İşte o kızlar! | " /> İşte o kızlar! | "/>

En Sıcak Konular

İşte o kızlar!

21 Şubat 2008 08:34 tsi
İşte o kızlar!
900'ü aşkın başörtülü kadının imzaladığı "Türban yetmez, diğer özgürlükler de tanınsın'' bildirisine öncülük eden 3 genç kız konuştu: Sivil bir anayasa yapılmadan mutlu olamayacağız..

Türban özgürlüğü yeterli değil sivil anayasa lazım

Türbanı üniversitede serbest bırakan anayasa değişikliği ile birlikte gündeme gelen tartışmalar yakın zamana kadar AK Parti'ye destek veren akademisyenler ve aydınlar arasında bir kırılmaya neden oldu. Bir grup akademisyen türbanının serbest kalması yönünde bildiri hazırlarken, kendilerine "alternatif özgürlükçü" adını veren akademisyenler, "301. madde değişmeden, 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK Yasası dururken, özgürlük yaklaşımının türbanla sınırlı kalmasına" bir bildiriyle itiraz etti. Akademisyenler arasında bu tartışmalar yaşanırken geçtiğimiz hafta sonu türbanlı kadınlar arasından farklı bir ses yükseldi. Üç türbanlı kadının öncülüğünde imzaya açılan bildiride 301. maddenin kaldırılması, Kütlerin ve Alevilerin sorunlarının çözülmesi istendi. "Bu sorunlar çözülmeden türbanla üniversiteye girmekten mutlu olmayacağız" diye biten bildiriyi 915 kadın imzaladı.

'İYİMSER OLMAK LAZIM'
Sadece başörtülü kadınların imzasına açılan bildirinin mimarı Neslihan Akbulut, Hilal Kaplan ve Havva Yılmaz, amaçlarının Türkiye'de ötekileştirilmiş tüm kesimler arasında bir köprü kurmak olduğunu söylüyor. Genç başörtülüler; TCK'nın 301. maddesine gönderme olsun diye bildiriyi, 301 kişi tarafından imzalandıktan sonra açıklamayı planlamışlar. Ancak iki günde hiç ummadıkları bir destekle karşılamışlar. "Başbakan'ın 301 konusundaki sözünü tutmasını bekliyoruz, sayısal çoğunlukla hemen yapılabilir" diyorlar.

'RUHBAN OKULU AÇILABİLMELİ'
Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdikten sonra başörtüsü yasağı yüzünden mastırını İsveç'te yapan AKDER aktivisti Neslihan Akbulut, Müslümanlar için imam yetiştiren okulların bulunduğu bir ülkede gayrimüslimler için de ruhban okulu açılmasını istiyor. Gaylerin şiddete maruz kalmasına karşı çıkıyor ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Akbulut, zaman zaman kendilerine ateist (Tanrının varlığını kabul etmeyenler) agnostik (Tanrının varlığı bilinemez diyenler) ve deist (Tanrıya inanan ama dine inanmayanlar) diyen insanlarla toplantılar düzenleyip tartıştıklarını söylüyor. Akbulut şöyle konuşuyor: "Müslümanlar arasında 'Kürtlere iyi oluyor, Alevileri de görmezden gelelim' diyen birinin bulunacağını düşünmüyorum. Hrant Dink öldürüldüğünde annem babam Hac'daydı, onları aradım. Onlar da Dink için dua ettiler. Bildiride her kesimin sorunlarına değinmeye çalıştık ama eksik bulanlar var tabii. 'Başı açık kadınların korkularına da yer verseydiniz' diyenler oldu. Böyle bir yasak yok, ama böyle bir yasak olursa en başta biz karşı çıkarız." Üç arkadaş bildirinin muhafazakar basında pek ilgi görmemesini ise talihsizlik olarak niteliyor.

'Zorunlu din eğitimi kalkmalı''

Bilgi Üniversitesi mezunu olan Hilal Kaplan "Seçimlerde AKP'ye oy verdik. Bunun sebebi sivilleşme talebidir" diyor. Kaplan şöyle konuşuyor: "Herkesin birbirinin sorununa duyarlı olması gerekiyor. Benim agnostik bir kız arkadaşım var, diplomasını aldıktan sonra 'Siz üniversiteye giremiyorsunuz' diye ağladı. Biz birbirimizi anlıyoruz. Laik bir ülkede zorunlu din dersi de kaldırılmalı."

'Cemevleri ibadethane olmalı'

Bildirinin mimarlarından Havva Yılmaz, cemevlerinin de ibadethane olmasını öneriyor. "Çünkü" diyor Yılmaz, "Aleviler cemevlerinde kültürel bir etkinlik değil, kendilerine göre dinsel bir ritüel gerçekleştiriyor." ÖSS'ye girmeyi planlayan 21 yaşındaki Yılmaz şöyle konuşuyor: "Bildiriyi yayınlamamızda liberaller ve sol demokratlar ile hükümet arasında görüş ayrılığının ortaya çıkması etkili oldu. Özgürlüklerin 'ama'sı olmaz. Başı açık kadınlardan ve erkeklerden destek vermek isteyenler oldu, onlar için de ayrıca destek bölümü açtık."

İşte o bildiri

İmzaya açılan bildiride özetle şu görüşlere yer veriliyor:

* "Kürtlerin ve ötekileştirilenlerin kendilerini bu ülkenin asli unsuru hissetmesi için gereken hukuki ve psikolojik ortam oluşturulmadan,

* 301 davalarını bitirecek düzenleme yapılmadan,

* Azınlık vakıflarının üzerinde pişkince oturanların rahatı bozulmadan,

* Alevilerin ibadetini kültürel aktivite, ibadet evlerini de kültür merkezi olarak görmekte ısrar etmekten vazgeçilmeden,

* Üniversitelerin bilimsel özgürlüğünün önündeki en büyük engel YÖK kaldırılmadan,

* 12 Eylül darbe anayasasını esamesi okunmayacak şekilde ortadan kaldırıp yeni, sivil bir anayasaya yapılmadan mutlu olamayacağız."

915 türbanlı kadın imzaladı

Bildiriye dün itibariyle 915 örtülü kadın imza attı. Bildiride imzası bulunanlar arasında AK Parti'nin kurucu üyelerinden Fatma Bostan Ünsal, AKDER Başkan Yardımcısı Fatma Benli, 1993 yılından beri başörtülü olan eski manken Gülay Pınarbaşı, Zaman gazetesi ve Aktüel dergisi yazarı Nihal Bengisu Karaca, Yeni Şafak gazetesi yazarı Özlem Albayrak, Vakit gazetesi yazarı Sibel Eraslan, yazar Yıldız Ramazanoğlu ve Cihan Aktaş gibi tanınmış isimler bulunuyor.

sabah



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs