En Sıcak Konular

Çalık parayı ödeyemezse ne olur?

22 Şubat 2008 10:26 tsi
Çalık Grubu, 1.1 milyar doları TMSF’nin hesabına yatırdığı zaman Sabah-atv’nin yeni sahibi olacak. Peki ödeme yapılmazsa ne olur? TMSF'nin verdiği 60 günlük sürenin anlamı ne?

Çalık Grubu 1.1 milyar dolarlık ihale bedelinin tamamından dün itibarıyla son kuruşuna kadar sorumlu hale geldi. TMSF, Çalık Grubu’na ödeme için 60 gün süre verdi. Çalık Grubu, 1.1 milyar doları TMSF’nin Ziraat Bankası nezdindeki hesabına yatırdığı zaman Sabah-atv’nin yeni sahibi olacak. Peki ödeme gerçekleşmezse neler yaşanabilir?

Rekabet Kurumu ve RTÜK’ten gerekli onay yazılarının gelmesinin ardından dün toplanan TMSF Fon Kurulu, Sabah-atv’nin Çalık Grubu’na satışı ile ilgili Satış Komisyonu’nun kararını onayladı. Onaylarken Çalık Grubu adına ihaleye giren ve 1.1 milyar dolar ödemeyi taahhüt eden Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye de ödeme için 60 günlük süre verdi. Bu kısa ama altında teknik olarak çok fazla anlam barındıran açıklama temel olarak iki fiili durum yaratıyor.

1. Dün itibarıyla Türkiye’nin en büyük ikinci medya kuruluşunun satışından kaynaklanan 1.1 milyar dolarlık borç, artık Çalık Grubu’nun borcudur.

2. Çalık Grubu, Sabah-atv’nin yönetim ve kontrolünü devralabilmek için 60 gün içinde 1.1 milyar doları bulup TMSF’nin Ziraat Bankası nezdindeki hesabına yatırma şartını yerine getirmek zorundadır.

Bu tespiti okuduktan sonra “İhale 5 Aralık 2007’de yapıldı. Çalık o tarihten bu yana Sabah-atv’nin yeni sahibidir. Günaydın sana” diyebileceklere dünkü tarihin neden çok önemli olduğunu ve 60 günlük süre bitiminde şayet ödeme yapılmazsa neler yaşanabileceğini ayrıntıları ile şartname ve yönetmelik rehberliğinde ortaya koymak sanırım yararlı olacak.

18 Haziran 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “TMSF tarafından ticari ve iktisadi bütünlük oluşturan mahcuzların (haczedilmişlerin) satışına ilişkin yönetmelik”in üçüncü maddesinde, ’satış tarihi’ ifadesi çok net olarak izah edilmiş.

Artık borçtan sorumlu

Buna göre, TMSF’nin yaptığı satışlarda gerçek satış tarihini tarif etmek için “satışın kurul tarafından onaylandığı tarih” ibaresine yer verilmiş.

Bu şu demek.: Sabah-atv iktisadi bütünlüğünün satışı dün itibarıyla gerçekleşmiştir. Bu satışın bedeli olan 1.1 milyar dolarlık borç, artık Çalık Grubu’nun sorumluluğundadır. Sabah ve atv’yi satın alan Çalık Grubu, 5 Aralık 2007 tarihi itibarıyla değil ama dün itibarıyla artık 1.1 milyar dolarlık borçtan son kuruşuna kadar sorumlu hale gelmiştir...

Bu borcu üstlenmesi, satışın onaylanması Sabah-atv’nin Çalık Grubu’na geçtiği anlamına mı geliyor?

Kesinlikle hayır.

Peki Çalık Grubu dün itibarıyla neyin sahibi olmuştur?

Hemen yanıtlayayım ki dün itibarıyla Çalık Grubu, sadece Sabah-atv’nin 1.1 milyar dolarlık borcunun sahibi olmuştur. Sabah-atv’nin yönetim koltuğuna oturabilmesi, hisselerini devralabilmesi için bu parayı 60 gün içinde getirmesi gerekmektedir.

TMSF, para hesabına geçinceye kadar tabii ki Çalık Grubu’na bazı jestler yapacaktır. Nitekim Çalık Grubu’nun birlikte çalışmak istediği gazetecilerle görüşmeler sürmektedir. Karşılıklı iyi niyet çerçevesinde Serhat Albayrak’ın kullanımı için Sabah-atv binasında bir oda hazırlandığı bilinmektedir.

Ancak ’Sabah-atv artık Çalık’ın’ diyebilmek için bu borcun 60 gün içinde ödenmesi, olmazsa olmaz kuraldır.

Ödemezse ne olacak?

Onay ile birlikte ihale bedeli olan 1.1 milyar doların ödenebilmesi için alıcı şirket Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye 60 gün süre verilmesi, ister istemez bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Bu yüzden “Şayet ödeme gerçekleşmezse neler olabilir?” sorularını yanıtlamak gerekiyor. Gerek yukarıda sözünü ettiğim yönetmeliğin 24’üncü maddesi, gerekse TMSF’nin hazırladığı “ATV-Sabah iktisadi bütünlüğü ihale şartnamesi” nin 13’e 1 “ihale bedelinin ödenmemesi ve ihalenin iptali” maddesi bu sorulara cevap veriyor.

Ayrıca ihale bedelinin ödenmemesi ile ilgili düzenlemeleri yapan İcra İflas Kanunu’nun 133’üncü maddesi de bu konuda çok açık. Önce yönetmeliğe bir göz atalım...

24’üncü maddede “Satış şartnamesinde belirlenen şekil süre ve şartlara uygun olarak ihale bedelinin ödenmemesi halinde satışa konu olan mal ihalede ikinci en yüksek pey sürene teklif edilir, bu teklif sahibine ulaşılamaması ya da teklifin kabul edilmemesi halinde tekrar satışa çıkılır” deniliyor. Sabah-atv ihalesinde Çalık Grubu tek katılımcı olduğundan, bir ikinci katılımcı ve teklif sahibi bulunmadığından iktisadi bütünlüğün tekrar ihaleye çıkması gerekecek.

Yönetmelikte o satışın detaylarına da yer verilmiş. “Satış tarihinden en az 7 gün önce satış ilanı Resmi Gazete’de yayınlanır” deniyor. Ancak en önemli ve 60 gün sonrasını yani “ödeme yapılamazsa” kısmını ilgilendiren ayrıntı ise şurada... Yine o maddede “İki ihale bedeli arasındaki fark, ilk ihale tarihinden, farkın tahsiline kadar geçen süre için satış şartnamesinde belirlenen oranda işleyecek faiz ile diğer zararlar, teklifinden veya ticari iktisadi bütünlüğü almaktan vazgeçen ihale alıcısından tahsil edilir” deniyor.

Aradaki farkı da öder

Madde çok açık. Diyelim ki Çalık Grubu 60 gün içinde ödemeyi yapamadı. O zaman TMSF ihaleyi yenileyecek. İkinci ihalede de yine örnek olarak ortaya koyalım ki Sabah-atv 1.1 milyar dolara değil de 700 milyon dolara satılabildi. O takdirde aradaki fark yani 400 milyon dolar, Çalık Grubu’ndan tahsil edilecek. Bu örneğe göre sadece 400 milyon dolar mı? İşleyecek faiz ve zararlar da TMSF tarafından çok net olarak ortaya konmuş.

O net ayrıntıları ise Sabah-atv özelinde hazırlanan 560 sayfalık “ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü İhale Şartnamesi”nden okuyabiliyorsunuz. Bu şartname katılımcılara 50 bin dolar karşılığında verilmişti. Bu sorunun cevabını merak edenlerin çoğu şartnameye ulaşamamış okuyamamış olabilir diye şartnamenin 13’e 1 yani ’İhale bedelinin ödenmemesi ve ihalenin iptali’ni düzenleyen maddesini biraz açmak gerekiyor.

Maddenin en can alıcı paragrafını buraya aktarıyorum: “İhalenin iptali halinde Sabah-atv iktisadi ticari bütünlüğü Satış Komisyonu tarafından ikinci en yüksek teklif verene teklif edilebilir. Kendisine teklif edilen teklif sahibi 3 gün içinde Sabah-atv iktisadi bütünlüğünü almayı kabul ederse Kurul onayına sunulmak üzere kendisine ihale edilir. Ayrıca iki ihale bedeli arasındaki fark ilk ihale bedelinin son ödeme tarihinden farkın tahsiline kadar geçen süre için yüzde libor+3 oranındaki faizin yüzde 50 fazlası oranında faiz ile diğer zararlar ilk ihaleyi kazanandan tahsil edilir. Uygulanacak libor oranının tespitinde ihale bedelinin son ödeme tarihinde Türkiye saati ile 13.00’da Londra bankalararası piyasada gerçekleşen yıllık libor oranı esas alınır.

İkinci en yüksek teklif veren teklif sahibine yapılacak satışın herhangi bir nedenle tamamlanamaması durumunda ihale yenilenir.”

Faiz yüzde 8.94’e geliyor

Çok açık değil mi? TMSF hiçbir hukuki boşluk bırakmamış. 60 gün sonra libor’un ne olacağını, faizlerin Avrupa ve ABD’de sürekli değiştiği bir ortamda kestirebilmem mümkün değil.

Dün saat 13.00 itibarıyla Londra’da libor faizi yıllık 2.96 seviyesindeydi. Bu oran değişmezse, 60 gün sonra libor artı 3 tarifi, dolar bazında yüzde 5.96’lık bir maliyet anlamına gelecek. Bir de bunun yüzde 50’si hesaplanacak. Yani 1.1 milyar doların 60 gün sonunda ödenmemesi halinde, Sabah-atv yeni sahibini bulana kadar Çalık Grubu yıllık yüzde 8.94 faiz ödemek zorunda kalacak.

Bu şartname ve yönetmelik, İcra İflas Kanunu’na da çok paralel hazırlanmış. Kanunun 133’üncü maddesinde kendisine ihale olunan kimse verilen mühlet içinde parayı vermezse, ihale kararı icra müdürü tarafından kaldırılarak teminat akçesi alıcının mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonulur. İkinci ihalede oluşan fiyatla ilk ihalenin bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ayrıca temerrüt faizinden ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri mesuldür. “ diyor.

Yanlış anlamalar olmasın diye hem şartnamede hem de yasada ödememe durumunun yaratacağı gelişmelerin altını çiziyorum...

Bu ayrıntıları ”Böyle olacak. Çalık bu parayı ödeyemeyecek“ iddiası taşıdığım için de yazmıyorum. Sadece ”60 gün süre verilmesi ne anlama geliyor. Acaba ödemede sorun çıkar mı, çıkarsa ne olur?” sorularının sıkça sorulduğu bir ortamda neler olabileceğini, TMSF’nin şartnamesi, yönetmelik ve kanun rehberliğinde ortaya koyuyorum.

Sadece bir tespit yapıyorum.

Vatan



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,251 µs