En Sıcak Konular

JİTEM'in 'temizlikçi'sine 25 yıl hapis

21 Şubat 2008 15:29 tsi
JİTEM'in 'temizlikçi'sine 25 yıl hapis Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Teşkilatı (JİTEM) elemanı olduğu iddia edilen PKK itirafçısı Adil Timurtaş'a cinayetten 25 yıl hapis cezası verildi.

Terör örgütü PKK ile ilişkisi olduğu öne sürülen tekstilci Ali Uğur'u öldürtmekle suçlanan Timurtaş, 1986 yılında PKK'dan ayrıldıktan sonra varlığı devlet birimlerince doğrulanmayan JİTEM'e katıldı. Burada halen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli olduktan sonra cinayete kurban giden Jandarma Binbaşı Cem Ersever'le birlikte çalıştı. 'Sarı Adil' kod adlı itirafçı Adil Timurtaş'ın ismi Musa Anter'in öldürülmesi dahil 28 cinayette geçiyor. On sanıkla birlikte Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davası süren Timurtaş, DEHAP'lı Lezgin Bingöl'den haraç almak isterken suçüstü yakalanmıştı. Bu sırada üzerinden Jandarma Özel Harekât Grup Komutanlığı'nda görev yaptığını gösteren kimlik kartı çıkmıştı. Savcılık, konuyla ilgili bilgi isteyince Jandarma, Timurtaş'ın 1992 yılında Diyarbakır Jandarma Asayiş Ko- mutanlığı'nda kadrolu 'temizlikçi' olarak göreve başladığını açıklamıştı.

Tekstilci Ali Uğur'dan para talep ettiği ve öldürülmesi için talimat verdiği gerekçesiyle yargılandığı davanın karar duruşmasına Timurtaş'la birlikte diğer tutuklu sanıklar Adem Bürtek ve Ümit Tuncer katıldı. Duruşmada savunma yapan Timurtaş'ın avukatı Ünal Üstünsoy, cinayetin yaşandığı tarihte müvekkilinin Ankara'da bulunduğunu ve olayla ilgisinin olmadığını beyan etti. Timurtaş'ın öldürülen tekstilci Ali Uğur'la cinayetten 1,5 ay önce tanıştığını ve aralarında bir husumet olmadığını belirten Üstünsoy, "Müvekkilimi uzun zamandan beri tanıyorum. Kendisinin JİTEM'de çalışıp çalışmadığı beni ilgilendirmez. Ancak benim intibama göre bazı olaylarda kullanılmış ve daha sonra sahip çıkılmamıştır. Mevcut delillere göre beraat edeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu. Sanık Timurtaş da Uğur'un öldürülmesi için kimseye talimat vermediğini söyledi. Sanıklar Adem Bürtek ve Ümit Tuncer ise cinayetle alakalarının bulunmadığını ve 30 aydır cezaevinde mağdur olduklarını ifade ederek tahliyelerini istedi. Sanıklardan Adil Timurtaş'ın, Ali Uğur'un öldürülmesine azmettirdiği için önce müebbet hapis cezasına, iyi hali dikkate alınıp, indirim uygulanarak 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Bürtek ve Tuncer de Timurtaş'ın talimatıyla cinayet işledikleri gerekçesiyle 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Jandarma komutanlığında temizlikçi olarak görev yapmış Adil Timurtaş, 2005'te DEHAP'lı Lezgin Bingöl'den 30 bin YTL haraç almak isterken yakalanmıştı. Bir başka itirafçı Abdulkadir Aygan'ın verdiği bilgilere göre Timurtaş, JİTEM içerisinde uyuşturucu işine bulaşan ilk itirafçı. Timurtaş'ın üzerinden Jandarma Özel Harekât Grup Komutanlığı'nda görev yaptığını gösteren kimlik çıkınca 1992'de Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı'nda 'temizlikçi' olarak görev yaptığı bilgisi edinilmişti. Timurtaş'a Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Özel Harekâtlar Birliği Komutanlığı'nca 'Üstün Hizmet Madalyası' verilmişti. Timurtaş, Türk İntikam Tugayı için şöyle demişti: "TİT'te polis, askerlerin yanı sıra itirafçılar ve sivil ülkücüler de vardı. JİTEM ve TİT'çilerle ilişkiler denetimdeydi. Sabotaj eylemler tercih ediliyordu."

Cem Ersever ve Veli Küçük'e çalıştı

1986'da PKK'dan ayrılan Adil Timurtaş, 1996'dan itibaren faili meçhul cinayetler sebebiyle 10 sanıkla birlikte yargılanıyor. İddianamede, itirafçıların eylemleri Diyarbakır'da jandarma istihbarat komutanı olarak görev yapan Binbaşı Ahmet Cem Ersever'in 'komutasında' yaptıkları vurgulanıyor. Bu kişilerden dönemin asayiş komutanları Hikmet Köksal, Hulusi Sayın ve İsmail Selen'in de haberi var. Timurtaş'ın, Korgeneral Hasan Kundakçı tarafından itirafçı yapıldığı belirtiliyor. JİTEM'in ilk defa mahkemede yargılanmasına yol açan dosyada, bu kişileri JİTEM grup komutanlarından Arif Doğan ve Veli Küçük'ün de kullandıkları belirtiliyor. Timurtaş'ın adı Musa Anter'in öldürülmesi başta olmak üzere 28 cinayette geçiyor.
 
zaman



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs