En Sıcak Konular

Türkiye'den Rusya'ya sürpriz teklif

21 Şubat 2008 10:33 tsi
Türkiye'den Rusya'ya sürpriz teklif Türkiye, Orta Asya gazını Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco projesine katılmak isteyen Fransa'yı veto ederken, Rusya'ya ilginç bir teklifte bulundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Enerji Bakanı Viktor Hristenko'ya, "Enerjide rekabet yoktur. Nabucco projesine siz de dahil olun." dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine Moskova'da bulunan Dışişleri Bakanı Babacan, dün Türk gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Dışişleri Bakanı, Ankara-Moskova diyaloğu ve stratejik ortaklığına dikkat çekti. Babacan, Türkiye'nin Nabucco boru hattı projesine Rusya'nın da katılmasını istediğini açıklayarak, "Nabucco'da Rus gazının da dahil edilmesine açığız. Her ülke ener- ji kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Bizim için asıl önemli olan Nabucco boru hattındaki gazın çeşitli kaynaklardan olması. Biz Rusya ile bu konulardaki politikalarımızı birbirine rakip olarak değil, aksine birbirinin tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Bunu Rusya Enerji Bakanı'na da söyledim." dedi. Babacan, Fransa'nın projeye dahil olabilmesi için ise 'katılımcı ülkelerin konsensüsünün' olması gerektiğini söyledi. Nabucco boru hattı Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması planlanan uzun geçişli bir boru hattı projesi. ABD ve AB tarafından desteklenen proje, Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olma- yı amaçlıyor.

Türk basın mensupları ile sohbet toplantısında bir araya gelen Babacan, Rusya ve Türkiye'nin enerjide rakip değil, birbirini tamamlayan çalışmalar içinde olacaklarını belirterek, Türkiye'nin, tükettiği doğalgazın yüzde 65'ini ve petrolün de yüzde 25'ini Rusya'dan aldığını hatırlattı. Babacan, "Rusya Enerji Bakanı Viktor Hristenko ile görüşmemizde yeni açılımlar üzerinde konuştuk. Kendilerine Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki açılımlarını aktardım. Rus şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet ettim." dedi. Rusya enerji şirketi Gazprom ve Botaş'ın ortak depolama tesisleri gibi bir kısım çalışmalar yapabileceklerine değinen Babacan, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin Rusya'ya alternatif olmadığını kaydetti. "Rusya'nın Mavi Akım aracılığı ile Nabucco'ya dahil olmasını isteriz. Türkiye, enerjide rekabetten yana değil. Bunu Rus partnerlerimizle açık olarak konuştuk." diyen Babacan, Nabucco ile ilgili AB'nin bir temsilci atadığını belirterek, önümüzdeki günlerde projenin hızla gelişeceğini belirtti.

Rusya'nın enerji konusunda güvenilir bir partner olduğuna değinen Bakan, "İran, Türkiye'ye gazı kestiği zaman her defasında Rusya açığı kapattı." dedi.

Rusya, operasyona karşı değil

Rusya'nın, Türkiye'nin Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği askerî operasyona karşı olmadığını aktaran Ali Babacan, bu konuda Moskova ile iletişim içinde olduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı, operasyon başlamadan önce meslektaşı Sergey Lavrov'u arayarak bilgilendirdiğini ifade etti. Babacan, "Operasyona karşı olduklarına dair herhangi bir izlenim almadık." dedi.

Kuzey Irak'ta merkezi hükümetle hiçbir sorunun bulunmadığını da belirten Ali Babacan, "Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Bağdat'a giden ilk bakan ben oldum. Tüm resmî yetkililerle görüştük. Burada bir sorun yok. Ancak Kuzey Irak yönetimi ile ilgili sorunlarımız var." değerlendirmesini yaptı.

PKK terör örgütü konusunda Rusya ile de uzun süredir görüşme içinde olduklarını ifade eden Dışişleri Bakanı, "Rusya 'PKK terör örgütü değildir' demiyor. Ancak henüz terör listesinde de yer almıyor." açıklamasında bulundu.

Lavrov: Kıbrıs politikamız değişmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, KKTC'yi tanımayan Avrupa Birliği ülkelerini Kosova'nın yanında yer alarak çifte standart uygulamakla suçlamasının ardından gözlerin çevrildiği Moskova, Kıbrıs politikasında değişikliğe gitmeyeceğinin sinyalini verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tutumlarının değişmediğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlar çerçevesinde çözümü desteklediklerini söyledi.

Moskova'da dün bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Lavrov, iki ülke ilişkilerini masaya yatırdı. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında söz alan Babacan, bölgesel ve uluslararası birçok konuda iki ülkenin yaklaşımlarının örtüştüğünü görmekten memnun olduklarını belirtti. Babacan, "Rusya Federasyonu'nu, dostluğuna ve işbirliğine büyük önem verdiğimiz bir stratejik komşu olarak görüyoruz." dedi.

Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi seviyede olduğunu belirten Lavrov da, "İki ülke ilişkilerinin geliştirilerek ortaklık seviyesine çıkarılması niyetimizi yineledik. Güvenlik alanında çok iyi işbirliğimiz var. Terörizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadelede ortak çalışmalarımızdan memnunuz." şeklinde konuştu. Özellikle Orta Asya ve Kafkaslar'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasının iki ülkenin yararına olduğuna değinen Lavrov, "Balkanlarda da durum Türkiye ve Rusya'nın inisiyatifinde olsaydı daha istikrarlı olurdu." dedi.

Cihan Haber Ajansı'nın, Putin'in KKTC çıkışını hatırlatarak, Moskova'nın Kıbrıs'ta herhangi yeni bir adım atıp atmayacağını sorması üzerine Lavrov, "Kıbrıs'ta BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlar çerçevesinde ve her iki ülkenin de rızasına uygun olarak çözümü destekliyoruz." dedi.

Kıbrıs konusunda herkes uluslararası hukuku öne çıkarırken, Kosova'da aynı tavrın gösterilmediğini savunan Rus bakan, AB'nin Kosova'da hukukun üstünlüğünün sağlanması için gönderdiği misyonun da kendisinin hukuk dışı olduğunu öne sürdü. Kosova'nın bağımsızlığı ile ilgili gerekçe olarak gösterilen BM'nin 1244 No'lu kararının geçici bir süre için olduğu ve bu sürenin sona erdiği şeklindeki yaklaşımı da kabul etmediklerini ifade eden Lavrov, "Kosova sorununda geçici dönem sona ermiş değil. Bu geçici dönem ancak tarafların kabul ettiği bir çözüm sağlandıktan sonra sona eriyor. Burada dış müdahale ile bir çözüme gidildi." dedi. BM Güvenlik Konseyi'nin başka bir kararını hatırlatan Lavrov, şöyle devam etti: "Alınan 1785 No'lu karara göre eski Yugoslavya topraklarındaki tüm ihtilaflar, bölgedeki ülkelerin toprak bütünlükleri korunarak çözülecek. Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığının kabulü yönünde açıklamalar yapılıyor. Bu davranışla uluslararası hukukun temel ilkeleri ihlal edildi. Hem Kosova hem de Kıbrıs konusunda kabul edilen uluslararası hukuk temelinde çözüme gidilmesini savunuyoruz." Faruk Akkan, Yaşar Niyazbayev; Moskova, Cihan

Paris: Fransız şirketin dışlanması siyasî karar

Türkiye'de temaslarda bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Novelli, Ankara'nın, 'Gaz de France' sirketinin Nabucco projesine katılmasını veto etmesini 'siyasi karar' olarak niteledi. Le Monde'un haberine göre Novelli, "Türkiye, bir karar aldı. Bu dışlama, siyasi bir tercih. GDF'nin teklifi geri çekildi. Üzgünüz." dedi. Gazete ise Fransız şirketlerin, Paris'in "Ermeni soykırımı" ve Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin politikalarının "kurban"ı olduğunu belirterek, "Büyük kontratlar kaçırılıyor." yorumunda bulundu.

Zaman



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs