En Sıcak Konular

'Benzin fiyatları el yakmaz'

22 Şubat 2008 10:16 tsi
Petrol analistleri, son 13 ayda yüzde 69 değerlenen ABD ham petrolündeki artışın dolar kuru yükselmediği sürece Türkiye'de benzin fiyatlarına etkisinin sınırlı olacağını savundu.

Petrol analistleri son 13 ayda yüzde 69 değerlenen ABD ham petrolündeki artışın dolar kuru yükselmediği sürece Türkiye'de benzin fiyatlarına etkisinin sınırlı olacağını söyleyerek, "Dolar kuru artmadıkça benzin fiyatları çok artmaz" dedi..

ABD ham petrolünün 101 doları da geçerek rekor seviyeleri yükselmesine rağmen Türkiye'de benzin fiyatları hâlâ el yakmıyor. 2007 Ocak ayında 58.32 dolar olan ham petrol fiyatları aradan geçen 13 aylık dönemde yüzde 69 oranında artarak 100 doları aşarken, aynı dönemde 98 oktan kurşunsuz benzin fiyatları ise 3.22 YTL'den 3.41 YTL'ye yükseldi. Pompa fiyatlarındaki yükselişin yüzde 6'lık artışla sınırlı kalmasının nedeni ise 2007 Ocak'ta 1.40 YTL olan doların 1.20 YTL seviyelerine gerilemesi. Benzin fiyatlarının ham petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dolar kurunun yükselmediği sürece ABD ham petrol fiyatlarındaki artışın pompa fiyatları üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını belirtti.

ARTIŞ SINIRLI KALACAK

TEB Yatırım Petrol Analisti Ebru Eroğlu, son 3 yıldır ham petrol fiyatlarındaki keskin yükselişe rağmen benzin fiyatlarının aynı paralellikte yükselmediğini söyleyerek, "Dolar kuru yukarıya doğru hareketlenmezse benzin fiyatları da yükselmez. Ham petrol fiyatlarındaki yüzde 5'lik yükseliş, benzin üzerindeki yüzde 70'lik vergi dilimini de göz önüne aldığınızda pompa fiyatlarına yüzde 0.5 olarak yansımakta" diye konuştu. EFG İstanbul Menkul Kıymetler petrol analisti Alper Paksoy da dolar kurunun sabit kaldığı taktirde benzin fiyatlarında aşırı bir oynaklık beklemediklerini belirtti. Paksoy, "Tüpraş zaten fiyat hareketlerini 3-5 gün içinde pompa fiyatlarına yansıtıyor. Tüpraş'ın baz aldığı fiyatlar İtalya'da oluşturulan CIF petrol piyasası tarafından belirleniyor. Eğer ham petrol fiyatlarındaki artış İtalyan petrol piyasasında da yükselişe neden oluyor ve dolar kuru da YTL karşısında değer kazanmaya başlarsa o zaman benzin fiyatlarındaki artış daha çok hissedilir" dedi.

Güçlü lira benzinde artışı frenliyor

2007'nin ocak ayında 1.40 YTL olan dolar kuru Türk Lirası karşısında 13 aylık dönemde yüzde 14.2 değer yitirirken, petrol analistleri değerli Türk Lirası sayesinde pompa fiyatlarının ABD ham petrolünde yaşanan keskin yükselişten etkilenmediğini belirtti. Uzmanlara göre, İtalyan petrol piyasası CIF'teki etkilenmenin de az olması benzin fiyatlarının aşırı değerlenmesini engelliyor.

'Durgunluğa rağmen yükseliş çok anormal'

ABD ve dünya ekonomisindeki durgunluğa rağmen ABD ham petrol fiyatlarının bu denli yüksek seviyelerde tutulu kalmasının normal olmadığını söyleyen EFG petrol analisti Alper Paksoy, "Durgunluk nedeniyle petrol fiyatlarının gerilemesi gerekir. Ancak petrol fiyatları 100 dolar seviyelerinde. Arz talep dengesine duyarlı bir fiyatlamaya sahip olan petrolde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) biraraya gelip fiyat belirlemeye çalışıyor. Dünya petrol üretiminin yüzde 40'ını elinde bulunduran OPEC üyeleri piyasayı manipüle ediyor. Eğer OPEC bir ülkede kurulu bir organizasyon olsa o ülkenin Rekabet Kurulu tarafından dava açılır. OPEC kartel gibi davranıyor" diye konuştu.

Petrol kâr satışları ile 99 doların altına indi

ÖNCEKİ gün vadeli işlemlerde 101.32 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan ABD ham petrolü, dün ham petrol stoklarının azaldığı yönündeki haberler ve ikin günlük rekor yükseliş sonrası gelen kâr satışları ile geriledi. Petrol fiyatları rekor seviyelerden 98.61 dolara kadar gerilerken, piyasa analistleri iki günlük artışın ardından kâr satışlarının da geldiğini ve petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturduğuna dikkat çekti.

Sabah



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs