En Sıcak Konular

Fransız Bakanın Nabucco şaşkınlığı

19 Şubat 2008 19:00 tsi
Fransız Bakanın Nabucco şaşkınlığı Türkiye'nin Nabucco'da Alman firmasını tercihi Türkiye'de bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli tepkisini 'kararı not ettiklerini' belirterek ortaya koydu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nabucco Projesinde 6. ortağın belirlendiğini hatırlatarak, ''dolayısıyla kararlar verilmiş bulunuyor. Zaten Sayın Bakan da (Novelli) onu o şekilde not ettiklerini söyledi, dolayısıyla karşılıklı not etmiş olduk'' dedi. Bakan Güler, büyük proje ve ihalelerin değerlendirmelerinin teknik ve ticari olduğu kadar, siyasi boyutuyla da ele alındığını vurguladı.

Bazı resmi temas ve ziyaretler için Türkiye'de bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli ile beraberindeki işadamı heyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Güler, Fransız heyet ile geniş katılımlı bir toplantı yaptıklarını, enerji alanındaki mevcut projeler ve ileriye dönük projeler konusunda karşılıklı görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli de iki ülke arasında enerji sektörü dahil köklü ve derin ilişkiler bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'yi geniş bir işadamı heyetiyle ziyaret ettiklerini kaydetti. Fransız firmaların Türkiye'deki nükleer enerji, doğal gaz ve elektrik dağıtımı konularınıyla ilgili olduklarını belirten Novelli, ''Dünyanın en iyi firmaları arasında, hatta ben en iyisi diyeceğim, Fransız arzı bulunmaktadır. Dolayısıyla Sayın Güler'in de ifade etmeyi uygun gördükleri tüm projelerde var olmak istiyoruz. Özellikle nükleer donanım projelerine biz de katkıda bulunmak istiyoruz'' dedi. Heyetinde Suez, Areva gibi bu alanda uzmanlaşmış şirketlerin bulunduğunu vurgulayan Novelli, enerji konusundaki detaylı çalışmaların önümüzdeki dönem devam edeceğini bildirdi.

-NABUCCO PROJESİ-

Bir basın mensubunun geçen hafta AB Güney Avrupa Doğal Gaz Projesi Koordinatörü Josias Van Aartsen'in Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, ''Gas De France ile ilgili çekinceniz ortadan kalktı mı?''

şeklindeki sorusu üzerine Enerji Bakanı Güler, Nabucco'nun ayrı bir proje olduğunu ve bu projede 6. ortağın seçildiğini hatırlatarak, ''Biz 2 hafta içinde tarifelerle ilgili kısmı ayrıntılı olarak görüşeceğiz, 3 hafta sonra Aartsen de tekrar bir araya geleceğiz'' dedi. Novelli ile bugün yaptığı görüşmede ise Nabucco Projesi dışındaki konuları görüştüklerine dikkat çeken Güler, ''O konular içinde nükleer santral ağırlıktaydı. Bu arada kömür konusunda yapılan yatırımlar ve daha önce gerçekleştirilen yatırım konuları değerlendirildi. Ayrıca enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında görüştük'' dedi.

-''KARŞILIKLI NOT ETTİK''-

Nabucco Projesinde 6. ortağın oybirliği ile belirlendiğini vurgulayan Güler, ''Dolayısıyla kararlar verilmiş bulunuyor. Zaten Sayın Bakan da onu o şekilde not ettiklerini söylediler. Dolayısıyla karşılıklı not etmiş olduk'' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye'nin AB üyeliğine bakışının hatırlatılarak, ''Tüm bunlara bakıldığı zaman Fransız firmaların Türkiye'deki büyük ihalelere katılımı ne kadar mümkün?'' şeklindeki soru üzerine Enerji Bakanı Güler, şunları söyledi: ''Bildiğiniz gibi ilişkilerimizin kültürel ve tarihi olmasının yanı sıra projeler bazında baktığınız zaman projelerin bir teknik yönü var, bir ticari yönü var bir de tabii siyasi yönü var. Dolayısıyla bütün bu ilişkiler zincirini bu 3 ayak üzerinde düşünmemiz lazım. Özellikle büyük projeler ve bunların ihaleleri, değerlendirmeleri teknik ve ticari olduğu kadar, siyasi boyutuyla ele alınmalı. Tüm dünyada bu böyle, dolayısıyla biz de burada bir istisna durumunda değiliz ülke olarak.''

-ERMENİ MESELESİ-

Bir gazetecinin, ''Fransa Meclisinde Ermeni iddialarına karşı çıkılmasını suç sayan yasa teklifi geçtikten sonra Gas De France'nin Nabucco için 6. ortaklığı gündeme gelmişti. O zaman Türkiye 'milli çıkarlarımız önce gelir, Fransa ile ekonomik ilişkiler askıya alınabilir' demişti.

Fransa'dan geçen bu yasayı Türkiye unutabilir mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Fransız Bakan Novelli, şunları söyledi: ''Öncelikle gerçeği doğru olarak tespit etmemizde yarar var. Birincisi Fransız parlamentosunun sözünü ettiğiniz yönde bir yasayı kabul etmiş olduğu doğru değildir. Fransız Ulusal Meclisi bu yönde bir yasa tasarısını kabul ettiği doğrudur. Ancak bu Fransa Parlamentosunun kanadından biri, diğer kanadı Senatodur.

Senatonun da bu kararı onaylaması gerekir ki böyle bir yasa geçmiş olsun. Dolayısıyla Senato böyle bir kararı onaylamış değildir ve böyle bir kararın onaylanması da senatonun gündeminde değil. Dolayısıyla Fransız parlamentosu böyle bir yasayı kabul etmiş değildir. İkinci bir gerçek de şu; evet doğrudur Gas De France, Nabucco konsorsiyumuna üye olmak için adaylığını koymuştur. Ancak Gas De France'nin adaylığı Türk makamları tarafından seçilmedi. Bunu tabii ki üzüntü ile karşılıyoruz. Ama bu bir veridir.

Üzüldük, çünkü Gas De France gerçekten çok önemli bir şirket. Bu konsorsiyuma katılmasının teknik açıdan, güvenlik açısından çok önemli avantajları olacaktı. Ama seçilmemiş olması bir veridir, bir olgudur, biz de kayda geçtik. Gas De France de aynı şekilde bunu kayda geçti ve adaylığını geri çekti.''

Görüşme sırasında Ordu'da çocukluğu sırasında komşu olduğu Ermeni arkadaşlarıyla yaşadığı hatıraları Bakan Novelli'ye anlattığını söyleyen Bakan Güler de, ''Bu olayın ne kadar suni olduğunu, aynı zamanda onların da Türk kültürüne ne kadar yakın olduklarını anlatma imkanı da buldum. Dolayısıyla bu konuyu tarihçilere bırakalım, dürüst tarihçilere bırakalım. Zaten dürüst olmayan kimselerle işimiz yok'' dedi.

-SİYASİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI OLABİLİR-

Bazı kesimlerin Gas De France'nin Nabucco Projesinin gerçekleştirilmesi için kurulan konsorsiyuma adaylığının kabul edilmemesi ve Fransa ve Türkiye arasında mevcut olan bazı siyasi görüş ayrılıkları arasında bağlantı kurduğunu kaydeden Novelli, ''Ben Fransa'nın dış ticaretinden sorumlu bakan olarak geleceğe bakmakla yükümlüyüm. Dolayısıyla büyük bir heyetle burada bulunuyorum. Bu heyet uzun yıllardan beri bir bakana eşlik ederek Türkiye'ye gelen en kalabalık işadamı heyetidir. Bunun amacı da şu; biz şu ya da bu alanda yaşanan iniş çıkışlara takılıp kalmamalıyız, geleceğe bakmalıyız'' dedi.

Fransız firmalarının enerji ve ekonomi alanlarındaki becerisinin mükemmellik düzeyinde olduğunu kaydeden Novelli, ''Nükleer alandaki şirketlerimizin uluslararası düzeyde kabul edilmiş başarısı da gelecekte Türk dostlarımızın bu konuda alacakları kararlarında akılcılık temelinde alacaklarına güven duymamızı sağlıyor'' diye konuştu.

Açıklamanın ardından Enerji Bakanlığından çıkarken yardımcısından kabanı ve atkısını isteyen Bakan Novelli, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere atıfta bulunarak Bakan Güler'e dönüp ''Soğuk sadece dışarıda, ilişkilerimiz gayet sıcak'' dedi 



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs