En Sıcak Konular

Santoro cinayetten önce dinleniyordu!

21 Şubat 2008 09:27 tsi
Santoro cinayetten önce dinleniyordu! Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün, 4 Şubat 2006'da silahlı saldırıda hayatını kaybeden Santa Maria Katolik Kilisesi'nin rahibi Andrea Santoro'nun telefon görüşmelerini dinlemek için cinayetten 3 ay önce mahkemeden izin aldığı ortaya çıktı.

Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu öne sürülen Yasin Hayal ile ilişkide olduğu Hasan Deveci'nin de Mc Donalds'ın bombalanmasından önce dinlemeye alandığı anlaşıldı.

Gerekçe Pontus faaliyet

Rahip Santoro için 'İletişim müdahale talep formu'nun 8 Kasım 2005'te, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden Emniyet Amiri Hasan Durmuşoğlu imzası ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulduğu belirlendi. Mahkemeye sunulan dilekçede Santoro'nun telefonlarının dinlenmesi ve izlenmesinin gerekçesi olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Pontus adı altında bölücü faaliyetler gerçekleştirdiği öne sürüldü. Ayrıca Santoro'nun, bölücü faaliyetler için örgüt kurmak ve bu örgüte eleman temin etmek için, özellikle dini yönü ve maddi durumu zayıf vatandaşların zaaflarından yararlandığı ve Pontus faaliyetlerinin içine çekmeye çalıştıkları belirtildi.

Mahkeme 3 ay izin verdi

Santoro'nun bu tür faaliyetleri organize ettiğinin ifade edildiği dilekçede, 'Yaklaşık 4 yıldır ülkemizde olan Rahip Santoro'nun, 2003 yılı içinde Karadeniz Bölgesinde yürütülen Pontusçuluk faaliyetlerini organize etmek, oluşuma eleman kazandırmak, gerekli maddi finansmanı sağlamak ve sorumlu düzeyde faaliyet göstermek amacıyla Trabzon iline geldiği belirlenmiştir. Ülkemizde Pontus faaliyeti içinde olan şahıslardan, Yunanistan'da eğitim görmüş ve ülkedeki Rum-Pontus dernekleri ile irtibatlı olan Yılmaz Turan, Carl Magnus, Stefan Persson ve Kerim Bozkurt adlı kişilerin de yanında yer aldığı tesbit edilmiştir' görüşlerine yer verildi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda 3 ay süreyle dinlemeye izin verdi.

Hayal'in görüşmeleri 2005'te takibe alındı

Rahip Santoro'yu öldürülmeden önce dinlemeye alan Trabzon Emniyet Müdürlüğü, aynı dönemde, Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olarak tutuklu yargılanan Yasin Hayal ile ilişkide olduğu Hasan Deveci'nin de telefonlarının dinlenmesi talebinde bulundu. Mahkemeye sunulan başvuruda Yasin Hayal'in Mc Donalds'ın bombalanma olayıyla ilgili olarak cezaevinde yattığı süre içinde, kendisi gibi aşırı radikal fikirleri benimseyen Hasan Deveci'yle birlikte hareket ettiği, ikilinin El Kaide terör örgütüyle bağlantılı eylemlere katıldığı, Selefi Vehhabi düşüncesi taşıdıkları, ayrıca yurtdışında siyasi ve askeri eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye döndükleri ileri sürüldü. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün bu talebini de yerinde bularak Hayal ve Deveci'nin 3 ay boyunca dinlenmesine karar verdi.

Haber10



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,524 µs