En Sıcak Konular

Genç subayların Ermenice ilgisi

21 Şubat 2008 14:53 tsi
Genç subayların Ermenice ilgisi Ermenice, son yıllarda Türkiye'de “gözde dil” olmaya başladı. Önce memurlarda yabancı dil kıdemi sayılan Ermenice, daha sonra KPDS sınavlarına dahil oldu. Kara Harp Okulu'nda da okutulan Ermenice, genç subayların en çok seçtiği yabancı dil d

Ermenice, son yıllarda Türkiye'de revaçta dil olmayı başladı. Önce memurlarda yabancı dil kıdemi sayılan Ermenice, daha sonra KPDS sınavlarına dahil oldu. Gazeteport'tan Yusuf Sahici'nin haberine göre Genç Harbiyeliler de Ermenice öğreniyor. Kara Harp Okulu da uzun bir süredir Ermenice'yi seçmeli ders olarak okuturken, üniversiteler de sıraya girdi. ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Dil Sınavı'na (KPDS) dahil olan Ermenice, şimdi de üniversitelerin gündemine yerleşti.

Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Ermenice, İbranice ve Yunanca bölümlerinin açılması için YÖK'e başvuruda bulundu. YÖK'ün onay vermesi halinde Türkiye'de ilk defa lisans düzeyinde Ermenice eğitimi veren bir bölüm kurulmuş olacak. Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Metin Hülagü, Türkiye'de Ermenice, Yunanca ve İbranice bilen uzman sayısının çok az olduğunu ve söz konusu dilleri iyi bilen akademisyen ve uzmanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hülagü, “YÖK'e başvuruda bulunduk ama hala bir yanıt alamadık. YÖK'te yeni yapılanma olduğu için sanırım işler biraz yavaş yürüyor. Ama bir an önce sonuçlanmasını ve bölümleri üniversitemize kazandırmayı hedefliyoruz” dedi. Hülagü, Nevşehir Üniversitesi'nin, önümüzdeki Mayıs ayında Erciyes Üniversitesi'yle birlikte Türk-Ermeni ilişkileri üzerine bir sempozyum düzenlemeye hazırlandığını da bildirdi.

KHO'ya girdi

Sözde soykırım iddialarını uluslararası platformda kabul ettirmeye çalışan Ermenistan'a Kara Harp Okulu da dostluk mesajıyla karşılık verdi. KHO, bir süre önce Ermenice'yi seçmeli ders olarak okutmaya başladı. 1 ve 2'nci sınıflarda İngilizce dersinde başarılı olan Harbiyeliler, 3 ve 4'üncü sınıflarda Ermenice'yi seçmeli ders olarak alıyor. Bunun dışında genç subay adayları, Almanca, Bulgarca, Boşnakça, Rusça, Fransızca, Arapça, Farsça, Çince ve Yunanca derslerinden birini ikinci dil olarak öğrenebiliyor.

Çizgi rpmanla Ermenice

KHO'da haftada iki saatlik ders için “Aybenaran Intertsaran” adlı Ermenice ders kitabı ve 42 sayfalık bir ders notu kullanılıyor. Ders için yardımcı yayınlar olarak Kaltahçyan, Gülamiryan ve Barkanyan'ın Ermenice-Türkçe sözlüğü, Birsen Karaca'nın “Diyaloglarla Ermenice 1-2” öneriliyor. Ermenice eğitimi desteklemek amacıyla öğretim elemanlarında mevcut çizgi romanlar ve seviyelerine uygun olarak hazırlanmış yayınlardan da faydalanılacağı bildiriliyor. KHO dersin amacını, “İletişimsel yaklaşıma uygun olarak sürdürülen dil aktiviteleri süreci içerisinde ders dokümanları aracılığıyla öğrencilere kazandırılacak olan orta seviyedeki dört dil becerisini geliştirmek ve pekiştirmek” olarak değerlendiriyor. Bu kapsamda Ermenice öğrenen genç teğmen adayı, 800 kelimelik kullanılabilir bir sözcük kapasitesi kazanıyor.

BÜ'de seçmeli ders

Boğaziçi Üniversitesi de Ermenice'yi seçmeli dil dersi olarak programa aldı. Senato'nun onayı ile “Ermenice harfli Türkçe metinler” başlığı altında önümüzdeki döneme Modern Batı Ermenicesine giriş niteliğinde alfabe, temel sözcük bilgisi, dil bilgisi kuralları ve metin okuma çalışmaları içeren iki ders açılacak. ARM 105 koduyla seçmeli olarak açılan ders, kayıtların başlamasıyla birlikte kotasını doldurdu ve öğrenciler ders için bekleme sırasına girdi. Üniversitenin dil programlarında uyguladığı yaklaşım doğrultusunda Ermenice, kültürel tarihle birlikte öğretilecek.

Vatan



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs