Türk planını bozdu!’ | " /> Türk planını bozdu!’ | "/>

En Sıcak Konular

‘Rum seçimleri Türk planını bozdu!’

21 Şubat 2008 18:19 tsi
‘Rum seçimleri Türk planını bozdu!’ Kosova’nın bağımsızlığı KKTC’ye örnek olabilir mi? Uzmanların pek çoğuna göre hayır. Hatta iyibilgi'nin konuştuğu Mensur Akgün’e göre, uzlaşma karşıtı Papadapulos’un gitmesi Türk planını hepten bozdu! Artık Kıbrıs’ta çözüm u

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, geçtiğimiz Pazar günü Sırbistan’dan ayrıldıklarını ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiklerini dünyaya duyurdu. 17 Şubat takvimi, yeni bir kırılma noktası olarak dünya tarihindeki yerini aldı. Kosova’nın bağımsızlığını Rusya ve Sırbistan’ın ‘kısık sesli’ eleştirileri arasında ABD ve AB peş peşe tanıdı. Türkiye de Kosova’yı ilk tanıyan ülkeler arasında.

KKTC, Türkiye’nin kanayan yaralarından biri. Türk kamuoyu günlerdir Kosova’nın bağımsızlığı KKTC’ye de örnek teşkil eder mi sorusunu yüksek sesle dile getiriyor. iyibilgi, Kıbrıs kökenli gazeteci Metin Münir’e yönelttiği soruları, bir kez de Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mensur Akgün’e yöneltti.

Kosova KKTC’ye örnek olabilir mi?

Samimiyetle şunu söyleyeyim. Eğer biz, ille örnek olsun diye ısrarcı olursak Avrupa Birliği bir bildirge yayınlar ve ‘Alakası yok’ er. Çünkü tanıma meselesi hukuksal değil siyasi bir olay. Kosova’yı tanıyan KKTC’yi tanımayabilir.

Kosova’nın bağımsızlığının tanınması uluslararası normlarla çelişmiyor mu?

Çelişiyor. Uzun zaman sonra bir ilk yaşandı ve bir ülkenin toprak bütünlüğü normlara aykırı bir şekilde ihlal edildi. Toprak bütünlüğünün ihlal edilmezliği ilkesi çiğnendi. Demek ki ihlal edilebiliyormuş. Yani taraflar anlaşamazsa ayrılık meşrulaştı artık.

Şimdi Rum tarafı ne yapacak?

Tabi bu durum Rum tarafının üzerinde bir baskı unsuru oluşturdu. Artık uzlaşmak zorundalar. Ama orada bir seçim oldu ve maalesef Papadapulos kaybetti. Maalesef diyorum zira eğer o kazansaydı, ABve dünya Papadapulos’un uzlaşmaz planını görecek ve KKTC’yi tanıyacaklardı. Bu çok külfetli de olsa olabilecek bir ihtimaldi.

Yani Rum seçimler Türk planını bozdu öyle mi?

Evet. Şimdi Papadapulos’a göre daha çözüm yanlısı bir lider Kıbrıs’ta göreve geldi. Kıbrıslı Türkler açısından Annan Planı’nı kabul etmek bile çok zorken şimdi AB ve BM, Türk tarafından yeni tavizler isteyecek. Zira Kıbrıs’ta tırnak içinde daha uzlaşmacı bir lider göreve geldi! Biz elimizdeki bu kozu kaybettik.

Kıbrıs’ta Türkler ne istiyor, Rumlar ne istiyor?

Kıbrıs’ta halen tam bir belirsizlik söz konusu. Belçika ya da İsviçre modelinde bir konfederasyon kurulabilir. Rumlar, tek taraflı kendi kazançları yönünde bir çözüm istiyor. Talat, ‘Çözüm olmazsa tanıyın’ diyor ama bu pek gerçekçi değil. Türkiye ve KKTC tarafı konfederasyon şeklinde bir çözümden yana. Rumlar federasyondan daha az bir şey olsun istiyor. Yani muğlâklık sürüyor. AKP döneminde KKTC ve Türkiye ortak hareket etmeyi sürdürür ama AKP sonrasında ne olur bilemem.

Önümüzdeki 5 yıl içinde Kıbrıs’ta ne olur?

Bu Kıbrıs’ta göreve gelecek iktidara bağlı. İzolasyonları kaldırma noktasında yeşil ışık yakarsa, bu iyi niyet gösterisi bir anda her şeyi tersine çevirebilir. Öteki türlü dünyadaki gelişmeler Kosova’nın ardından Güney Osetya ve Dağlık Karabağ’ın da bağımsızlığı ile sürerse KKTC de bağımsız olur.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,418 µs