En Sıcak Konular

Son yılların en büyük çete operasyonu

21 Şubat 2008 15:27 tsi
İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyeti tarafından oto hırsızlık şebekesine yönelik 8 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda son yılların en büyük hırsızlık şebekesinin çökertildiğini söyledi.

Nefes kesen operasyon 
 
Güler, aralarında 6 polis ve kamu görevlisinin de bulunduğu 52 şüphelinin yakalandığı operasyonda 60'ı lüks olmak üzere 105 çalıntı aracın ele geçirildiğini kaydetti. yakalandığı belirtildi. Basın açıklamasında araç sahiplerine de tavsiyelerde bulunan Vali Güler, araç sahiplerini kısa süreli de olsa araçtan ayrılırken kontak anahtarlarını araç üzerinde bırakmamaları konusunda uyardı.

Vali Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan "Kartopu Operasyonu" hakkında basın toplantısı düzenledi. Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesine getirilen lüks araçların hemen önünde yapılan basın açıklamasında Vali Güler, 52 mensubu ele geçirilen şebekenin İstanbul ili ve Türkiye genelinde oto çalan ve çaldığı otoların motor ve şasi numaralarını değiştirdikten sonra bağlantıya geçtikleri polis ve bazı kamu görevlisi vasıtasıyla sahte fatura ve vekaletnamelerle yeniden tescil yaptırıp sattıklarının tespit edildiğini söyledi. Elde edilen bilgiler ışığından İstanbul Emniyeti'nin İstanbul başta olmak üzere Ankara, Sakarya, Tekirdağ, İzmir, Şanlıurfa, Karabükey Kırklareli illerinde tespit edilen 91 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlediğini belirten Vali Güler, operasyonlar sonrasında aralarında 6 polis ve kamu görevlisinin de bulunduğu 52 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Operasyonda ele geçirilen otomobiller ve suç örgütüne ait döküman ve malzemelerin 21 Şubat 2008 tarihinde adli makamlara teslim edildiğini belirten Vali Güler, araç sahiplerine de uyarılarda bulundu. Vatandaşların kısa süreli araç ayrılma durumlarında kesinlikle kontak anahtarlarını aracın üzerinde bırakmaması gerektiği uyarısında bulunan Vali Güler, hastane alışveriş merkezleri, spor müsabaka salonları gibi halkın yoğun bulunduğu yerlerde yankesiciliğe kakrşı araç anahtarlarını güvenli ceplerinde saklamaları gerektiğini ifade etti.

Vatandaşların otoparklara araç bırakırken de dikkatli olması gerektiğini aktaran Vali Güler, araç bırakılırken mutlaka teslim fişi alınması gerektiğini ve aracın teslim edildiği kişinin gerçekten o otoparkta çalışıp çalışılmadığının da vatandaşlar tarafından kontrol edilmesinin doğru olacağını belirtti. Araçlara pedal kilidi, alarm ve anahtar tanıma sistemi olmayan araçlara ise gizli kontak takılmasının da hırsızlığı caydıracağını vurgulayan Vali Güler, otomobil alanların ise alacakları aracın tescil kaydını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini aktardı.

ŞEBEKE LİDERİ ÇALDIĞI ARAÇLARIN PARASIYLA LÜKS BİR HAYAT SÜRMÜŞ

Açıklamanın ardından operasyonda ele geçirilen bir aracın sahibine anahtarlarını teslim eden Vali Muammer Güler, daha sonra çalınan araçları tek tek inceledi. Araçların başında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali Muammer Güler, ele geçirilen otoların bazılarının tanınmış simalara ait olduğunu ancak isim açıklayamayacağını dile getirdi. Güler, "Biz işin suç kısmıyla ilgileniyoruz. Magazin kısmı sizin işiniz. Biz tabiki burada isim veremeyiz" diye konuştu. 

Ele geçrilen örgütün 52 kişilik büyük bir şebekeden oluştuğunu belirten İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise, son yıllarda yakalanan en büyük oto hırsızlık şebekesi olduğunu dile getirdi. Bir basın mensubunun "Şebeke lideri lüks bir hayat mı sürüyormuş?" sorusuna Güler, "Tabi bu kadar pahalı arabaları çalıp satan bir şebekenin lideri lüks bir hayat sürer" ifadelerini kullandı.

NEFES KESEN OPERASYON

İstanbul polisinin vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen oto hırsızlığı şebekelerine dönük gerçekleştiriği "Kartopu" isimli operasyon, ele geçirilen araçlar bakımından olduğu kadar operasyon görüntüleri açısından da dikkat çekti. 91 farklı adrese yapılan eş zamanlı yapılan operasyonlarda 52 zanlının gözaltına alınması ve aralarında çok sayıda lüks aracın da bulunduğu 105 aracın ele geçirildiği operasyonu gerçekleştiren timler, nefes kesen bir takibin ardından zanlıları yakaladı. Çelik kapıları kırarak evlere giren polis timleri zanlıları birer birar gözaltına alırken, şebekenin lideri konumunda bulunan zanlının yardımcısının 4. kattan atlayarak kaçtığı sırada yaralanması dikkat çekti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen ve otomobil hırsızlarına büyük darbe vurduğu operasyon nefes kesen görüntülere de sahne oldu. Başta İstanbul olmak üzere 8 farklı ilde gerçekleşen operasyonda oto hırsızlarının bulundukları evlere günün ilk ışıklarıyla birlikte giren özel giyimli ve ağır silahlarla donatılmış timler, zanlıları yakaladı. Bulundukları evlerden teker teker çıkarılarak polis araçlarına bindirilen zanlılar, gözaltına alınarak emniyete gönderildi. Operasyon sırasında en dikkat çeken ayrıntı ise; bir şebeke üyesinin 4. kattan zemine atlayarak kaçabileceğini düşünmesi oldu. Hırsızlık şebekesinin elebaşılarından biri olduğu belirlenen Ali C.'nin yardımcısı Salim G.'nin bulundukları binanın 4. katından atlayarak kaçmaya çalışması polis kamerası tarafından görüntülendi. Kaçabileceğini düşünerek binanın önündeki bahçeye atlamaya çalışan Salim G., beton zemine çakılarak ağır şekilde yaralandı. Yaralı zanlı görevliler tarafından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda ise; çok sayıda cep telefonu SIM kartı ile birlikte sahte plakalar, sahte evrek yapılmasında kullanılan malzemeler yer aldı. Zanlılardan birinin evinin önünde bulunan çalıntı lüks jip içindeki aramada ise özel bir bölüm içinde tutulan silah bulundu.

Operasyonda ele geçirilen malzemeler ise şöyle:

- 60'ı lüks 105 çalıntı araç

- 8 Adet ruhsatsız tabanca

-197 adet çeşitli çaplarda dolu fişek

-18 adet bilgisayar kasası

-15 adet dizüstü bilgisayar

-3 adet taşınabilir hard disk

-15 adet çalıntı oto teybi

-3 adet oto beyni

-61 adet cep telefonu

-80 adet çeşitli kişilere kayıtlı sim kart

-4 bin adet sahte ruhsat

-56 çift plaka

-48 adet ruhsat

-47 adet sahte plaka belge ve evrak yapımında kullanılan mühür ve kaşeler

- 1 adet sahte plaka yapımında kullanılan mühür basma makinesi

- 1 adet elektronik daktilo

-3 tane kutu numaratör

-198 adet sahte TCK hologramı

-135 adet sahte 50 YTL

-11 adet sahte sürücü belgesi

-30 adet sahte nüfus cüzdanı

- 708 adet çeşitli trafik evrakları

- 42 adet noter belgesi

-12 adet araç fatura koçanları

- 13 adet oto kontak anahtarı

-1 adet 5 bin YTL tutarında senet

-3 adet 95 bin 900 YTL tutarında hamiline çek

-1 adet boş çek
 
zaman



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs