En Sıcak Konular

Davutpaşa faciasının sebebi belli oldu

22 Şubat 2008 11:31 tsi
23 kişinin öldüğü Davutpaşa'daki patlamanın nasıl çıktığı belirlendi.

İstanbul İtfaiyesi, raporunda patlamayı elektrik sobasından çıkan yangının tetiklediğini tespit etti. Rapora göre, bina havai fişek atölyelerinin taşıması gereken hiçbir özelliğe sahip değil

İstanbul Davutpaşa'da 31 Ocak'ta yaşanan ve 23 kişinin hayatını kaybettiği, kaçak havai fişek atölyesinin patlaması hakkında İstanbul İtfaiyesi raporunu hazırladı. Raporda, birinci patlamanın, işyerinde ısınmak için kullanılan elektrik sobasının depolanan havai fişek ve diğer ürünleri tutuşturmasıyla meydana geldiği tespiti yapıldı.

Altı kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan itfaiye raporuna göre, Selçuk Başlar'a ait kaçak havai fişek atölyesinde, 'Potasyum Klorat, Baryum Nitrat, Sodyum Benzoat, Stronsiyum Karbonat' gibi maddeler bulunuyordu. Raporda bu maddelerin karışımının, patlamanın şiddetini artırdığı vurgulandı.

AMBALAJLAR BULUNDU

Havai fişek atölyelerinin, yerleşim yerlerinden uzak, tek katlı, yan duvarları sağlam, çatısı patlamanın etkisiyle basıncı alabilecek şekilde hafif malzemeden yapılmış ve bitişik nizamda olmaması gerektiği ancak patlamanın olduğu binanın, bu kurallara uygun olmadığı vurgulandı.

İTÜ DE RAPOR HAZIRLIYOR

23 kişinin ölümüne neden olan asıl büyük ikinci patlamadaki tahribatı oluşturabilecek patlayıcı maddelerin niteliği ve miktarının neler olduğunun tespit edilemediğinin belirtildiği rapor, kafalarda bu patlamaya neden olabilecek maddelerin tam olarak tespit edilebilmesi için patlama olayının daha ayrıntılı incelenmesinin gerekli olduğu vurgulanarak sonuçlandırılıyor. İtfaiyenin hazırladığı rapor, önümüzdeki günlerde, patlamayla ilgili davanın görüleceği mahkemeye sunulacak. Patlamayla ilgili ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de bir teknik heyet tarafından rapor hazırlanacak.

Binada ısınma sistemi yok

Rapordaki bazı tespitler şöyle: Bina merkezi bir ısıtma sistemine sahip değildi. Patlamanın olduğu işyeri elektrikli sobayla ısınıyordu. İşyerinde imal edilen torpil, maytap, şelale gibi ürünler, bu kadar büyük bir çapta patlamayı meydana getiremez. Bu maddelerin yapımında kullanılan hammaddelerin de tek başına patlayıcı özelliği yok. Olaya, imalatın cinsine göre hazırlanan patlayıcı karışımlarının neden olma ihtimali yüksek.

Yaralar hâlâ sarılamadı esnaf destek bekliyor

Davutpaşa'da patlama sonucu çöken 4 katlı iş hanının enkazı tamamen kaldırıldı. Patlamada ağır hasar gören iş yerlerini onaran dükkan sahipleri yavaş yavaş yaralarını sarıyor. Patlamanın kendisine 150 bin YTL'ye mal olduğunu belirten atölye sahibi Hasan Alkanat (35), “3 haftadır iş yapamıyoruz. Makinalarımın hepsi patlamada hurdaya döndü. Yaralarımızı kendimiz sardık. Ama devletten yardım bekliyoruz” dedi. Patlamanın olduğu binanın hemen önündeki atölyesinin duvar ve kolonlarında oluşan büyük hasarları onarıp yeni iş başı yaptığını söyleyen Mümtaz Saygı da, “Biz ölmediğimize dua ediyoruz. Ama ne belediyeden ne de devletten bize gelen olmadı. Hiçbir yardım söz konusu değil” diye konuştu.

Yenişafak



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs