr., beş koruması ile birlikte tutuklanmıştı ve gerekçe, Kürt kökenli muhalif yazar Dr. Kemal Kadir’i vurmaktı. Kadir ölmemişti ama sağlık durumu ciddiyetini koruyordu.

Dr. Kadir daha önce Mesut Barzani'yi eleştirdiği gerekçesiyle Erbil'de tutuklanmış ve 30 yıl hapse mahkum olmuştu. Ancak araya vatandaşı olduğu Avusturya ile birlikte “Uluslararası Af Örgütü” girmiş ve mahkumiyetten kurtarmıştı.

Surur Barzani, babasının izinden ve fikirlerinden giden bir kişilik olarak biliniyor. Kuzey Irak’ın Kürt bağımsız bölgesi, yani devlet  olması yolunda fikirleri biliniyor. Yani diğer kardeş ve “veliaht” Naçırvan Barzani’den daha sert düşüncelere sahip.

Şimdi Dr. Kadir’in hayatını kaybetmesi halinde, Surur Barzani’nin oyundan düşebileceği konuşuluyor. Yani Mesud Barzani cephesi önemli bir iktidar adayını yitirirken, daha esnek olan Naçırvan Barzani’nin olası iktidarı muhkemleşiyor.



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,935 µs