En Sıcak Konular

Dünya Castro'yu konuşuyor

19 Şubat 2008 19:20 tsi
Dünya Castro'yu konuşuyor ABD Başkanı George Bush, Küba lideri Fidel Castro'nun emekliye ayrılma kararının Küba'da demokratik dönüşümün başlangıcı olacağını umduğunu söyledi.

Ruanda'da bulunan Bush, yaptığı basın toplantısında, uluslararası topluma demokrasi için gerekli kurumların tesisinde Küba halkına yardım etmesi çağrısında da bulundu.

Küba'da yeni bir liderliğe geçişin serbest ve adil seçimlerin yapılmasının yolunu açması gerektiğini belirten Bush, ülkesinin "özgürlüğün nimetlerinden" faydalanmaları için Kübalılara yardıma hazır olduğunu bildirdi.

-DARFUR SORUNU-

Bush, Sudan'ın Darfur bölgesindeki sorunla ilgili olarak da, bölgedeki katliamvari cinayetlere son verilmesi için tüm ülkelere çabalarını artırma çağrısında bulundu.

ABD'nin Darfur krizini çözmek için yaptırımlara ve baskıya başvuracağını belirten Bush, Darfur'da görev yapacak barış gücü askerlerinin eğitimi için 100 milyon dolar ayıracaklarını söyledi.

BROWN: SİYASİ SAHNEDE ONU ÖZLEMEYECEĞİM

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Küba lideri Fidel Castro'nun devlet başkanlığından vazgeçmesinin ülkeyi çoğulcu demokrasiye götürmesi gerektiğini söyledi.

Brown'ın sözcüsü, "Bu, şimdi çoğulcu demokrasiye doğru barışçı bir geçiş istikametinde ilerlemeler kaydedilmesi için bir fırsattır" dedi.

Sözcü, "Bunlar Küba halkının meseleleridir" ifadesini de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı George Bush da, Castro'nun emekliye ayrılma kararının, Küba'da demokratik dönüşümün başlangıcı olacağını umduğunu söylemişti.

Bu arada Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Castro'nun gidişinden memnun olduğunu belirttiği açıklamasında, "siyasi sahnede onu özlemeyeceğini" ifade etti.

Fidel Castro ile şahsen hiç karşılaşmadığını da belirten Rasmussen, kısa basın toplantısında, siyaseten onu özlemeyeceğini ve Castro'nun kararının iyi yönde atılmış bir adım olduğunu kaydetti.

-CNN: "HAVANA'YI DEMİR ELLE YÖNETEN CASTRO'NUN KARDEŞİ DAHA PRAGMATİK"-

Amerikan CNN İnternational Televizyonu ise Castro'nun görevinden çekilmesini flaş haber olarak verirken, "Havana'yı demir elle yöneten Castro'nun kardeşi Raul Castro'nun daha pragmatik olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

-EL CEZİRE: "SOSYALİZMİN VE ABD KARŞITLIĞININ İKONU HALİNE GELDİ"-

Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonu, Castro'nun Küba devlet Başkanlığı görevini bırakmasına ilişkin haberinde, "Castro Sosyalizm ve katı ABD karşıtlığının ikonu haline geldi" yorumunda bulundu. Televizyonun haberinde şu ifadeler yer aldı: "Küba resmi Komünist parti gazetesi Granma yaklaşık 50 yılın ardından Castro'nun başkanlık görevini bıraktığını bildirdi. Gazetenin web sitesinde Castro'nun görevine geri dönmeyeceğine ilişkin açıklaması yayınlandı. 19 aylık bir süredir Castro görevini kardeşi Raul Castro'ya bırakmıştı. Castro sosyalizm ve katı bir ABD karşıtlığının ikonu haline geldi."

-BBC: "FİDEL CASTRO ÇEKİLDİ"-

İngiliz BBC Televizyonu'nun Castro'nun çekilmesine ilişkin haberi ise şöyle: "Küba devlet Başkanı Fidel Castro devlet başkanlığından çekildi. Açıklama resmi Komünist parti gazetesi Granma tarafından yayınlandı. Castro'nun Granma tarafından yayınlanan mektubunda devlet başkanlığına geri dönmeyeceği belirtildi. 1959 yılından beri Küba devlet başkanlığını yürüten 81 yaşındaki Castro, Aralık ayında genç kuşağın önünü açmak amacıyla görevinden ayrılabileceği sinyallerini vermişti."

-DW: "CASTRO DEVLET BAŞKANLIĞINI BIRAKTI"-

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin Castro'ya ilişkin haberinde şunlar kaydedildi: "Küba lideri Fidel Castro, devlet başkanlığından resmen istifa etti. Küba Komünist Partisinin yayın organı Granma'ya açıklama yapan Castro, devlet başkanlığına geri dönmeyeceğini belirtti. 1959 yılından itibaren ülkeyi yöneten Castro 2006'da geçirdiği ağır ameliyatın ardından yönetimi Raul Castro'ya devretmişti."

Zaman



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs