En Sıcak Konular

ABD'lilerin ziyaret sebepleri nedir?

21 Şubat 2008 09:26 tsi
ABD'lilerin ziyaret sebepleri nedir?
15 gün içinde gerçekleştirilen üç üst düzey ziyaretin sırrı nedir?

 ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, FBI ve DEA’nın Türkiye Masası Şefleri’nin de katıldığı toplantıda ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a terörle mücadele yasalarının "uyumlu" hale getirilmesini teklif ederek, "PKK, ancak bu şekilde yok edilebilir" dedi.

YASALAR UYUMLU OLSUN

Kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda ABD yönetimi Ankara’ya "somut" öneriler getirdi. Terörle mücadele konusunda yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Mukasey, "İki ülke arasında 'Hukuk Çalışma Kurulu' oluşturalım. Bu kurul yapılacak yasal düzenlemeleri saptasın. Terörle mücadeleyi güçlendirmek için yasaların uyumlu hale gelmesi çok önemli" dedi. Türkiye’ye gelen ilk ABD Adalet Bakanı olan Mukasey, hukuk çalışma grubu dışında hükümete şu önerilerde bulundu:

İŞTE O ÖNERİLER

FBI’ın terörist 'Bilgi Bankası' ile teröristlere ait 'Biometrik Veri Tabanını' (DNA, saç, kıl, tükürük vb) size açalım bundan faydalanın. Siz de benzer verileri bize açın. Şüphelendiğiniz kişi ve teröristleri bizim bilgi bankamızdan araştırıp, sorgularsınız.

Narkotik suçlarda Türk polisi çok başarılı. Uluslararası uyuşturucu örgütlerine akan kara paraların aklanma yöntemleri üzerinde ortak çalışalım. DEA ile KOM arasındaki işbirliğini daha da geliştirelim.

El-Kaide’ye yönelik istihbarat ve bilgi paylaşımı işbirliğini üst seviyeye çıkaralım.

Talep ederseniz Gaziantep’te El-Kaide terör örgütüne düzenlenen operasyonda ele geçirilen belgeleri çözmeye yardım edelim. Mukasey’in dile getirdiği FBI’nın Bilgi Bankası’nı Türk polisine açması teklifine daha önce Emniyet "temkinli" yaklaşmıştı. Mukasey ziyaretten 2 ay önce ABD Büyükelçiliği bilgi bankası önerisini resmi yazı ile Emniyet’e iletmişti. Ancak, Emniyet'in "kritik" birimleri sayılan İstihbarat ile Terörle Mücadele ve Harekat Daireleri, bu konuda "olumsuz" görüş bildirmişti.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal’ın başkanlığında yapılacak toplantıda Mukasey’in Bilgi Bankası ve Biometrik Veri Tabanı teklifi masaya yatırılacak.

15 GÜNDE ÜÇÜNCÜ ÜST DÜZEY ZİYARET

Ankara, PKK’ya karşı mücadelede sürdürülen işbirliği çerçevesinde 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde üçüncü üst düzey ABD yetkilisini ağırlayacak. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay İkinci Başbakanı Orgeneral James Cartwright ve Adalet Bakanı Michael Mukasey’in hemen ardından 28 Şubat’ta Türkiye’ye bir günlük ziyarette bulunacak. Gates’in Ankara ziyaretinin, Cartwright ve Mukasey’in ziyaretlerinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün konuğu olarak Türkiye’ye gelecek olan Gates’in en üst düzeyde ağırlanması bekleniyor. Bu arada, bir ABD yetkilisi, Gates’in Türkiye ziyaretini, "PKK’ya karşı sürdürülen işbirliğinin bir parçası" olarak nitelendirdi. Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, mart ayının ikinci yarısında Ankara'ya geliyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri görüşmelerde Irak, PKK ile mücadele, Kosova ve Pakistan konularının ele alınacağını belirtiyor. Bakanlık yetkilileri Türkiye açısından ziyaretin gündeminin belli olduğuna dikkat çekerek, "Farklı bir gündem varsa Cheney gelince öğrenilecek" dedi.
 
bugün



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs