iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Kara operasyonu: Neden şimdi?

21 Şubat 2008 20:12 tsi
Kara operasyonu: Neden şimdi? Kuzey Irak operasyonu niye şimdi gündeme geldi? Hedefte Kerkük mü var? Operasyon olursa siyasi çözüm tıkanır mı? Tüm bu soruları Kuzey Irak'a en son giden gazeteci Yasemin Çongar'a sorduk. iyibilgi özel

Mevsim koşullarına rağmen neden şimdi konuşuluyor kara operasyonu? Şimdiden konuşulmasının anlamı ne?

Kara hareketinden bahsedilmeye başlanması, bence tıpkı hava harekatının kullanılış biçimi gibi Kuzey Irak’taki PKK üzerinde psikolojik baskıyı artırma amacı taşıyor.

Peki hava operasyonu sırasında af gündeme geldi ve operasyonla af arasında ilişki kuruldu. Ayrıca operasyonla milliyetçi gazın alındığı söylendi. Kara operasyonu ise bunların daha ötesinde bir şey değil mi?

Hava harekatının yapılıp yapılmayacağını bilmiyoruz. Benim izlenimim hükümet kapsamlı bir kara harekatından yana değil. Ancak kara harekatını dışlamayarak, bunu gündemde tutarak psikolojik baskı yapmak istiyorlar. Bu psikolojik baskı yapılırken ve operasyon seçeneği masada tutulurken, siyasi çözüm için adım atılıp atılmayacağını göreceğiz. Tabi ben isterim ki, yada barışçıl çözüme inanan herkes ister ki, PKK’yı dağdan indirme, silahsızlandırma yolunda gerçekçi siyasi adımlar atılsın ve diyalog sürsün. Sınır ötesi operasyonlar Kuzey Kürtleriyle olan gayri-resmi ilişkileri askıya aldı. Demek ki bir anlamda siyasi çözümün yolunu zorlama çabasında bir durulma var. Dolayısıyla, operasyonlar bir bakımdan örgüt üzerinde baskı kuruyor, dağdan indirmeye yardımcı oluyor belki ama, bir yandan da Kuzey Irak Kürtleriyle Türkiye arasındaki diyalogu kesmemek, hatta bunu çok daha açık ve resmi düzeye çekmek lazım.

Mevsimsel ve diğer koşullar yerine geldiğinde, kara operasyonu küresel düzlem içerisinde çok mümkün mü peki?

Çok kapsamlı bir kara harekatı beklemiyorum. Buna ABD de, AB de, Bağdat ve Kuzey Irak yönetimleri de karşı çıkarlar. Ama daha sembolik sınırlı bir operasyona ise ses çıkarmayabilirler.

Barzani’nin tepkileri siyasi düzlemle sınırlı kalır mı? Operasyon tepkiler askeri düzeye taşınır mı?

İşin o noktaya geleceğini sanmıyorum. Türkiye’nin o noktaya varacak bir operasyon başlatacağını zannetmiyorum.

Kerkük ile ilgili bir ilişki kurmak mümkün mü?

Zaten Kuzey Irak Kürtleri Türkiye’nin operasyonlarının PKK’dan ziyade kendilerine ve Kürt yönetimine yönelik olduğunu, Kerkük’le ilgili yaptırımları hedeflediğini düşünüyorlar. Ama yine de Türkiye’nin Kerkük hesabıyla böyle bir operasyon yapması düşünülemez.

Siz en son orayı yerinden gören gazeteci oldunuz. PKK’nın oradaki iç yapısını, gelişmeleri nasıl algıladığını, operasyonları karşılama biçimini düşündüğünüzde bu operasyonların siyasi çözümü kitleme riski yüksek denilebilir mi?

Evet bu risk yüksek. Bu operasyonlar PKK’yı daha sertleştirebilir ve daha büyük eylemlere itebilir. Bir de tabi şunu görmek lazım; bu operasyonlar örgüte katılımı artırıyor.

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 1,766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs